Sri Lanka

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Sri Lanka image

Lost Paradise

Sri Lanka
Azië
DICKV

Lost Paradise

Seth Sulang , Goede wind, dat was de naam van de villa waar wij zoveel goede momenten hebben beleefd.Dat was de plek waar we ons volledig thuis voelden.Niet alleen voelden, het WAS ons huis!

5 jaar lang kwamen we daar in de periode van 1993 tot 2003. Bij toeval ontdekten wij de plek aan het Bolgoda meer in de stad Moratuwa. Het lag in de meubelmakers wijk, niet echt een goed bekend staande wijk, maar wij hebben ons er altijd veilig gevoeld.
Seth Sulang was een mooie villa, met een mooie ommuurde tuin, gelegen aan het meer.We huurden de helft van de villa van een Nederlandse eigenaar waar we in de loop der jaren een hechte band mee kregen! Veel mee gelachen,pret gemaakt , gefilosofeerd,gegeten,gedronken.Vaak was hij er ook niet en dan hadden we alles voor ons zelf. Een prachtig prive balcon waar we heerlijk konden zonnebaden, een pracht tuin om doorheen te dwalen, onze eigen kok , Seena, die ons iedere dag weer verraste met de lekkerste hapjes .Kortom volmaakt gelukkig.

Vaak gingen we met Seena mee naar de markt om inkopen te doen voor een paar dagen, en als Kees, de eigenaar, er niet was huurden we een auto met chauffeur om ons naar de markt te brengen.Op een keer zei ik tegen Seena: Laten we doorrijden naar Hotel Mount Lavinia, dan tracteer ik op een high tea. Ik vergeet nooit meer de reactie van Seena toen hij op het terras van het hotel kwam en daar alle ligstoelen zag! " Its look like a hospital!" zei hij stom verbaasd! Allemaal mensen die zomaar in zo'n luie ligstoel lagen, dat had hij nog nooit gezien!

Veel mooie momenten schieten nu door mijn hoofd, zoals de magische avond van het lichten van het meer.

Het was al donker en we lagen nog lekker wat te relaxen op onze vlonder die in het meer lag.Ik stak mijn handen in het water en roerde wat.Tot mijn grote verrassing werd mijn hand helemaal omringd door licht! De benen er in en roeren, allemaal licht! Fosforiserend licht! Mijn vrouw kwam op het idee om haar badpak aan te trekken en er in te gaan zwemmen! Alsof er een engel zwom zoveel licht gaf ze! Geweldig wat een ervaring! Nooit zoiets mee gemaakt. Kees erbij geroepen, en ook hij was compleet verrast.Gauw vrienden en bekenden gebeld , en binnen een half uur arriveerde een busje vol met mensen die het ook wilden zien! Dus ,maar weer het badpak aan en weer een demonstratie.! Iedereen ging uit zijn dak!

Of het moment dat ik op één van de eerste dagen van ons verblijf ik naar het meer liep en stokstijf bleef staan.Vlak voor me in de rietkraag lag een enorm monster van een paar meter lang! Ik brulde naar mijn vrouw : kom eens kijken , er ligt hier een krokodil!! Het bleek een vrij onschuldige water varaan te zijn! Maar toch, schrikken was het wel!

Vele uren hebben we doorgebracht op die vlonder,door Seena voorzien van een hapje ( o.a lekker gefrituurde kleine garnaaltjes ) en een drankje. Tegen de schemering kwamen dan de grote vliegende honden over het meer aanscheren om in de fruit bomen achter ons te gaan eten.De kleine outriggers van de vissers kwamen dan weer terug van de visvangst en zwaaiden naar ons. Af en toe zelf ook mijn hengeltje uit gegooid,maar nooit wat gevangen! En zo vlogen hier de dagen voorbij!

Iedere dag dwaalden we door de meubelmakers wijk en leerden steeds meer mensen kennen. De schoolmeester, de huisbewaarder van een kapitaal leegstaand landgoed,de drie broers die de bomen tot planken zaagden, etc. Mensen die je uitnodigden om bij ze op bezoek te komen, waar we dan een presentje voor hadden.En als je dan na een par jaar terug kwam werd het presentje weer te voorschijn getoverd, nog als nieuw!

Maar , alles is verleden tijd en ons Paradijsje is er niet meer!

In 2002 zaten we thuis de krant te lezen en ons oog viel op een krantenkop: Hollander in Sri Lanka vermoord!! En toen we verder lazen stond ons hart bijna stil, want die Hollander was onze vriend Kees.! Nu nog, tijdens dit schrijven springen me de tranen in de ogen!
Maar ergens hadden we kunne weten dat er iets zou gebeuren! Een bepaalde groep machtige en rijke mensen hadden hun zinnen op die plek van Kees zijn villa gezet! Een schitterende locatie voor een hotel natuurlijk! Maar Kees wilde niet verkopen! En dus heeft de maffia maar besloten dat er dan maar iets moest gebeuren met Kees! 5 kogels maakten een eind aan zijn leven! En daarmee aan ons droom plekje! Het jaar daarop zijn we weer gaan kijken. En ja hoor de villa was bijna weg en een gebouw van 4 hoog was verschenen op die plek! Had de maffia toch hun zin gekregen!

Foto's

74f08.jpg
74f08.jpg
DICKV
bf927.jpg
bf927.jpg
DICKV
bf927.jpg
bf927.jpg
DICKV