Peshawar

Peshawar is een stad in het noorden van Peshawar. Het is de hoofdstad van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa. De binnenstad van Peshawar kenmerkt zich door smalle straten met aan weerszijden houten huizen waarin op de begane grond diverse winkeltjes zijn gevestigd. Een mooie bezienswaardigheid is de Masjid-al-Zar'ouni.

Informatie over Peshawar

Beste foto's & tips van Peshawar

'460200' door CBurgstad '460200' door CBurgstad

PakistanPeshawar

PakistanPeshawar

Vroom

CBurgstad

Vroeg in de ochtend vliegen we met een gammel vliegtuigje, zonder navigatie, tussen de steile berghellingen naar het noordelijk gelegen Chitral. Deze plaats is gelegen aan de voet van de Tirich Mir, de hoogste berg van de Hindu Kush. Direct na aankomst lopen we door de hectische bazaar waar vrijwel uitsluitend mannen te zien zijn. De bevolking bestaat uit Khow en Pathanen. De Kowh stammen af van Alexander de Grote en velen van hen hebben blauwe ogen en blond haar. De Pathanen stammen af van handelaren uit het zuiden van Pakistan en Afghanistan. Deze mannen zitten heel rustig en ingetogen voor zich uit te kijken onder een kleed met een vers uit de Koran.

'533959' door CBurgstad '533959' door CBurgstad

PakistanPeshawar

PakistanPeshawar

Fotograaf...gefotogra

CBurgstad

Het is al wat jaren geleden, maar toen konden we nog ongestoord en ontspannen door de straatjes in de binnenstad van Peshawar lopen. Wat een heerlijke stad om door heen te slenteren, de kleine winkeltjes te bekijken en bij de bakker, de slager, de barbier enz. naar binnen te lopen. Ook bij de wapenhandelaar kon je gewoon naar binnenstappen en kreeg je prompt een wapen in handen geduwd en/of zijn baby van 6 maanden. Een sigaret en waterpijp werden uitgewisseld en met handen en voeten voerde je een gesprek ....... en je voelde je welkom en veilig. In het straatbeeld zag je ook de fotograaf. Hoe modern waren wij toen al in vergelijking met zijn apparatuur. En welke ontwikkeling heeft de fotografie sindsdien nog doorgemaakt........

'462866' door CBurgstad '462866' door CBurgstad

PakistanPeshawar

PakistanPeshawar

Billen knijpen

CBurgstad

Het is 1986 en we staan in Peshawar op het vliegveld klaar om in een kleine Fokker Friendship F27 te stappen die duidelijk zijn beste dagen heeft gehad. Het blijft lang onduidelijk of we mogen vliegen omdat het toestel geen navigatie heeft en er alleen met helder weer gevlogen mag worden tussen de hoge bergen. Uiteindelijk wordt het sein groen gegeven en stappen we in. Overal zitten er kieren en gaten en alles rammelt in het vliegtuig. Maar de vlucht is prachtig: we hebben schitterend uitzicht op de bergen, waar we soms rakelings langs vliegen. Gelukkig is het helder en zien we de diepe dalen en de sneeuwtoppen van de Himalaya en Hindu Kush. Toch zijn we blij als we veilig en wel in Chitral geland zijn. We schrikken heel erg als we horen dat het vliegtuig twee weken later op deze route is verongelukt en dat alle passagiers zijn omgekomen. (Boven in de foto zie je nog een gedeelte van de gebutste motor)

Laat kaart zien