Gjirokastra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oude bazaar Gjirokäster

Gjirokastra,
Albanië


Van Berat rijden we naar onze volgende bestemming: Gjirokäster.Dit prachtig gebouw is een blikvanger en staat in het midden van een soort ster van straatjes.

De oude bazaar in Gjirokäster, door de lokale bevolking "Qafa e Pazarit" genoemd, vormt het centrum van de oude stad. De geschiedenis van Bazaar gaat terug tot de 17e eeuw. Van die periode is eigenlijk niet veel meer over. De bronnen zeggen dat een vernietigende brand de oude bazaar trof in het 3e kwart van de 19e eeuw.

Daarna werd de bazaar volledig herbouwd. Dat is de reden waarom de gebouwen dezelfde architectuur hebben, sommige 2 en andere 3 verdiepingen, maar zeer identiek qua structuur, in al zijn lijnen. De eerste verdieping is de plek waar ambachtslieden de hele dag werkten, en de tweede verdieping werd in elk van hen voor een ander doel gebruikt. Sommige winkels hadden een achterdeur die alleen door de eigenaar werd gebruikt. Terwijl aan de voorkant een trottoir voor mensen werd gebouwd, wat zeldzaam was in andere bazaars uit dezelfde periode.

De architectuur van deze Bazaar heeft iets soortgelijks met de Korca Bazaar, waarvoor de historici denken dat ze in dezelfde periode (1879) zijn gebouwd en beide hersteld van een brand. Het verschil is dat het is aangepast aan het glooiende terrein van Gjirokastra en hier staat de schoonheid van deze bazaar.

Wat we vandaag hebben, wordt op de best mogelijke manier bewaard. De radiale vorm is erg interessant als je van bovenaf kijkt, en verbindt het met veel straten in de oude stad. Nu zijn er nog steeds enkele ambachtslieden, die op de oude manier werken, en mensen proberen het handwerk door te geven aan de nieuwe generatie. Je kunt in deze bazaar veel souvenirs, t-shirts, handwerk, gordijnen, tapijt en veel magneten kopen die verschillende attracties van de regio Gjirokastra vertegenwoordigen.(bron: visit-gjirokastra.com.)