Turkse Riviera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Turkse Riviera image

De Turkse riviera in vogelvlucht

Turkse Riviera
Turkije
Alexandermoust

De Turkse riviera in vogelvlucht

De laatste 10 jaren zijn er vele veranderingen geweest in Turkije die van wezenlijke invloed zijn op haar toekomst. Een belangrijk onderdeel van de omslag in de huizenmarkt- met vooral veel vakantiehuisje van hele degelijke omvang in toeristische gebieden- is te wijten aan het veranderen van een wet die nu buitenlandse investeerders het recht geeft op het hebben van een stuk grond en het te bebouwen en te bewonen. Vele Engelse en andere Europese ''buren en vrienden'' zoals de Turken hen toch ook veelal zien, zullen te maken hebben gekregen met de gewoonten van die nieuwe mede bewoners van Turkije. Veelal rijden die rond in snelle mooie auto's of zijn schaars geklede jonge meiden op een scooter op een ''quad' een ideaal off the road voertuig dat veel te veel herrie maakt en waar je met je dronken kop onder de hete zon maar moeilijk van af kunt donderen.

Zoals jullie wel horen heb ik die ontwikkeling ten dele met lede ogen aangezien, maar is die wetsverandering er nu toch echt gekomen, waarschijnlijk ook met het oog op de belangen die Turkije natuurlijk ook heeft om al dan niet bij zijn grote broer Europa te kunnen of mogen horen. Het grote voorbeeld Ata Turk die verwestersing met behoud van eigen cultuur en waarden altijd voorstond, herinnert je daar altijd aan - waar je ook komt, men vindt altijd een standbeeld van deze vader des vaderlands.

De keerzijde van dit hele verhaal is, dat er daardoor natuurlijk ook andere steeds sterkere stemmen van zich laten horen, namelijk die van diegenen die liever niet bij Europa horen en het oude Turkije graag laten wat het ooit was. Grappig detail is dat Turkije natuurlijk wel afhankelijk is van de toeristishe stroom van zonaanbiddende bezoekers ieder jaar en dat het zeker aan de Turkse Riviera simpelweg big business is. Voor of tegen kan men er dus enkel en alleen niet zijn.

Wat mij interesseert is gesprekken te hebben met diverse mensen daar en hen hierover naar hun echte mening te vragen.
Zo veel stemmen zoveel meningen- dat is me inmiddels wel duidelijk. En het geeft me een goed inzicht wat toerisme zoal met lokale economieën kan doen.

Op de foto's zie je een aantal ''hoogtepunten '' van diverse reizen langs de kust en de binnenlanden van de Turkse Riviera.
We gaan vaak ''off the road'' om tot plaatsen te kunnen komen waar weinig of geen toeristen hun sporen normaliter achterlaten.

Foto's

18729.jpg
18729.jpg
Alexandermoust
c5b3d.jpg
c5b3d.jpg
Alexandermoust