Ninh Binh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Natuurfotografie is niet mijn ding!

Ninh Binh,
Vietnam


Als portretfotograaf ben ik altijd gefocust op mensen, emotie, dynamiek en het juiste licht voor een pakkende foto. Met verschillende technieken kun je dit bij veel portretten zelf beïnvloeden waardoor mijn visie voor een foto meestal wel haalbaar is.

Met natuurfotografie heb ik het lot van een foto niet volledig in eigen handen. De uitstraling en gevoel van een goede natuurfoto wordt ook erg beïnvloed door verschillende omstandigheden en hoe jij als fotograaf daar mee omgaat. Dit is waarom is vaak gefrustreerd raak met natuurfotografie en het een lastige taak vind om wat je met je ogen ziet nét zo mooi vast te leggen.

Een foto met een bijzonder uitzicht is niet direct ook een mooie foto. Hieronder een aantal korte tips die ik in de afgelopen paar reizen heb geleerd die kunnen helpen bij het maken van een 'goede' natuurfoto.

1.) Tijdstip
Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik kan geven. Hoe vaak ben je een schitterende foto tegengekomen van een locatie waar jij dan ook direct naartoe wil. Zodra je daar dan aankomt is het zo veel minder aantrekkelijk dan wat je in je hoofd had. Bijzonder licht is meestal belangrijker dan locatie/omgeving in zowel portretfotografie als natuurfotografie. Wil je indrukwekkende foto's maken, ga dan 's ochtends vroeg of juist met zonsondergang. Je foto's zullen direct een stuk aantrekkelijker zijn, en je vermijd een heleboel toeristen!

2.) Voorgrond/omgeving
Een interessante foto heeft meestal wel diepte. Dat ene bergtop of waterval is al prachtig zoals die is, let vooral op de rest van de foto om ervoor te zorgen dat jij niet thuiskomt met dezelfde foto als alle anderen.

3.) Liever te donker dan te licht
Mocht je de kleuren niet op camera kunnen vangen zoals je ze in het echt ziet, komt dit vaak door dat je te licht fotografeert. De vuurrode kleur van een zonsondergang pak je meestal door te onderbelichten. Ook omdat je met natuurfotografie vaak te maken hebt met lastige contrasten van lucht en grond, kun je beter de foto belichten voor de lichte delen van je foto en de rest weer achteraf oplichten. Tenzij je op reis gaat met je ND filters die dit direct in camera kunnen regelen. Maar zo fanatiek ben ik zelf ook niet altijd :)