Noord Thailand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dedication

Noord Thailand,
Thailand


In Thailand zijn veel monniken te vinden. Niet alleen oude mannen maar ook kinderen.

In Thailand is het gebruikelijk dat iedere jongen een keer in zijn leven monnik is. Dit hoeft niet voor het leven te zijn maar mag ook zeker voor een kortere periode. Ik zeg nu wel jongens maar in Thailand is het ook voor vrouwen mogelijk om monnik te zijn.

Deze foto maakte ik tijdens de ochtendronde van de monniken. In de ochtend zie je de monniken rondlopen om eten en spullen te verzamelen. Monniken en nonnen werken niet om in leven te blijven. Zij bidden, en doen dat voor en ten behoeve van de hele gemeenschap. De gemeenschap zorgt er voor dat monniken en nonnen hun gebeden kunnen doen, door ze met voedsel en anderszins te ondersteunen.

In de vroege ochtend gaan monniken op pad, en dragen een grote zwarte nap. Je ziet vaak mensen een beleefde 'wai' naar de monnik maken, en doneren hun gift, meestal een plastic zak met een maaltijd, in de zwarte nap. De monnik bedankt daarvoor niet, maar de gever bedankt de monnik. Het helpen van monniken is een goede daad, de monnik geeft jou dus de gelegenheid om een goede daad te doen, en daarvoor moet jij de monnik bedanken, niet andersom. Hij zal wel een gebed voor je uitspreken.

Mocht je in Thailand zijn, ga dan eens vroeg de straat op om dit te zien en zelf eens een offer te doen.