West Sri Lanka reisblogs

Rondreis Sri Lanka 2006 deel 7: Afscheid

janhermens was er (tot 27 nov 2006) Gepost op 13 apr 093 reacties

26 nov. 2006
Dit wordt onze laatste dag op dit mooie eiland. Het is alweer erg heet, dan komt er meestal in de middag regen en onweer.
Gisteren leek het ook weer een wolkbreuk, wel 4 uur lang.

We hebben gisteravond bij Anka gegeten, de vrouw met de Hollandse koffie. Haar man had heerlijk gekookt, het traditionele 'rice and curry'. We hebben nog lang gezellig met elkaar gebabbeld, je komt zó veel over cultuur en gewoontes te weten. Haar man (Srilankaan) zou het liefste naar Nederland gaan, kou en sneeuw vindt hij geen probleem, de bloesem prachtig.

De laatste dagen zijn er weer schermutselingen tussen Tamil Tijgers en het leger, vooral in het noorden en oosten. In Trincomale e.o. zijn 30.000 mensen gevlucht naar het oerwoud. Er zijn weer vele doden en gewonden gevallen.
De overmatige regenbuien in het midden van het eiland zorgen nog steeds voor overstromingen en aardverschuivingen, waarbij ook nog steeds slachtoffers vallen. Er zijn zelfs al vele woningen door de modderstromen verwoest.

Vanavond om 22.00 uur worden we nog opgehaald om naar een soort kermis van een katholieke kerk te gaan. Degene die ons komt halen, brengt ons dan om 01.30 uur naar het vliegveld. We vertrekken om 04.30 uur, dus van slapen komt weinig. We zijn dan om 10.35 uur in London, daar vliegen we om 12.35 uur weer verder naar Schiphol.
Als alles goed gaat, zijn we dan om 14.45 uur op Schiphol. Wat zal dat tegenvallen in onze korte broek en korte mouwtjes. Haha!

26 nov.
Soms is het eten hier zo 'spicey' dat we ons afvragen of de mensen hier een asbesten binnenkant hebben. Waarschijnlijk krijgen baby's al 'spicey food' via de moedermelk.
Christien is nu eindelijk aan de diarree, maar niet ziek hoor. Zelf had ik soms het gevoel bij het pittige eten al diarree te krijgen terwijl ik nog zat te eten, zo snel kan het soms gaan. De vlammen slaan je soms uit de mond (en niet alléén uit de mond!).

We hebben afscheid genomen van iedereen in het restaurant, ze vinden het jammer dat we gaan en hopen natuurlijk dat we weer snel terugkomen. Volgend jaar willen we óf naar Vietnam óf naar Cambodja gaan.

We kijken terug op een zeer mooie en bijzondere vakantie waarin we veel van/over het land én de mensen geleerd hebben, zéker de verschillen tussen het rijkere westen en de armere rest van het land. Er zijn grote verschillen tussen Colombo en de rest, maar óók tussen zuid en noord (waar dus de Tamils wonen). We keuren hun daden natuurlijk niet goed, maar
hebben wél iets meer begrip gekregen voor hun situatie. Ditzelfde geldt ook voor de arme mensen en hun omstandigheden.
Het land en de mensen met al hun tegenstrijdigheden hebben diepe indruk op ons gemaakt.

Nog 'n paar uurtjes naar de kermis van de Katholieke Kerk en dan gaan we weer terug naar het koude, natte, maar vooral bevoorrechte (rijke) Nederland.
We hebben hier een doel gevonden in het direct helpen van (een paar) mensen en dat voelt voor ons allebei béter dan het storten van geld op een gironummer!

P.S. We verwachten jou Janneke op Schiphol: we zijn dan kapot moe en hebben het koud !!

janhermens Positie 579 (400 p.) Lid sinds 01-06-2008 Foto's en tips: 1629 Blogs: 79 Fans: 5

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Boven op de laatste tree van de Leeuwenrots in Sigiriya
blogfoto nr. 2
Spicey food!?!
blogfoto nr. 3
Echte Hollandse filterkoffie in Negombo.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kathmandu, een eerste indruk
4 1
Gepost op 08 juli
Nepal Kathmandu
Kathmandu
4 2
Gepost op 04 juli
Nepal Kathmandu
Een rondreis door het hoogste land ter wereld
4 2
Gepost op 03 juli
Nepal Kathmandu

Reacties bij deze blog

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Hallo 'lijnie',
jammergenoeg kunnen we niet rechtstreeks naar jou toe mailen (we proberen jouw mailadres bij de redactie op te vragen).
Wat triest dat je door de toenmalige omstandigheden niet naar Batticaloa kon om jullie kinderen te zien. Dimuthu, onze chauffeur, komt zélf uit dit dorp, zijn ouders wonen in Trincomalee. Wij waren graag met hem naar zijn geboortestreek gereden, maar ook hij adviseerde ons dat het té gevaarlijk was.
En wat fijn dat je dan twee jaar later alsnog je kinderen hebt kunnen zien.
Hoe de strijd op Sri Lanka ook zal aflopen, wij hopen in ieder geval dat het land zich opnieuw mag ontwikkelen tot een land waar we weer overal mogen en kunnen komen, maar dit zéker voor de bevolking zélf. Mocht je dit nog lezen, je mag ons altijd mailen op: jan.hermens@hccnet.nl
We hopen mét jullie dat het land en zijn inwoners tot rust mogen komen, Sri Lanka heeft dit verdiend!

Door: • Geplaatst op

Ik heb heel jullie verslag gelezen en alles herkent wat jullie meegemaakt hebben. In 2006 waren ook wij in Trincomalee, wij hebben namelijk 3 adoptiedochters in Batticaloa zitten waar wij niet naar toe mochten omdat het te gevaarlijk was, dus zij zouden naar Trincomalee komen voor de 2e keer zouden wij ze ontmoeten maar helaas ook in Trincomalee was het gevaarlijk toen wij daar aankwamen waren er net 6 vrouwen vermoord, en wij mochten ook het hotel niet uit wij moesten bij het hotel blijven toen is de zuster van het convent waar onze dochters zitten naar ons toegekomen, maar de meisjes hebben wij helaas niet gezien. Wij waren ook echt blij dat wij daar weer wegmochten zeker onze chauffeur die was zo bang. In 2008 mochten wij voor het eerst naar Batticaloa met de zelfde chauffeur hij had een verrassing voor ons zei hij, wij hadden namelijke steeds de zelfde chauffeur dus die kent ons goed wij kennen hem goed en het is net familie wij zijn ook bij hem thuis geweest in de jungle allemaal zo gastvrij ik kan niet anders zeggen allemaal trouwens. Maar toen hebben wij in Batti onze dochters ontmoet wat een hele happening was. Ik vind het een heerlijk land en zou er ook best zelf willen wonen. Bedankt voor jullie verslag leuk om te lezen en zoveel herkennings punten.

gorke

Door: gorke • Geplaatst op

Heb genoten van jullie blogs erg leuk om te lezen en zo herkenbaar.

Groetjes, Margo

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.