Hamah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maarat al-Numan, een weinig bezocht juweel

Hamah,
Syrië


Halverwege Hama en Aleppo ligt het marktplaatsje Maarat an-Numan. De levendige markt biedt een leuke kijk in het dagelijks leven van de Syriërs. De meesten zijn traditioneel gekleed. Vreemdelingen worden hier nog als iets bijzonders ervaren.
Hoogtepunt van een bezoek is het Mozaïek Museum dat bij de markt ligt zo’n 50 m ten noorden van het busstation. Hier zijn unieke mozaïekvloeren uit de 5e en 6e eeuw te zien die afkomstig zijn uit de luxueuze huizen en gebouwen van de verlaten Byzantijnse steden ten westen van Maarat an-Numan. De verscheidenheid van motieven en onderwerpen van de verschillende vloeren is verbazingwekkend. De voorstellingen zijn heel interessant en dankzij een zorgvuldige restauratie zijn de kleuren weer helder.
Extra attractie is het onderkomen van dit museum in een 16e eeuwse Ottomaanse herberg, de Khan Murad Pasha, die de grootste van Syrië is. Het is een indrukwekkend gebouw dat een schitterende omgeving biedt voor de fantastische verzameling mozaïeken die zowel in de centrale hof als in de daaromheen liggende arcades en overwelfde zalen tentoongesteld is.

Vanuit de aantrekkelijke plaats Hama rijden regelmatig microbusjes naar Maarat al-Numan.
Vanuit Aleppo kan Ma’arat an-Nu’aman in 1 uur per microbus bereikt worden. Zij vertrekken vanaf het City Bus Station. Vanaf het Pullman Station rijden grote bussen in 1 uur en 20 minuten naar de plaats.

Hou er rekening mee dat het museum op dinsdag gesloten is.