Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Van kasteel 1

Oost Anatolie,
Turkije


De wilde witte Van kat (met één oog groen, de ander blauw) en haar lust om te zwemmen, het grote meer Van - bijna een zee op zich - en een stad die oosters aanvoelt maar het toch nog net niet is. Voeg daarbij de gastvrijheid van de lokale bevolking, de fantastische uitzichten over het meer en stad toe en je wilt bijna niet meer weg. De oude stad van Van is in 1915 door het Ottomaanse leger verwoest, vlak voor de Russen de stad innamen.

Maar deze citadel staat nog steeds trots boven op de 'Van rots' neer te kijken op het nooit veranderende meer aan de ene kant en de al-veranderende stad aan de andere kant. Aan de zijkant van het kasteel op de grond zijn nog ruïnes te zien van de oude stad van Van, destijds gebouwd op de ruïnes van de nog oudere stad Tushpa.

Ook bevat deze citadel onder andere een rots inschrijving van koning ‘Xerxes van Perzië,’ ook bekend onder de naam ‘Xerxes de Grote.’ Daarnaast heeft bijvoorbeeld ook ‘Alexander de Grote’ de stad nog veroverd. Er wonen al mensen in deze omgeving sinds 5000 voor Christus.