Anatolie image

Anatolie


Reisgids

Anatolie
Turkije
Sangmo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek

Een roadtrip door Oost-Turkije en de Zwarte Zee regio is voor de reiziger die houdt van contact met locals. De Turkse vriendelijkheid en gastvrijheid zijn ongeëvenaard. Bij elke stop die je maakt zul je — onder het genot van een kopje thee — vriendelijke mensen ontmoeten. Autorijden in dit deel van Turkije is relaxed en brengt je door de mooiste, uiterst gevarieerde landschappen. In de Georgian Valleys vind je prachtige kerken en kun je uitdagende trekkings of mountainbiketochten door het Kaçkargebergte maken. Trabzon is een bruisende, moderne stad en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het spectaculair gelegen Sumelaklooster. De oude kustweg tussen Ordu en Fatsa brengt je langs het mooiste deel van de Zwarte Zee: kleine haventjes met dolfijnen, restaurants met verse vis en prachtig zeezicht, en het zandstrand van Çacka. In het gemoedelijke Amasya zindert de rijke Turkse geschiedenis met Ottomaanse huisjes, Pontische tombes en prachtige medressen en moskeeën. Kortom, een gevarieerde reis, vol bijzondere ontmoetingen. Wie een echte strandvakantie voor ogen heeft, kan echter beter naar de zuidkust van Turkije afreizen — zowel de kust als het koude water van de Zwarte Zee zijn niet geschikt voor strandgangers.

Reisinspiratie

Van onze community

Nemrut Da??, UNESCO Werelderfgoed
Nemrut Da??, UNESCO Werelderfgoed
Anatolie
Schopman

Praktisch

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.

    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen, en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Anatolie – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Anatolie, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Anatolie gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type CStekker type F
  • Tijdsverschil: 1 uur later