Singapore

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sungei Bulow Wetland Reserve

Singapore,
Singapore


Heb je een paar dagen de tijd in Singapore en wil je meer doen dan alleen winkelen, lekker eten en naar de avondsafari in de dierentuin? Breng dan vooral een bezoek aan het Sungei Bulow Wetland Reserve, een natuurreservaat dat maar door weinig toeristen wordt bezocht. Sungei Bulow bestaat grotendeels uit mangroven en heeft lange [i]boardwalks[/i] (verhoogde houten paden, hier en daar voorzien van fotogenieke Chinese houten hutten) waarmee je tussen de bomen door kunt lopen zonder vieze voeten te krijgen. Bij laag water vertonen de bomen in het reservaat interessante wortelstelsels. Verder is er de nodige interessante fauna. Zo barst het in Sungei Bulow bijvoorbeeld van de kleine krabbetjes die bij hoog water dekking zoeken op de bomen; soms zitten er wel dertig op één stam. Van ver weg hebben ze wel iets weg van grote spinnen, maar ze zijn gelukkig wat minder eng. Verder zijn er diverse soorten hagedissen, en zo af en toe loopt er een twee meter lange varaan door het park – heel spannend om daarmee oog in oog te staan! Als je ’s ochtends vroeg komt, kun je ook de nodige vogels zien. ’s Ochtends vroeg is sowieso de beste tijd om te fotograferen, al moet je in het begin rekening houden met beslagen lenzen vanwege de enorme luchtvochtigheid (neem een lensdoekje mee).

Het Sungei Bulow Wetland Reserve ligt aan het einde van Kranji Road, een van de grote verkeersaders van Singapore. De gemakkelijkste manier om er te komen is per taxi, wat betaalbaarder is dan het klinkt, want taxi’s zijn in Singapore redelijk goedkoop. Houd er rekening mee dat de meeste Singaporese taxichauffeurs nog nooit van het reservaat hebben gehoord. Stuur ze naar Kranji Road, laat ze een flink stuk rechtdoor rijden, en na verloop van tijd kom je vanzelf bordjes tegen die de juiste afslag aangeven. Verder zijn er bussen vanaf metrostation Kranji, maar die rijden niet superregelmatig.

Als je op een laag budget reist, is het waarschijnlijk het beste om op de heenweg een taxi naar Sungei Bulow te pakken en op de terugweg per bus of lopend naar metrostation Kranji te gaan, om vandaar een trein terug te pakken naar de stad.

Het kost wat moeite om bij het reservaat te komen, maar het is hoe dan ook de moeite waard, al was het alleen maar om te bewijzen dat Singapore meer te bieden heeft dan winkels, lekker eten en dierentuinen!