Sri Lanka

een triest telefoontje

Rhodaxx was hier op 2012-03-03 Gepost op: 2013-09-17 33 reacties.
We ploffen neer op de achterbank van de luxe auto. Wat heb ik hier naar uitgekeken, een aantal weken door Sri Lanka toeren met een privé chauffeur.
Zijn naam is Bandara, een grote statige man met een hele serieuze uitstraling. Ik hoop dat we nog een beetje met hem kunnen lachen zeg ik tegen mijn reisgenoot.

Wat is het verkeer hier relaxt zeg, vergeleken met India! We hadden de zin nog niet afgemaakt op het moment dat er luid claxonerend een bus op onze bumper komt kleven. Bandara blijkt een uitstekende chauffeur die zich niet op laat jutten, geen risico’s neemt en voor ons ook heel belangrijk: hij remt voor dieren. Hij vertelt over de vele dieren die aangereden worden, vanwege zijn boeddhistische geloofsovertuiging zal hij voor elk dier remmen.
We voelen ons veilig bij hem. Hij is aangenaam gezelschap, heel voorkomend, serieus en hartelijk.
Hij neemt zijn rol als chauffeur en gids in alle ernst op. Hij weet veel over zijn schitterende eiland te vertellen en laat ons prachtige plekjes zien.

We hebben er alweer vijf dagen van onze reis op zitten en zijn onderweg van de grotten van Dambulla naar Kandy.
Vanaf de eerste dag waarop Bandara ons trakteerde op de lunch, bestaande uit een gekookte maïskolf en sap van de king coconut zijn we verslaafd aan deze lekkernijen en is dit onze dagelijkse lunch geworden. Het is rond 13.00 uur en we hebben wel trek na het beklimmen van al die trappen naar de grotten. We speuren de weg af naar een dampende kookpot vol maïskolven met daarnaast stapels koksnoten.
Ondertussen houdt de telefoon van Bandara niet op met “rinkelen”. Rinkelen is in dit geval het aanstekelijke melodietje "Lady Madonna" van de Beatles
Hij is wel erg populair vandaag zeggen we lachend tegen elkaar.

Een traan biggelt over zijn wang als Bandara de auto met een zucht aan de kant zet.
“Bandara wat is er aan de hand?”
“Het, het ... is mijn jongste broer”, komt er met horten en stoten uit. Hij ligt in coma, hij zat in een bus in Colombo, de hoofdstad en die bus is op een paar huizen ingereden.
Die stomme busmaatschappijen ook, er is zo’n grote concurrentie onderling dat ze als gekken rijden om zoveel mogelijk ritten per dag te maken!”

Hij herstelt zich en gaat weer rijden, we betuigen ons medeleven en drukken hem op het hart vooral naar zijn broer te gaan. Wij trekken onze plan wel in Kandy. We schrijven op zijn verzoek een briefje voor zijn baas waarin we zeggen dat hij echt zijn broer moet gaan bezoeken. Zonder deze "toestemming" zou zijn salaris stopgezet worden. Bandara is opgelucht dat hij weg kan en hij zegt toe dat hij een vervanger zal sturen.
Ondertussen bezoeken we de kleurrijke voedselmarkt in Kandy, dwalen langs de grote vijver in de stad en laten ons na de lunch met een tuktuk naar het hotel brengen, boven in de bergen. Het arme karretje bezwijkt bijna van de klim,maar de chauffeur blijft vrolijk fluiten.
De volgende dag brengen we door aan het zwembad,. We lezen in de krant over het busongeluk in Colombo, met als gevolg meer dan 20 doden en we bespreken de verschillen qua arbeidsomstandigheden in ons en in dit land. We hopen dat zijn salaris doorloopt.
En dan verschijnt Bandara 2, blijkbaar een populaire naam. Het is een verschil van dag en nacht met nummer 1. Deze Bandara maakt grappen, babbelt er veel en vrolijk op los en hoewel hij zijn werk perfect doet, mis ik onze serieuze toegewijde nummer 1.

We gaan naar Nuwara Eliya en maken één van de sloomste en de mooiste treinreizen tot nu toe. Er vindt een levendige ruilhandel plaats van balonnen, potloden en pinda's en koekjes met de plaatselijke bevolking. Wat geniet ik van de theeplantages en van de mensen die we tegenkomen, dit is het helemaal!

Na drie dagen, we zijn onderweg naar Tissamaharama, laat Bandara 2 weten dat Bandara 1 hem heeft gebeld om te vertellen dat hij zo snel mogelijk volgt en dat hij hoopt ons de volgende ochtend op te halen. We bezoeken NP Yale, genieten van alle prachtige dieren in het park en van een nacht in het allermooiste hotel van deze reis.
Bij het ontbijt verschijnt Bandara 1, hij komt, zoals hij zegt: "de reis met ons afmaken". Zijn broer is inmiddels ontwaakt, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe ernstig zijn verwondingen zijn. We zijn blij dat we hem zien en trekken nog vier fijne dagen met hem op. Op de dag dat we afscheid van hem nemen belt zijn schoonzus hem op dat zijn broer er helemaal bovenop gaat komen. Hij heeft geluk gehad.

Een half jaar na deze reis krijgen we een telefoontje, een kennis van ons uit Nederland is overleden nadat hij is aangereden door een bus in Colombo. Hij heeft zes weken in coma gelegen. We zijn in gedachten weer terug op Sri Lanka, één van de mooiste eilanden die ik ooit bezocht heb, maar wat zou het fijn zijn als die busmaatschappijen van systeem veranderen, zodat de chauffeurs zich niet als idioten op de weg moeten gedragen.

Site Buitenlandse Zaken Rijksoverheid NL augustus 2013: verkeer in Sri Lanka is zeer onveilig. U wordt aangeraden bij reizen binnen Sri Lanka gebruik te maken van auto of minibus (beide met chauffeur, via bonafide reisbureaus of hoteltaxi), en openbaar vervoer per bus te vermijden.
0
33

Foto's bij dit blog

Bandara 1 zwaait ons uit als we wegvaren om walvissen te spotten.
De locals waarmee we een leuke ontmoeting hebben tijdens onze treinreis en er een spontane ruilhandel ontstond van ballonnen, potloden, koekjes en pinda's.
Alle blogs van Rhodaxx
 

20 reactie(s) bij "een triest telefoontje "

 • profile image comment

  Inmiddels wat jaren geleden geschreven, maar het blijft een heftig & triest verhaal. Toch leuk geschreven.

  Door VerelleSmith • geplaatst op 2018-06-22 14:03:22
 • profile image comment

  Wat heb ik je verhaal met plezier gelezen! Buiten dan het trieste gebeuren met zijn broer! Ik kon je zo volgen op reis en was weer even helemaal terug in " mij tweede vaderland " zoals ik het altijd noemde! Zou zo wel terug willen ,maar S.L is een stuk duurder geworden ten opzichte van 10 jaar geleden!

  Door AdriaanV • geplaatst op 2015-08-24 09:54:05
 • profile image comment

  Mooi geschreven Rhoda en aangrijpend. Van gefeliciteerd met Top Blog v/d week. Groetjes Fred

  Door akerkvliet • geplaatst op 2013-09-26 16:51:55
 • profile image comment

  mooi ingetogen geschreven rhoda

  Door awesomemore • geplaatst op 2013-09-25 08:16:56
 • profile image comment

  Wat een aangrijpend verhaal, Rhoda.... Het verkeer vond ik zeer hectisch in Sri Lanka en was dan ook blij dat wij een auto met chauffeur hadden. Gefeliciteerd met je topblog

  Door REvanSlooten • geplaatst op 2013-09-24 12:00:41
 • profile image comment

  Hoi Rhoda, wat een aangrijpend maar leuk verhaal. Gefeliciteerd met deze topblog. Ben laatste weken niet erg actief maar probeer de toppers wel beetje te volgen.

  Door Jan-Hemo • geplaatst op 2013-09-22 21:12:57
 • profile image comment

  Prachtig verhaal Rhoda! ik heb het in een adem uitgelezen! Gefeliciteerd met je TOP blog!

  Door Dragonfly • geplaatst op 2013-09-22 14:20:37
 • profile image comment

  Gefeliciteerd Rhoda. Aangrijpend verhaal!!

  Door reysigers • geplaatst op 2013-09-22 12:50:57
 • profile image comment

  Gefeliciteerd

  Door LPtje • geplaatst op 2013-09-22 12:07:15
 • profile image comment

  Soortgelijk verhaal meegemaakt in India, maar deze topblog is mooi geschreven. Ondanks de tegenslag, kan je op hem vertrouwen.

  Door edwinaverdingh • geplaatst op 2013-09-22 00:45:54
 • profile image comment

  Pfff, heavy Rhoda. Raar om dit een topblog te laten zijn maar je manier van schrijven maakt naast de inhoud dat ik direct naast je zit. Reizen is niet altijd mooi, reizen is vooral een confrontatie met de realiteit in al zijn vormen. Een gedempte felicitatie. gr Mies

  Door TravelGoom • geplaatst op 2013-09-21 10:27:25
 • profile image comment

  Kippenvel verhaal . Ik heb nooit geweten dat het reizen met een bus niet safe is in Sri Lanka , goed dat je het onder de aandacht brengt. Gefeliciteerd met dit top blog.

  Door ciske • geplaatst op 2013-09-21 10:15:08
 • profile image comment

  Wat een aangrijpend verhaal en mooi beschreven. Goed om een chauffeur te hebben waar je je veilig bij voelt enne....je zult voorlopig geen mais of coconut meer lusten;-)) Proficiat met deze Topblog!

  Door EvanKleef • geplaatst op 2013-09-21 09:20:44
 • profile image comment

  Wat een aangrijpende blog! Goed geschreven en ook goed dat je het opgeschreven hebt. Er mag namelijk best wel aandacht komen voor dit soort problematiek in de landen waar we naartoe op vakantie gaan. Gefeliciteerd met je topblog!

  Door twalia • geplaatst op 2013-09-21 09:05:04
 • profile image comment

  Hoi Rhoda, Wat een aangrijpend verhaal en wat heb je dat professioneel opgeschreven. Vergelijken kan ik niet goed, want ik lees weinig blogs, maar dat moest ik maar eens vaker gaan doen. Dit verhaal vormt daartoe de aanzet en is alleen daarom al een rode ster waard. Groet, Jaap

  Door jaapburgers • geplaatst op 2013-09-20 23:52:01
 • profile image comment

  Van harte gefeliciteerd Rhoda, met dit prachtige en mooi opgebouwde verhaal en het laat zien dat reizen ook een beetje naar binnen kijken in het leven van de locals is.

  Door sidonius • geplaatst op 2013-09-20 18:07:57
 • profile image comment

  Heb het verkeer van SL nog vers op mijn netvlies, vond het zeer relaxed, zeker als je de "regels" kent. De bussen rijden inderdaad nogal debiel, maar het grote probleem is het onderhoud. Mijn motto is altijd : "De chauffeur wil ook heelhuids thuiskomen.", ongelukken komen doorgaans door klapbanden en versleten schokbrekers.Wij hebben weer drie lange ritten met de bus overleefd, afzien maar wel heel veel contact met, jawel maandthema, locals. Naar om te lezen dat je kennis is overleden, het drukt je weer met je neus op de feiten. Veel mensen verklaren ons voor gek dat we altijd naar "die gevaarlijke landen" gaan. Toch staat een ding als een paal boven water: ik sterf liever tijdens dat wat ik het liefst doe, reizen, dan dat ik aan het eind van mijn leven tot de conclusie kom dat ik niks heb meegemaakt. Mooi en aangrijpend verhaal Rhoda, de rode ster zeer waardig.

  Door doppie • geplaatst op 2013-09-20 17:19:08
 • profile image comment

  Rhoda, je heeft een prachtig mooi blog afgeleverd, wat meer dan terecht door de redactie is gewaardeerd met de titel topblog! Van harte gefeliciteerd, groet, Niels

  Door BenRTravellers • geplaatst op 2013-09-20 15:52:48
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je topblog! Wat een aangrijpend verhaal en wat heb je het ontzettend mooi opgeschreven. Het leest lekker vlot weg! TOP!!!

  Door jorntgerritsen • geplaatst op 2013-09-20 15:24:01

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.