Bodrum

'494778' door pkoelewijn '494778' door pkoelewijn

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Windmolens

pkoelewijn

Als je van Kos naar Bodrum vaart, zie je de windmolens hoog op de berg links van de havens staan. Het is leuk om naar die molens te gaan omdat je vandaar een prachtig uitzicht op Bodrum en de burcht hebt. Er zijn in totaal 7 molens, de meeste in zeer slechte staat.

'502867' door Fransvdg '502867' door Fransvdg

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Boodschappen doen in.

Fransvdg

Vanuit Kos (Griekenland) ben ik met de veerboot naar Bodrum in Turkije gevaren. Dat duurt, afhankelijk van de maatschappij die je kiest, ruim een uur. Op een dagexcursie naar Bodrum kun je veel doen: historische bezienswaardigheden bekijken, shoppen, naar de markt en ik had ook nog tijd voor een hammam. Deze foto maakte ik op weg naar de markt. Voor vluchtelingen is de overtocht Bodrum - Kos veel lastiger. Ik heb in oktober 2014 gezien hoe twee Syriërs vlak voor vertrek uit Bodrum van boord werden gehaald. Zij zullen dus waarschijnlijk, met gevaar voor eigen leven, Europa illegaal zien binnen te komen. Nu in augustus 2015 is de situatie echt nijpend aan het worden op Kos. Iedereen onbeperkt naar Europa laten komen leidt tot grote, nieuwe problemen. Maar mensen laten verkommeren is niet humaan........Ik vraag me echt af hoe dit probleem opgelost moet gaan worden. Zelf kies ik voor meer humanitaire hulp in de landen van herkomst. Maar ook dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, helaas.

'495653' door pkoelewijn '495653' door pkoelewijn

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Bodroevend

pkoelewijn

Ik heb al eerder de windmolens van Bodrum laten zien. Het waren er 3 waarvan er 1 gerestaureerd was. Op deze foto de overige 4. Een bedroevend zooitje. Het plekje waar ze staan is echter toch de moeite waard om te bezoeken. Je hebt alom prachtige uitzichten over de stad, de haven en de zee.

'494447' door pkoelewijn '494447' door pkoelewijn

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Straatverkoop

pkoelewijn

De Turkse stad Bodrum bereik je vanaf het Griekse eiland Kos in een half uur met een snelle boot. in Bodrum tref je meteen een heel ander straatbeeld aan dan op Kos. Hier wordt nog op straat verkocht aan de autochtonen. Olie en kruiden op deze foto.

'503154' door Fransvdg '503154' door Fransvdg

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Klaar voor het vrijda

Fransvdg

In Bodrum komen heel veel toeristen. Maar het gewone dagelijkse leven gaat natuurlijk ook gewoon door. In het centrum - vlak bij de haven - staat een kleine moskee. De verplichte wasbeurt voordat je gaat bidden moet hier buiten gebeuren. Dus je komt met je scooter, die parkeer je naast de wasplaats en de toeristenterrassen, je poedelt je voeten, je handen en je gezicht en dan ben je klaar voor het vrijdag gebed.

'493620' door pkoelewijn '493620' door pkoelewijn

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Humor

pkoelewijn

In Bodrum you can shop until you drop. Het gebied bij de burcht en de haven is een winkelparadijs. Dit bord hing in een zaak vol electronica. Turkse humor.............of zou de eigenaar toch uit Amsterdam komen?

'493556' door pkoelewijn '493556' door pkoelewijn

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Moederdag

pkoelewijn

Op 10 mei was het ook in Turkije moederdag. Ik vroeg deze vriendelijke bloemenverkoopster of ik een foto mocht maken. Dat was goed. Toen ik de foto aan haar liet zien gaf ze mij spontaan een mooie rode roos voor moederdag. In een winkel kochten we later een paar stukjes zeep en de verkoper gaf ons een lekker snoepje, ook voor moederdag... Wat zijn de mensen in Turkije toch vriendelijk en gastvrij!

'493520' door pkoelewijn '493520' door pkoelewijn

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Zicht op Bodrum

pkoelewijn

Vanaf het hoogste punt met de windmolens heb je een mooi uitzicht over de stad. Alle huizen in Bodrum zijn wit. Je ziet hier de oude haven met de imposante Johannieterburcht van St Peter.

'503184' door Fransvdg '503184' door Fransvdg

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Mijden!

Fransvdg

Dit is beslist niet typisch Turks. Overal in de grote toeristencentra kom je nijvere Nederlanders (en soms ook Belgen) tegen die denken dat hun landgenoten op zoek zijn naar Senseo, kroketten, pindakaas enzovoort....Zelf krijg ik hier juist ontzettend de kriebels van: MIJDEN is mijn advies. Als ik in Turkije ben wil ik Turkije ervaren en niet als Nederlander gepamperd worden. Ik vind het juist leuk om iets nieuws te proberen. Maar ieder zijn meug....dus als jullie wel op zoek zijn naar dit genot.... ga naar Bodrum, daar maakte ik deze foto. (Trouwens op de Canarische eilanden en nog veel meer andere plekken heb je ook volop dit soort keus. Niemand hoeft dus heimwee te krijgen.)

'503314' door Fransvdg '503314' door Fransvdg

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Tomaten te koop

Fransvdg

Deze foto maakte ik in de markthal van Bodrum. Daar was voornamelijk groente en fruit te koop. Deze oude tomatenboer vond het geen probleem dat ik een foto van hem maakte.

'503173' door Fransvdg '503173' door Fransvdg

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Gezellig

Fransvdg

Het is vrijdag, de gebedsdag in Turkije. Maar lang niet elke Turk is zwaar gelovig. Er is dusvoldoende tijd om het gezellig te maken met elkaar. Bijvoorbeeld op een terras met een spelletje Rummikub. Glaasje thee erbij of een bekertje lekkere ayran en dan komen de mannen deze middag wel weer door.

'517360' door vulture1960 '517360' door vulture1960

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Petrusburcht

vulture1960

Het werd gebouwd door de Johannieters. Met de bouw werd begonnen in 1402. Toen de burcht in 1522 versterkt diende te worden werden grote blokken steen en marmer gebruikt die afkomstig waren van het Mausoleum van Halicarnassus. De naam Bodrum zou stammen van Petronium, verwijzend naar de Petrusburcht. In het kasteel is een museum gevestigd waarin onder andere het zogenaamde Glaswrak tentoongesteld wordt, ook bekend onder de naam Schip van Uluburun. Dit is een Fenicisch schip. Hierin werd een grote hoeveelheid glaswerk gevonden. Verder is het graf te zien van de Karische prinses Ada van Karië en een aantal vondsten uit de prehistorie en de Byzantijnse tijd.

'543080' door Fransvdg '543080' door Fransvdg

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

In de markthal

Fransvdg

Deze mevrouw zag ik in de markthal van Bodrum. Eerlijk gezegd is haar jurk vrolijker dan haar gezicht. Blijkbaar viel de handel tegen die dag. En nee, ik heb ook niets gekocht....

'503804' door Fransvdg '503804' door Fransvdg

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Wel varend

Fransvdg

Het is ongelijk verdeeld in de wereld, maar met deze conclusie trap ik eigenlijk een "open deur" in. Dat weten we allemaal al lang. Toch zijn er momenten waar deze tekst wat duidelijker naar voren komt. Hier in Bodrum bijvoorbeeld. Deze man is wel varend maar of hij ook welvarend is, durf ik niet te zeggen. Want misschien hoort hij wel bij het personeel van een zeer vermogend man. Ik heb het hem niet kunnen vragen. Schrijnend wordt het verschil als je in de jachthaven van Bodrum rond kijkt en dan aan de vluchtelingen uit Azië en Afrika denkt, die via deze regio op de Griekse eilanden proberen te komen, met gevaar voor eigen leven. Dan denk ik toch weer aan mijn openingszin van deze toelichting.

'531062' door Mi '531062' door Mi

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Kleurrijk Bodrum

Mi

De drukke, levendige haven van Bodrum met op de achtergrond het kasteel van Sint Petrus. Dit kasteel diende vroeger ervoor om de haven tegen piraterij te beschermen. Bodrum is een fotogeniek stadje waar van alles te zien is.

'543105' door Fransvdg '543105' door Fransvdg

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Boter, kaas en eieren

Fransvdg

De markt in Bodrum heeft een grote hal maar ook een buitengedeelte. Daar zag ik deze dame zitten tussen haar "boter, kaas en eieren". Ook zie je op deze foto dat de markt vlak bij de brandweerkazerne is.

'533193' door Hns '533193' door Hns

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Windmolens van Bodrum

Hns

Het schiereiland van Bodrum heeft meer te bieden dan de meest mensen vermoeden. Je vindt er eeuwenoude watertanks en katholieke kerkjes, verlaten dorpen en oude windmolens. Een aantal ervan zijn in ere hersteld en staan fotogeniek boven op een heuveltop.

'569612' door indi '569612' door indi

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Penseelstreken

indi

Het werd weer eens tijd om een grafisch beeld te uploaden! Terwijl ik door de haven van Bodrum wandelde met zijn honderden boten viel mij deze spiegeling op van de masten in het water. Het doet mij aan zwierige penseelstreken denken.

'548465' door vulture1960 '548465' door vulture1960

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Bodrum

vulture1960

We vierden onze vakantie in Kos. Vandaar uit en dagtochtje gedaan naar Turkije, Bodrum. Aan de ene kant van de heuvel het oude stadsgedeelte aan de andere kant (foto) de jachthaven en de hotels. Bezienswaardigheden - Fundamenten van het Mausoleum van Halicarnassus - Grieks theater - Windmolens (wat er van over is) - Stadswallen uit de tijd van Alexander de Grote - Myndospoort - De Petrusburcht, met het onderwatermuseum waarin is tentoongesteld het glaswrak de Uluburun, een belangrijke archeologische vondst uit de late bronstijd en de graftombe met het skelet van Ada van Karië. - goudfabriek/winkel

'570084' door indi '570084' door indi

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Lijnenspel

indi

Weer een aanvulling in de reeks grafische platen! Dit lijnenspel wordt gevormd door de masten en lijnen van de boten die in de haven Bodrum lagen. Mooi toch?

'1094077' door indi '1094077' door indi

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Penseelstreken

indi

Toen ik een aantal jaren geleden een zeilcruise ging doen door de prachtige heldere Turkse wateren vertrokken we vanuit het havenstadje Bodrum. Omdat we een paar uur moesten wachten ging ik wat rondstruinen in de haven. Daar viel mijn oog op een gegeven moment op de reflecties die de masten van de boten maken op het water. Als je er langer naar kijkt wordt het steeds mooier, het lijken net penseelstreken...

'1090230' door vulture1960 '1090230' door vulture1960

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Vuurtoren Bodrum

vulture1960

We waren op vakantie in Kos. Na het eiland verkend te hebben op fiets en op de scooter een aantal dagtochten gemaakt per boot naar o.a Bodrum. Van de verte zie jet het prachtige kasteel al eigen. Ook bezochten we een goudwinkel. We hebben er geluncht en de winkelstraat bekeken. In de haven staat een mooie kleine vuurtoren. Het is een gebaand pad want alle turken daar praten gewoon Nederlands!