Dimashq omgeving

Het dorpje Maalula is prachtig gelegen een bergachtige omgeving nabij de grens met Libanon. Het dorpje is ongeveer 50 kilometer verwijderd van Damascus. Oorspronkelijk maakte het deel uit van het Aramese rijk. Ook de historische stad Bosra ligt niet ver van Damascus af.

Informatie over Dimashq omgeving

Beste foto's & tips van Dimashq omgeving

'257986' door herman m '257986' door herman m

SyriëDimashq omgeving

SyriëDimashq omgeving

Maalula

herman m

In Maalula staat het klooster van de heilige Thecla (links op de foto). Het kloostercomplex gaat bijna volledig schuil achter rotsen in een mooi bergachtig landschap in de contreien van de Libanese grens. Achter het klooster bevindt zich een kloof waarlangs Thecla vluchtte toen Romeinse soldaten kwamen om haar te executeren. De kloof heeft veel weg van de Siq- kloof van Petra (Jordanie). Zie ook mijn tip.

'258334' door herman m '258334' door herman m

SyriëDimashq omgeving

SyriëDimashq omgeving

De siq van Maalula

herman m

Het Syrische Maalula beschikt net als Petra in Jordanië over een fraaie siq of kloof. Aan de siq in Maalula kleeft de legende van de heilige Tecla, die – zoals ik al in een eerder beschreven tip heb aangehaald - vluchtte toen Romeinse soldaten kwamen om haar te executeren. Zij ontkwam volgens die legende met de hulp van God via een kloof achter de plek waar nu een aan Tecla gewijd klooster staat. Op de foto zie je een bovenaanzicht van een deel van de kloof, waar een aantal lokale pelgrims de soms wat steile hellingen trotseren. Het is een prachtige wandeling door de kloof, maar zoals zichtbaar op de foto: er zijn enkele moeilijk begaanbare delen, waar je flink onderuit kunt gaan.

'258917' door herman m '258917' door herman m

SyriëDimashq omgeving

SyriëDimashq omgeving

Aram

herman m

Het dorpje Maalula is prachtig gelegen een bergachtige omgeving nabij de grens met Libanon. Het dorpje is ongeveer 50 km verwijderd van Damascus. Oorspronkelijk maakte het deel uit van het Aramese rijk. De Arameeërs vormden een bevolkingsgroep die zo'n 4500 jaar woonde in het gebied van Mesopotamië, het land tussen en langs de rivieren de Eufraat en de Tigris, tegenwoordig Zuidoost-Turkije, Syrië, Noord-Irak, Jordanië en Libanon. Het centrum van de Arameeërs was Syrië (Aram) met als hoofdstad Aram Damascus. De namen Aram en Arameeërs zijn inheemse benamingen voor Syrië en Syriërs. Het Aramese volk heeft met zijn kennis, taal en handel bijgedragen aan de wereldbeschaving, maar is gedurende de geschiedenis zwaar onderdrukt en vervolgd geweest, tot de dag van vandaag. De afname van het aantal Arameeërs moet mede gezocht worden in de onderdrukkingspolitiek die uitgeoefend wordt door verschillende regimes in het Midden-Oosten. Het bijzondere van Maalula is, dat het desondanks nog overwegend door Arameeërs wordt bewoond en dat de Aramese taal daar nog intact is gebleven.

Laat kaart zien