Noord Vietnam reisblogs

Wagenziekte en Vogelgriep

janhermens was er (tot 16 okt 2009) Gepost op 02 nov 094 reacties

Op 15 okt. om 16.00 uur precies stonden we voor ons hotel in 'Hanoi', minstens één uur eerder dan gepland. De weg van 'Sa Pa' naar 'Hanoi' was sinds kort niet meer hobbelig, waardoor de reistijd met een uur verkort is.
We hebben de hele dag regen gehad, de gids noemde ons dus 'lucky people' omdat het waarschijnlijk nu in 'Sa Pa' een hele week blijft regenen.
Van 'Sa Pa' naar 'Hanoi' is 350 km., de gemiddelde snelheid is 35 km. per uur. In steden en dorpen mag je 50 rijden, jullie kunnen je dus wel voorstellen hoe hard hier gereden kan worden, zélfs met nauwelijks verkeer op de weg. Er wordt bovendien streng gecontroleerd door de politie, maar waarop eigenlijk als je ziet wat er op en langs de weg allemaal kan! Zélfs spelende peuters aan de kant van de weg!
Ongelukken hebben we voldoende gezien! Oók hier geldt vaak het recht van de sterkste of de snelste!

Wegen aanleggen en huizen bouwen: men hakt een stuk uit een berg, gebruikt dat materiaal voor stenen, cement, verharding voor wegen enz.
Is het project gróót genoeg (b.v. een bergweg), dan is dus óók de berg weg!

In het grensplaatsje 'Lao Cai' hoorden we dat we van daaruit een trein hadden kunnen nemen naar 'Kunming' in China. Deze treinreis duurt 10 uur, net zoveel als onze terugreis naar 'Hanoi'!!!
We hadden ons dus de terugreis naar Hanoi, een overnachting in 'Hanoi' en een vliegreis naar 'Kunming' kunnen besparen!!!
Maar helaas kom je daar vaak pas ter plekke achter.

Op weg naar 'Hanoi' stonden we tot tweemaal toe opeens voor een slagboom. Er wordt momenteel streng gecontroleerd op het vervoer van kippen en gevogelte, vooral vanuit China. In Vietnam heerst nu de vogelgriep, in het zuiden zijn al 10.000 mensen ziek en enkele overleden. Van onze gids, Tuan, hoorden we dat vandaag een Nederlandse toerist met vogelgriep in 'Hanoi' in het ziekenhuis is opgenomen.
Véél knoflook eten schijnt te helpen, zei hij!

Christien heeft deze hele bergtour geen enkel moment van wagenziekte gehad. Het middel 'Cinnarizine' schijnt dus goed te helpen!
Wél heeft ze weer veel last van 'kruipende mieren' binnenin haar rechter bovenarm! Dit verschijnsel heeft tegenwoordig ook een naam: zenuwpijn. Het is tot nu toe door artsen weinig onderkend en verkeerd behandeld.

Noemenswaardig is ook dat we onderweg een begraafplaats zagen die midden in een rijstveld lag. De rijst groeide gewoon om de graven heen, heel merkwaardig!
Hoog in de bergen wordt 1x per jaar rijst geoogst, verder naar beneden kan het al 2x per jaar. Er zijn ook gebieden waar het zelfs 3x per jaar kan!
En wat dachten jullie van een regencape voor twee? Eén regencape met 2 gaten en 2 capuchons en dan niet naast elkaar maar achter elkaar!
Handig op de tandem en natuurlijk een brommer!
Grappig is ook dat we gisteren op t.v. een reclame zagen waarin kinderen aan het voetballen zijn, een goal scoren en vervolgens uit hun dak gaan en zich het t-shirt over het hoofd trekken.
En wat waren we verbaasd, dat dit enthousiasme niet door de pindakaas kwam, zoals wij die commercial kennen, maar door........OMO!!!

Het noorden van Vietnam heeft, net als vorig jaar, weer diepe indruk op ons gemaakt. Vietnam is geen land van grote tegenstellingen, wél van een prachtige en diverse natuur en enorm vriendelijke mensen. Natuurlijk zijn er plekken waar dit niet het geval is, zoals b.v. in 'Sa Pa', maar dat is dan een gevolg van het massatoerisme en hoe dit de lokale bevolking verandert. Ze zien ons terecht als mensen die hun leefomstandigheden kunnen verbeteren.
We werden vaker uitgenodigd een woning binnen te gaan en te zien hoe ze wonen en leven. We voelden ons desondanks vaker een indringer, zélfs als we uitgenodigd werden dus!
Het enige waar men géén gebrek aan heeft is water. Komt het niet uit de bergen via rivieren e.d. of via putten en bronnen uit de grond, dan valt het wel met bakken uit de lucht!

Gisteravond tijdens het eten spraken we een man aan die een pakje Drum op tafel had liggen, dat moest wel haast een Nederlander zijn en dat was ook zo. Hij woont hier al 4 jaar en heeft de leiding bij het ontwerpen, fabriceren en onderhouden van couveuse-apparatuur. Komende week moet hij weer voor een week naar Cambodja voor onderhoud. Snoepreisjes zouden wij dit noemen, toch!
Hij maakte een eenzame indruk op ons en sprak voluit over zijn familie, het gemis ervan, en zijn leven hier in 'Hanoi'.

Vietnam is iets duurder geworden dan vorig jaar maar dat valt weer weg tegen de hogere wisselkoers. We krijgen 25.000 VND voor 1 euro, afgelopen jaar waren dat er 23.500!

Vietnam zeggen we voor dit jaar vaarwel en we sluiten af met enkele opnames van mensen en landschappen waarbij we diep geraakt werden.

janhermens Positie 581 (400 p.) Lid sinds 01-06-2008 Foto's en tips: 1629 Blogs: 79 Fans: 5

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Hmong vrouwen in 'Sa Pa'
blogfoto nr. 2
Omo-reclame!
blogfoto nr. 3
Het leven is hard, zélfs voor kinderen!
blogfoto nr. 4
Landschap ergens tussen 'Sa Pa' en 'Hanoi' zoals je het onderweg
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kathmandu, een eerste indruk
4 1
Gepost op 08 juli
Nepal Kathmandu
Kathmandu
4 2
Gepost op 04 juli
Nepal Kathmandu
Een rondreis door het hoogste land ter wereld
4 2
Gepost op 03 juli
Nepal Kathmandu

Reacties bij deze blog

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Weer leuk om te lezen maar mijn drang om naar Sapa te gaan wordt steeds minder. Wat jammer van die heel veel extra reistijd maar ja je kunt niet alles weten.

roosje64

Door: roosje64 • Geplaatst op

Een leuke blog!

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Mooi geschreven Jan, heb ze weer met veel plezier gelezen!!!

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

Heel herkenbaar weer, die graven in de rijsterassen is omdat die persoon eigenaar is van die grond is ons verteld.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.