Blue eye spring

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Blue Eye Spring

Blue eye spring,
Albanië


Syri I Kalter of De Blue Eye Spring is een magische plek : een hypnotiserende poel van diepblauw water. die mogelijk meer dan vijftig meter diep is en waar per seconde, onder hoge druk, 6 m³ helder mineraalwater naar boven komt. Het ligt op ongeveer 22 km ten oosten van Saranda op de weg naar Gjirokastra.
Nadat je de borden hebt gevolgd en de brug bent overgestoken kom je een parkeerplaats en een voetpad tegen dat naar het Blauwe Oog leidt. Je wordt eerst betoverd door het omringende dichte bos van eiken- en platanen en de prachtige lichtblauwe rivier die door dit natuurlijke paradijs stroomt. Het Blauwe Oog bevindt zich onder een klein metalen balkon dat is gebouwd zodat u een kijkje kunt nemen. Dit Blauwe Oog is intens! Als je in het midden van dit water kijkt, begrijp je waar de plaats zijn naam van krijgt. De diepblauwe saffierwateren van het midden vormen de pupil van het oog en worden omringd door de levendige smaragdgroenten, groenblauwe en turkoois van de iris. De wimpers worden gevormd door de omringende vegetatie
Hoewel zwemmen via borden verboden is, weerhoudt het mensen er niet echt van om direct in het ijskoude water te springen. Duikers hebben geprobeerd af te dalen in het Blauwe Oog om de werkelijke diepte te berekenen, maar het is nog steeds onduidelijk hoe ver het mysterieuze gat echt gaat. (met dank aan : intoalbania.com)