Sri Lanka

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Sri Lanka image

Sri Lanka

Sri Lanka
Azië
Geervannesmeed

We 've got 'm

Dag 6: Polonnaruwa

Om 6:45 uur worden we al gewekt, want vandaag wordt weer een actieve dag. In de vroege ochtend gaan we al op weg naar de oude koningsstad en het tempelcomplex. We rijden op de heenweg langs het “Parakrama Sumadra” meer, de grootste wewa, tank, van heel Sri Lanka (12 km lang) uit de 12de eeuw. We stoppen even bij een houtsnijwerkfabriek in Nishantha. Hier worden prachtige houtsnijwerk-beelden gemaakt. We kopen 2 olifantjes voor 2600 SLR, ongeveer 16 euro.

Polonnaruwa was van de 9e tot 14e eeuw de hoofdstad van het Singalese koninkrijk.
De bloeitijd was tussen de 10e en 12e eeuw. Door de onophoudelijke aanvallen van Tamils werd Polonnaruwa als hoofdstad in het begin van de 14e eeuw opgegeven. Tempels en gebouwen vervielen tot ruïnes; de jungle overwoekerde de wegen en gebouwen. In de 19e eeuw zijn Britse archeologen met de blootlegging van de stad begonnen.
Vanwege de uitgestrektheid van het complex bezoeken we de bezienswaardigheden ook nu weer per bus. We worden op dit complex steeds aangesproken door verkopers, die niet graag opgeven. Uiteindelijk een slangenfluitje gekocht voor een habbekrats, om van ze "verlost" te zijn. leuk om straks bij de andere hebbedingetjes te leggen als herinnering.

Na het bezoek aan de “Verayanta Pasada”; (de resten van het koninklijk paleis), het gerestaureerde “Kumara Pokuna” ( koninklijk bad) en de “Audiëntiezaal,” (waar de koning gasten ontving en rechtspraak deed), gaan we verder naar het noorden van de citadel. Daar bevindt zich een groot, rechthoekig ommuurd terras. Het wordt het “Quadrangle” genoemd. Hierop bevinden zich de oudste Tempels met bijgebouwen. We zien hier talloze mooie Ceylon kroonapen rondlopen. Deze mooie apensoort hadden we nog niet eerder gezien. We bekijken de “Thuparama” (blootsvoets), het ronde beeldenhuis de Vatadage, en de Gal Pota. De eerste twee zijn tempels en de Gal Pota is een zogenaamd stenen boek. Het weegt maar liefst 25 ton!!!. Er staat de uitvoerigste inscriptie van heel Sri Lanka op.

We gaan verder noordwaarts met de bus. Het laatste stuk naar de beroemde 12e eeuwse rotstempel “Gal Vihara” doen we te voet. Hier bevinden zich 4 boeddha’s, uitgehouwen in de granieten rotswand, zittend in lotushouding, staand, of liggend. De grootste en wellicht meest gefotografeerde en gefilmde Boeddha van Sri Lanka is de liggende 14 meter lange Boeddha met het hoofd op een kussen, dat versierd is met een leeuwenkop. Het beeld stelt de pas gestorven Boeddha voor, na zijn intrede in het nirwana.
Iedereen heeft het voor vandaag wel weer zo’n beetje gezien en we gaan snel terug richting hotel voor de lunch.

Bij het hotel is het een drukte van belang. Er wordt een bruiloftsfeest gevierd, waarbij maar liefst 200 gasten zijn uitgenodigd. Overal vrolijke en feestende mensen. Opvallend is dat de meeste mannen en de vrouwen, met kinderen, gescheiden feesten. De mannen gaan, na de nodige “arakjes” genuttigd te hebben in de tuin, samen dansen (springen dus) op de tonen van hun populaire Sinhala- of Baila-muziek. Een vreemd, maar amusant gezicht zoals die mannen met elkaar staan te dansen en de vrouwen die vanaf een afstandje toekijken.
Als je wat muziek uit Sri Lanka wil beluisteren klik dan op muziek.

Om 16:00 uur verzamelen we voor het hotel, voor een “village safari” met een open jeep. En vervolgens gaan we naar het "Wasgomuwa National Park ". Daar gaan we dan vooral op zoek naar olifanten. We zijn reuze benieuwd...
Tijdens de “village safari” rijden we door de mooie omgeving van een dorp bij Polonnaruwa. We zien onderweg veel dieren; een zwemmende bengaalse varaan, vogels zoals de coucal, mynah, zwartbekkraai, smyrna-ijsvogel, ibis, koereiger en bijeneter. Dat alles in een prachtige begroeiing. Aan de rand van het dorp, vlakbij een steengroeve, is een man met zijn vrouw bezig met het hakken van grote stenen. De kleine steentjes worden verkocht als grind. Een eentonig karwei en heel hard werken voor een paar centen.

Verder rijdend komen we in het park en het landschap wordt steeds ruiger, droger en de begroeiing schaarser. We zien hier veel pauwen, apen en vee. De rit eindigt bij een vuilnisbelt! De bedoeling is dat we hier een tijdje blijven wachten, want de olifanten zoeken deze belt vaak tegen de avond op, om naar voedselresten te zoeken. Geen geluk vandaag, maar wel veel "boom - boom - boom - bomen" onderweg.... Goede rek- en strekoefeningen op de open jeep. We besluiten na een tijdje , een beetje teleurgesteld, terug te rijden.
’t Was een heerlijk en ook gezellig tochtje, maar we zagen niet waar we voor gingen ….. olifanten

Als afsluiting van de jeeptocht wordt er nog even bij een kleine wewa een tussenstop gemaakt en worden we door Manju en de chauffeurs getrakteerd op een arak-cocktail. Manju wordt even later aangesproken door een stel mannen, die op een tractor rondrijden en beweren dat ze een olifant hebben gezien. Dus….. we rijden via een omweg weer terug naar de belt. En ja hoor…….. Een echte wilde olifant van heel dichtbij. Een beetje beangstigend, maar vooral spannend. Wat een joekel. Een hele ervaring, ook al gaat hij er even later snel vandoor in de ondoordringbare bush.

Maar.... .. " We’ve got 'm. "

In een vrolijke bui gaan we weer terug naar ons hotel, waar we aankomen als het al donker is. Vandaag een lekker diner op zijn “westers” en na een paar lekkere pilsjes, met weer live-muziek, duiken we weer onder de klamboe, want morgen worden we al gewekt om 6:00 uur.