DMZ

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

DMZ image

De 'DMZ' blunder

DMZ
Zuid-Korea
RenskeSpijkers

De 'DMZ' blunder

Vanuit ons hotel vertrekken we op woensdag 28 oktober met de metro richting onze touroperator. Koridoor Tours brengt ons vandaag naar een hele bijzondere plek! Weken voor ons vertrek zijn al diverse mails over en weer gegaan over het aanmelden voor de tour want je kunt niet zomaar mee...

Nog even kort: DMZ (Demilitarized Zone) is een bufferzone tussen Noord- en Zuid Korea waarvan de grenzen streng bewaakt worden. Om in die bufferzone te komen moet je minimaal 3 dagen vooraf aangemeld zijn bij een erkende touroperator. JSA is de Joint Security Area waar Noord en Zuid koreaanse soldaten recht tegenover elkaar staan. Hier komen ze samen om te overleggen in de barakken die letterlijk op de grens staan en waar je als toerist dus ook een kijkje in mag nemen.

We gaan dus naar de DMZ én JSA. Een bijzondere dag want als je in Zuid Korea bent móet je hier naartoe! Onderweg in de metro voel ik toch een soort spanning. Je gaat naar een gebied wat voor de Zuid Koreanen niet eens is toegestaan. Wetende dat aan de andere kant van de grens een leider zijn land nog steeds brainwasht... interessant dat is het en bijzonder dat we hier een kijkje mogen gaan nemen.

Aangekomen bij het Koridoor office staan we aan de balie. De dame aan de balie is een goed Engels sprekende jonge dame en vraagt om ons paspoort. Ze pakt haar lijst erbij en zoekt naar onze namen. Vragend kijkt ze me aan, ze kan ons niet vinden en dat is best bijzonder op een lijst waar maar 12 personen op staan. Ze begint in het Koreaans tegen haar collega te praten en pakt er een ander lijstje bij. Oh gelukkig ze had niet de goede lijst...
En toen kwam het nieuws wat we even niet aan hadden zien komen. We gaan altijd zo goed georganiseerd op reis met schema's, agenda items, herinneringen, bevestigingen, kopietjes etc. maar deze keer was het anders. Deze ene keer hadden we geen schema gemaakt en ook geen agenda items toegevoegd...
De dame kwam bij ons terug met de lijst waar we wel op stonden. "You mist it yesterday, you where on the list for yesterday" herhaalde ze. Ik keek mijn vriend aan en samen grepen we naar onze telefoons. Hard op denkend; "dit kan niet, het is toch woensdag 27 oktober?". Alle mails doorgelezen en na een paar minuten kwamen we tot de conclusie dat het dinsdag 27 oktober had moeten zijn in plaats van woensdag 28 oktober. Daar sta je dan, wetende dat je echt niet mee kunt met de tour van vandaag en wetende dat de komende dagen de JSA tour volledig volgeboekt is.

De dame zag mijn teleurstelling en probeerde bij haar manager nog iets te regelen. Ze kwam terug met de mededeling dat we op zondag wel 'gratis' mee mochten met de DMZ tour. Tja, onze DMZ en JSA tour was vooraf al betaald en dat geld kregen we niet terug dus maar snel gezegd dat we zondag aanwezig zouden zijn.

We verlieten het kantoor en namen de metro terug naar ons hotel. Ik heb nog nooit zo erg van iets gebaald op reis. In Australië heb ik een tourtje naar de Whitsundays moeten missen vanwege dagenlang regen maar dan weet je dat je toch nog op andere mooie stranden komt. Maar dit was anders... Want hopelijk bestaat de DMZ en JSA in de toekomst niet meer... Nog steeds stil van de tegenvaller zitten we op bed in de hotelkamer. Ik denk jammer van het geld ik ga via een andere touroperator een tour naar JSA boeken! Na wat onderzoek kom ik er toch al snel achter dat ik het kan vergeten. Alle tours zitten vol en we hebben nog maar 4 dagen in Zuid Korea.

Op dat moment moet je verder gaan genieten van je vakantie. Helaas het is niet anders... "we gaan zondag de light versie doen van onze tour voor veel te veel geld en dat is het"! We stonden op en lachte een keer tegen elkaar, "ach dit moeten we ook een keer hebben meegemaakt.. volgende week kunnen we er om lachen".

Foto's

a413c.jpg
a413c.jpg
RenskeSpijkers