Dimashq omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schilderachtig Maalula

Dimashq omgeving,
Syrië


Vanuit Damascus kun je per mini- of microbus heel gemakkelijk een excursie maken naar het schilderachtige dorpje Maalula. Maalula ligt circa 50 km ten noorden van Damascus en is de enige plek in de wereld waar het Aramees, de taal van Jesus Christus, nog gesproken wordt. Het is een dorp met ongeveer 2000 inwoners. In het dorp staan twee oude christelijke kloosters, de Deir Mar Sarkis (St.Sergius) en Deir Mar Takla (St.Tecla). Christelijke, maar ook moslim pelgrims komen hier naartoe om gezegend te worden. Maalula betekent in het Aramees letterlijk entree, refererend aan zijn prachtige ligging bij een rotsige kloof.
Het Grieks-orthodoxe klooster Mar Sarkis, een van de oudste kerken ter wereld met delen daterend uit het jaar 325, heeft een kapel met een schitterende uitstalling van iconen. Mar Sarkis is gewijd aan St. Sergius, een Romeinse legionair die werd geëxecuteerd vanwege zijn bekering tot het christelijke geloof. In het kerkje vertelt een gids over o.a. de Aramese taal, die al generaties lang onder de dorpelingen wordt doorgegeven. De gids sluit het verhaal af met een gebed in deze taal, die qua klanken lijkt op een mengeling van Arabisch en Hebreeuws.
Verder naar beneden in het dorp staat het klooster van Mar Takla, genoemd naar Tecla, de dochter van een Seleuciden prins. Volgens een legende was zij een van de volgelingen van apostel Paulus. Thecla vluchtte toen Romeinse soldaten kwamen om haar te executeren. Zij ontkwam met de hulp van God via een kloof achter het huidige klooster (zie ook foto). De kloof heeft een beetje weg van de beroemde Siq van de oude Nabateense stad Petra in buurland Jordanië. Beide kloosters kun je via de kloof bereiken. Het is een prachtige wandeling, maar pas op: er zijn enkele moeilijk begaanbare delen, waar je onderuit kunt gaan. Maalula is gelegen aan de voet van de berg, Jebel Libnan ash-Sharqiyya, op een hoogte van 1500 meter en van daaruit heb je tevens een mooi uitzicht over de omgeving met vele vijgenbomen en wijngaarden.