Zuid Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zwarte hommel

Zuid Sri Lanka,
Sri Lanka


Deze zwarte bij fotografeerde ik voor de deur van ons verblijf. De boom zat er helemaal vol mee.
Hommels (Bombinae) tellen ongeveer 400 soorten die over de hele aarde verspreid voorkomen, uitgezonderd het Afrikaanse continent ten zuiden van de Sahara, Australië en de naburige eilanden. In Australië en Nieuw-Zeeland introduceerden kolonisten rond 1880 hommels uit Zuid-Engeland omdat geen van de inheemse bijen de bestuiving van de ingevoerde rode klaver konden verzorgen. De diepe kroonbuizen vragen om een lange, uitrolbare hommeltong. Op deze eilanden gedijen hommels nog steeds.

Hommels komen voornamelijk voor in de gematigde zones van Noord-Amerika en Eurazië. Vele soorten zijn terug te vinden in de koelere streken van deze continenten, rond de poolcirkel en op toppen van gebergtes waar geen bomen groeien. Twee soorten, Bombus polaris en Bombus hyperboreus, wagen zich wel erg ver noordwaarts. Zij leven op het Canadese eiland Ellesmere, gelegen op slechts 880 km van de noordpool.

Hommels zijn zeldzaam in warme klimaten en afwezig in woestijnen. Toch hebben sommige soorten zich ver zuidwaarts gesetteld, tot Indonesië en het eiland Tierra del Fuego toe. Bombus atratus weet zich zelfs te handhaven in het Amazonewoud.

Site hommelsoorten