Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Veel geluk gewenst!

Oost Anatolie,
Turkije


Akcakale | Hier de gezichten die de meeste indruk op me hebben gemaakt op mijn rondreis in Oost-Turkije. Gezichten van het heden. In grensplaats Akcakale is het stil ondanks de honderden Syrische vluchtelingen die er in de parken bijeen zitten (15 juni). Ik zie dit groepje jonge mensen, misschien studenten, zitten, ze hebben vriendelijke gezichten waar ik ook een spanning op aflees, een grote bezorgdheid. Het is ook niet niks. Ze zijn nog maar net de grens over gekomen. Lieten zij hun families achter om het onbekende tegemoet te gaan, om een bestaan te vinden zonder oorlogsgeweld?
Ik wens ze in stilte alle geluk toe. Hun toekomst is onzeker. Dat zij maar goed en met respect mogen worden ontvangen waar ze ook heengaan om hun levens te hervatten.

NB
"14 juni 2015 | Turkije wordt bij de zuidelijke grensstad Akcakale overspoeld door duizenden Syrische vluchtelingen. Ze zijn op de vlucht geslagen voor hevige gevechten rond de stad Tal Abyad, in het noorden van Syrië. Vluchtelingen hadden eerst het hek langs de grens vernield om in Turkije te komen. Later besloot de Turkse regering om de grens te openen voor de Syriërs. De regering zegt dat IS-strijders de vluchtelingen proberen tegen te houden."
Deze jongeren zijn op de vlucht voor terreur.