Vietnam

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vietnam image

Vietnam: hoeden, tunnels en brommertjes

Vietnam
Azië
Lsteentjes

Vietnam: hoeden, tunnels en brommertjes

Tropisch warm, vrouwen met grote punthoeden op hun hoofd en manden met voedsel op hun rug, overal stalletjes met etenswaar en veel, héél veel fietsers en nóg meer brommertjes; waar ik ben? In Vietnam natuurlijk!

We rijden met een cyclo (fietstaxi) door de oude binnenstad van Hanoi en we weten niet waar we kijken moeten. De straten zijn kleurrijk, druk en overal zitten mensen op minikrukjes op de stoep met elkaar een hapje te eten. Dit is het authentieke Azië, zoals het bijna niet meer te vinden is in de grote steden van de omringende landen, geweldig!

Behalve de oude binnenstad bezoeken we ook het huis en mausoleum van Ho Chi Minh, de Franse koloniale wijk met zijn prachtige villa’s en statige lanen en de Tempel van de Literatuur. Dit is de oudste universiteit van Vietnam en voor velen een heilige plek.

’s Avonds gaan we naar een voorstelling van het waterpoppentheater. We verstaan er natuurlijk niets van, maar de scenes worden zo duidelijk en mooi uitgebeeld, dat dit geen enkel probleem is.

De volgende dag gaan we op weg naar Halong Bay. Dit is een prachtige baai met bizar gevormde kalkstenen eilanden, rotsen en drijvende dorpen. Daartussen glijden overal oude jonken met hun rode en gele zeilen door het water. De kans op mist in dit gebied is erg groot, wat een boottocht tot een bijna mystieke ervaring maakt. Wij hebben een grote boot volledig voor onszelf en gelukkig is het prachtig weer, zodat we drie uur lang genieten van deze schitterende omgeving. Voor ons was dit één van de hoogtepunten van deze reis!

Wij vervolgen onze reis met een binnenlandse vlucht van Vietnam Airlines naar Hue, gelegen in het midden van het land. Alle binnenlandse vluchten tijdens onze reis maken we met deze maatschappij en ze zijn bijzonder comfortabel; goede toestellen, op tijd vertrekken en op elke vlucht een hapje en een drankje.

Hue is het culturele en religieuze hart van Vietnam en we bezoeken hier de Citadel. Dit is de oude keizerstad, ontworpen naar het voorbeeld van de Verboden Stad in Peking. De kleuren rood en geel komen veelvuldig voor, dit zijn namelijk de kleuren van de keizer. Nog niet alle delen van de Citadel zijn gerestaureerd, op sommige plekken zie je de kogelgaten nog zitten uit de oorlog. De Vietcong en de Amerikanen hebben hier toen flink strijd geleverd.

Met het bootje van een vissersfamilie varen we over de Parfumrivier naar de graftombe van de keizer Minh Mang. Er liggen langs de rivier veel keizers begraven, maar dit is het mooiste graf. Het ligt in een rustieke omgeving en is omringd door tempels en beelden.

Hoi An is de volgende stad in het midden van Vietnam die we bezoeken. Het regent hier zo hard, dat de rivier de Thu Bon volledig buiten zijn oevers is getreden. De mensen varen met bootjes door de straten van het centrum, een heel apart gezicht!

Omdat Vietnam zo’n groot land is van noord naar zuid is er geen maand in het jaar dat het overal warm en droog is. Wij zijn er in november en dat is eigenlijk de beste maand om het hele land te bezoeken, ondanks dat de regenkans in het midden dan toch erg groot is.

Gelukkig heeft de gids paraplu’s en poncho’s bij zich, dus we kunnen Hoi An gewoon ontdekken. Het is een oude havenstad met een centrum dat een heel speciale sfeer heeft. De gebouwen zijn authentiek en traditioneel, met als hoogtepunt de Japanse Brug.
In de stad zijn veel kunstenaars en goede kleermakers te vinden. Voor maatkleding moet je hier zijn, het is vaak binnen één dag al klaar.
Ook is dit de stad van de lampionnen, overal zijn winkels te vinden die deze verkopen. In de avond is het stadje sprookjesachtig verlicht.

Onze laatste bestemming in Vietnam wordt natuurlijk Ho Chi Minhstad, ofwel het vroegere Saigon. Deze naam is erg bekend van de oorlog en je ontkomt er niet aan om daar iets van te bekijken. Er zijn meerdere oorlogsmusea in deze stad, met de meest indrukwekkende tentoonstellingen. Wij hebben gekozen om de de Cu Chi-tunnels te bezoeken, deze liggen iets buiten de stad.

De Vietcong had vroeger in dit gebied een enorm netwerk van ondergrondse gangen met huizen, keukens en zelfs een ziekenhuis. Er zijn mensen die hier jarenlang onder de grond hebben geleefd. Er zijn gedeeltes gerestaureerd en breder gemaakt voor bezoekers, zodat we kunnen ervaren hoe het er onder de grond uitzag. Wij worden rondgeleid door een oud Vietcongstrijder, die ons veel vertelt over die periode. Indrukwekkend!

De volgende dag varen we over de Mekong rivier en bezoeken we allerlei fruit- en kokosfabriekjes, dorpjes en een drijvende markt. Deze markt is er niet voor de toeristen, maar echt voor de bevolking die ver weg in de Mekongdelta woont.

Ho Chi Minhstad zelf is het commerciële en industriële centrum van Vietnam. Het is er druk, lawaaiig en er zijn nóg meer brommers dan in Hanoi. Men vervoert alles op dit voertuig, zit er het liefst met minimaal vier personen op – exclusief baby’s en kindjes - , draagt wel een stofkapje voor de mond, maar liever geen helm. De straat oversteken is als voetganger dan ook een hele belevenis!
We verkennen de stad en met name het fantasierijke postkantoor is erg de moeite waard om te bezoeken.

Helaas is het alweer tijd om Vietnam te verlaten en na een sundowner op het dakterras van ons hotel, nemen we met een prachtig uitzicht over de stad afscheid van onze gids en zijn prachtige land.

Op naar Cambodja…..

Foto's

e1b00.jpg
e1b00.jpg
Lsteentjes
0d4a4.jpg
0d4a4.jpg
Lsteentjes
0d4a4.jpg
0d4a4.jpg
Lsteentjes
32964.jpg
32964.jpg
Lsteentjes
32964.jpg
32964.jpg
Lsteentjes
5214b.jpg
5214b.jpg
Lsteentjes
5214b.jpg
5214b.jpg
Lsteentjes