Halab

Aleppo, ook wel Halab genoemd, bezit een machtige, historische citadel, een van de mooiste van de Arabische wereld. Eens was het een romantische stad. Nu is Aleppo een verscheurde stad die voor een deel in handen is van de opstandelingen en voor een deel door het regeringsleger wordt bezet. De mooiste gebouwen waaronder de eeuwenoude minaret van de grote moskee zijn al verwoest.  

Informatie over Halab

Beste foto's & tips van Halab

'256644' door herman m '256644' door herman m

SyriëHalab

SyriëHalab

Schaduw en licht

herman m

In de Armeense wijk Al-Jdeida van de stad Aleppo (Halab) vind je prachtige smalle straatjes, zoals die op de foto. Op het moment van het nemen van de foto liep het tegen de avond, waardoor een overgang ontstond van goudkleurig zonlicht en schaduwen als gevolg van gedeeltelijke overkluizing van het bewuste straatje. Toevallig reed er net een jongen op een fiets dit straatje in, waardoor zijn silhouet zich mooi aftekende tegen het licht. De naam van de wijk Al-Jdeida betekent letterlijk “de nieuwe”, omdat het jonger is dan de oude binnenstad van Aleppo. Het is een wijk, dat hoofdzakelijk wordt bewoond door Maronieten en Armeense christenen. Ook wordt er veel kleinschalige handel gedreven.

'366604' door herman m '366604' door herman m

SyriëHalab

SyriëHalab

Vrede en oorlog

herman m

In de soek van Aleppo verrichtte deze oude schoenmaker noeste arbeid met de reparatie van gedragen schoenen. Dit vredig tafereeltje staat in schril contrast met het Aleppo een jaar na ons bezoek. Aleppo is op dit moment een plaats waar je niet wil zijn. Het is het toneel van de hevigste strijd in Syrië. Al weken ligt de stad onder vuur en vecht het Syrische leger van president Bashar Assad er om de macht met de rebellen van onder meer het Vrije Syrische Leger. Aleppo is vanwege zijn ligging nabij de Turkse grens van groot strategisch belang. Veel inwoners van de stad zijn op de vlucht geslagen. De bombardementen volgen elkaar snel op. Scherpschutters op de daken en in kapot geschoten appartementencomplexen maken het leven op straat levensgevaarlijk. Regelmatig denk ik nog terug aan het dagelijks bestaan van de vele vriendelijke mensen in een levendige stad, een enorme tegenstelling met de dag van vandaag…..

'279900' door pensionado '279900' door pensionado

SyriëHalab

SyriëHalab

Kop of poten!

pensionado

In het kader van het maandthema Eten: Wat dacht u van een schapenkop als een variant op uw gewoonlijke eetpatroon? Is ook verrukkelijk met een soepje van schapenpootjes die natuurlijk ook heel geschikt zijn om lekker af te kluiven.

Laat kaart zien