Turkse Riviera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een nog onontdekte, spectaculair gelegen antieke stad

Turkse Riviera,
Turkije


Een van de allermooiste opgravingen (en ik aarzel bijna om het bekend te maken omdat deze opgraving in de meeste reisgidsen gelukkig nog niet genoemd wordt) zijn de resten van Arykanda. Zij liggen in het binnenland, 35 km vanaf de Turkse Rivièra, en worden daarom nauwelijks bezocht. Toch durf ik de spectaculaire ligging en de sfeer te vergelijken met die van het beroemde Delphi in Griekenland. Sinds 1971 (de stad was 18 eeuwen lang vergeten) worden er opgravingen verricht en wordt de antieke stad in kaart gebracht. Hij ligt op meerdere terrassen op een hoogte die varieert tussen 650 en 1.000 m en wordt omringd door bergen met hellingen vol zeldzame Libanese ceders. De omgeving is dan ook rijk aan bronnen.
Het merendeel van de thans zichtbare resten stamt uit de Romeinse en Byzantijnse periode. De mooiste opgravingen liggen in het westelijke deel. Beneden rijzen de imposante, goed bewaarde resten van de grote Baden op. Hier zijn ook enkele Byzantijnse basilica ontdekt. Op het terras daarboven bevindt zich de Necropolis die een reeks buitengewoon interessante graven in alle vormen bevat. Nog hoger ligt de Agora met het Odeon en weer daarboven het Theater. Op het volgende terras rust het Stadion. Vanaf de hoger gelegen terrassen is er een adembenemend uitzicht over het weelderig begroeide dal. Je komt er nauwelijks toeristen tegen. Houdt wel rekening met veel klimmen en doe dat niet op het heetst van de dag.
De entree tot Arykanda is pas sinds kort via een smalle, steile, ongeplaveide weg van 1 km per auto bereikbaar. Het is een zijweggetje dat via weg 635 na ongeveer 35 km vanaf Fineke wordt bereikt. Weg 635 loopt van Fineke aan de kust naar Elmali in het binnenland. Het is een prachtige route. Enkele kilometers voor Arykanda liggen in het dal langs een stroompje enkele openluchtrestaurants waar heerlijke geroosterde vis wordt geserveerd.
Arykanda kan het beste per auto worden bezocht vanuit het havenplaatsje Ka? dat op zichzelf een aanrader is, omdat het massatoerisme daar nog niet heeft toegeslagen. Het dichtstbijzijnde vliegveld Dalaman ligt namelijk per bus op 3 uur en per auto op 2 uur rijden afstand van Ka?. In de buurt van Ka? liggen nog veel meer antieke steden die stuk voor stuk de moeite van het bezichtigen meer dan waard zijn. Arykanda was voor ons echter dé grote verrassing!

[url="http://www.lycianturkey.com/lycian_sites/arycanda.htm" target="_blank"]http://www.lycianturkey.com/lycian_sites/arycanda.htm[/url]