Sri Lanka

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Sri Lanka image

Sri Lanka, het ideale reizigersland

Sri Lanka
Azië
Erikgriep

Sri Lanka, het ideale reizigersland

Sri Lanka is een land die ik iedereen met een reishart kan aanbevelen. Enige tijd geleden alweer ben ik met mijn vriendin in Sri Lanka geweest, een land wat een enorme indruk bij ons heeft achtergelaten.
Wij hebben samen al veel mooie en bijzondere reizen mogen maken, maar Sri Lanka heeft toch iets met ons gedaan. De mensen, de cultuur, de natuur, (bijna) alles aan dit land is mooi.
Wij hou van rondreizen, het liefst ontdekken wij in een korte tijd alles wat een land te bieden heeft. Mooie natuur, levendige steden, een rijke geschiedenis, wilde dieren, cultuur ….. en uiteraard, even bijkomen op een mooi tropisch strand. Dat levert een druk reisschema op, daarom is Sri Lanka voor de reiziger zoals wij i-de-aal! Sri Lanka heeft dit allemaal in huis, en bovenal zijn de afstanden prima te doen!

Wij zijn onze reis begonnen in het hart van Sri Lanka, Kandy. Kandy staat bekend om de heilige Tempel van de Tand. Kandy is daarmee de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Ieder jaar wordt de tand van Boeddha op een olifant door de stad vervoerd. Een bonte stoet van muzikanten, dansers en danseressen en traditioneel geklede Sri Lankesen begeleiden een olifant die de tand van Boeddha door de stad vervoert. Een uniek schouwspel.

Een van de belangrijkste attracties in de omgeving van Kandy is het olifantenweeshuis. Helaas heeft het olifantenweeshuis een beetje een bittere nasmaak bij ons achtergelaten. Naar onze mening werden de olifanten niet goed behandeld en stond de commercie boven het welzijn van de dieren. Wil je graag olifanten zien, rij dan 3 uurtjes noordwaarts (Minneriya National Park) en bekijk hier de vele olifanten in het wild.

Na Kandy zijn we noordwaarts gereden, naar de culturele driehoek. Aanvankelijk hadden we het idee om zelf te rijden met een huurauto. Na een paar dagen in Sri Lanka kwamen we er snel achter dat zelf rijden hier gelijk staat aan een zelfmoordmissie. We hebben daarom maar gekozen voor een chauffeur die weet hoe hij moet om gaan met het bizarre verkeer.
De eerste stop: Dambulla. Dambulla staat bekend om de boeddhistische grotten met haar vele Boeddha beelden. Een korte stop de moeite waard.
De eerste overnachting was al even uniek als de omgeving, een mooie boomhut in een smal strookje natuur die twee grotere parken met elkaar verbind. Een zogenaamde olifantencorridor. Ons geluk kon niet op om de eerste nacht al een olifant over de terrein te zien lopen.
De volgende morgen stond een beklimming naar de top van de leeuwenrots, Sigiriya, op het programma. Sigiriya is een van de 7 werelderfgoederen die Sri Lanka rijk is. Een beklimming naar de top levert een fantastisch uitzicht op.
Hierna Polonnaruwa, in de 11e eeuw was Polonnaruwa een van de koningssteden in Sri Lanka. Helaas hebben wij maar kort kunnen genieten van de ruïnes en overblijfselen van deze stad. Vanwege de hitte konden we niet het gehele gebied ontdekken.
Eenmaal in de culturele driehoek kan een safari naar Minneriya National Park niet ontbreken. Een prachtig natuurgebied met veel soorten vogels, apen en in grote getale de Sri Lankeese olifant.

Waar ik vanaf het begin naar heb uitgekeken is de reis van Kandy naar Ella, een treinrit door de prachtige hoogland met de vele theeplantages. Een rit van ca. 6 uur die geen enkele seconde heeft verveeld …. een echte aanrader!
Ella is een slaperig backpackers dorpje, hoog in de heuvels, omringd door theevelden. Beklim hier Little Adams Peak en geniet van het magnifieke uitzicht over Ella´s Gap.

De volgende halte op onze reis is Tissamiharama, de uitvalsbasis voor een safari in Yala National Park. Yala National Park is een prachtig natuurgebied met een enorme diversiteit aan wildlife. Gegarandeerd zie je hier olifanten, krokodillen, vele soorten vogels en apen. Maar het park staat bekend om de ´grote´ populatie luipaarden. Helaas is de luipaard een lastig dier om te spotten, dus geen garanties. Onze safari begon om 5 uur ´s ochtends en al snel was het duidelijk dat dit onze geluksdag zou gaan worden. We werden getrakteerd op maar liefst 7 luipaarden!

Nu werd het dan eindelijk tijd om te gaan genieten op de stranden van zuid Sri Lanka. Eerste stop, Tangalle. Een prachtige hutje op het strand en lekker luieren onder de palmbomen, het bountyeiland gevoel zeg maar. Na 2 dagen rust, heel veel rust, toch maar gekozen voor een plek waar net iets meer te doen is. We hadden gekozen voor Unawatuna, helaas een slechte keuze, veel te druk en toeristisch. We zochten iets wat inzit tussen de rust van Tangalle en de drukte van Unawatuna, dat werd uiteindelijk Mirissa. Een uitstekende keuze, zo is gebleken. Een prachtig rustig strand met wuivende palmbomen en een paar leuke barretjes en restaurants aan het strand. In de omgeving een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de Hollandse vestingstad Galle. Maar hoogtepuntje voor ons was een bezoek aan het laatste stukje regenwoud van Sri Lanka. Vanuit Mirissa is het een uurtje rijden Sinharaja. Een dag vol slangen, spinnen, rivieren doorkruisen en uiteindelijk een ‘douche’ onder een waterval.

Helaas zit onze reis er alweer op en gaan we de laaste 2 dagen naar Negombo, vanwaar we terug vliegen naar Nederland. Ondanks dat de haven van Negombo en de ‘Hollandsche’ kanalen leuk waren om te zien, is Negombo een redelijk treurig en ietwat vervallen toeristenoord. Ga je naar Sri Lanka om te genieten van de rust en de stranden, ga dan naar het zuiden. Mooier, schoner en de mensen zijn er een stuk vriendelijker en minder opdringerig.

Kort samengevat. Sri Lanka is een ideaal reizigersland, ik kan niets anders zeggen dan: ga er heen! Geniet en ontdek, er is zoveel te zien en te doen. Wij gaan zeker nog een keer terug.

Foto's

87577.jpg
87577.jpg
Erikgriep
88ac5.jpg
88ac5.jpg
Erikgriep
26ed1.jpg
26ed1.jpg
Erikgriep
3b6ef.jpg
3b6ef.jpg
Erikgriep
a52b0.jpg
a52b0.jpg
Erikgriep
1f75d.jpg
1f75d.jpg
Erikgriep
c20d9.jpg
c20d9.jpg
Erikgriep