| 8.5 / 10 (2 reviews)

Oman - Roadtrip (deel 2) via wadi's, dhow boten en schildpadden in Sur naar de oude stad Ibra

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Oman - Roadtrip (deel 2) via wadi's, dhow boten en schildpadden in Sur naar de oude stad Ibra'
Was hier op 2014-04-12 Gepost op:
Via de Wadi’s naar de dhow boten en schildpadden in Sur

Vanuit Tiwi beach rijden we door richting Sur en maken nog een paar tussenstops bij verschillende wadi’s. We starten bij Wadi Tiwi wat dichtbij Tiwi beach ligt en rijden daarna door naar Wadi Shab, met zijn prachtige smaragdgroene water. Een wadi is een rivierdal in droge gebieden die het grootste gedeelte van het jaar droog staat. Tijdens natte periodes en regenbuien kan dit plotseling veranderen, dus wees in deze periodes alert. Wadi Shab is begroeid met veel verschillende struiken, planten en palmbomen en doordat de wadi breed begint en vrij smal toeloopt, is dit perfect om te wandelen. Er staat hier ook een klein toiletgebouwtje, dus wanneer je bij Tiwi beach overnacht hebt, kan je je hier ook nog wat opfrissen. Vanuit Wadi Shab is het nog een kilometer of 50 naar Sur, over een weg die voornamelijk over de snelweg gaat. Vroeger was Sur een handelsstad die vooral handelde met Oost Afrika, dit werd echter minder toen het in Portugese handen viel. Toen ook het Suezkanaal geopend werd, liep ook de handel met India terug. Sur staat nu vooral bekend om de scheepswerven waar de traditionele dhow boten gemaakt worden. In vroegere tijden waren er een oneindig aantal scheepswerven, maar door de komst van stoomboten liep dit behoorlijk achteruit. Je kan nu langs de oever van de lagune nog een paar scheepswerven vinden waar de traditionele dhow nog gemaakt wordt. Verder zijn er in Sur 2 forten te zien, maar kan je hier ook heerlijk een paar uur op een bijna verlaten strand doorbrengen, samen met wat lokale vissers. Wanneer je geluk hebt krijg je hier van de vissers zelfs je lunch aangeboden, gezien ze het leuk vinden om contact met toeristen te maken. Wanneer we wegbranden van het strand kunnen we onze airconditioned 4WD weer in en door richting Ras al Jinz om hier schildpadden te spotten. Ras al Jinz ligt op het meest oostelijke punt van het Arabisch schiereiland, waar jaarlijks zo’n 20.000 groene zeeschildpadden vrouwtjes terugkomen om hun eieren te leggen. Oman heeft een belangrijke rol om deze met uitsterven bedreigde soort te beschermen en daarom staat het gebied onder toezicht en is alleen met een georganiseerde tour vanaf het Ras al Jinz bezoekerscentrum te bereiken. Vooral in het hoogseizoen (juni – september) is het verstandig om van te voren te reserveren, gezien het aantal bezoekers gelimiteerd is ; er vertrekken 8 gidsen met maximaal 25 toeristen per groep. Wanneer je dan een schildpad eieren ziet leggen, terug ziet schuiven naar de zee of de jongen die net uit hun ei gekropen zijn hun ontdekkingstocht richting de zee ziet afleggen, dan is dat een fantastisch beeld! Overnachten kan in het hotel bij het reservaat, waar je uit verschillende accomodatie mogelijkheden kan kiezen. Een beetje goedkoper slaap je een kilometer of 2 voor het bezoekerscentrum bij Al Naseem Camp.

Vanuit Ras al Jinz via Wadi Bani Khalid naar Ibra

We verlaten de schildpadden en rijden richting de woestijn, waar we voordat we aankomen in Ibra om vanuit hier de woestijn te betreden, eerst langs het prachtige Wadi Bani Khalid komen. Inmiddels zijn we zo’n 200 kilometer bij Muscat vandaan, vlakbij het plaatsje Al Kamil en is dit voor mij de mooiste wadi die we hier gezien hebben, met prachtige smaragdgroene en turquoise blauwe meertjes, palmbomen en rotsen. Vanuit de hoger gelegen bergen stroomt er het hele jaar door een stroom met water naar de lager gelegen meertjes. Je kan naar boven lopen, al moet je daar soms wel wat voor over hebben, maar je wordt zeker beloond wanneer je je nadat je over een rots geklauterd bent in een poeltje helder turquoise water kan onderdompelen. Verder naar beneden worden de poeltjes meertjes en kan je hier daadwerkelijk in zwemmen. Je kan merken dat dit de meest populaire wadi is, aangezien er hier ook een klein “restaurantje” is waar je wat te eten en drinken kan halen. Wanneer we onze weg dan vervolgen richting Ibra, rijden we zo’n 30 kilometer over route 23. Ibra is één van de oudste steden van Oman en staat vooral bekend om zijn uitkijktorens, souq en het oude verlaten stadsgedeelte, waarin voornamelijk modderhuisjes staan van twee tot drie verdiepingen. Via een poort kom je het oude gedeelte binnen en loopt er een smalle straat door het dorp. Het beste kan je dus je auto parkeren aan de buitenzijde en te voet door het dorp lopen, waar je zo nu en dan een “verdwaalde” man in dishdasha tegenkomt.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid

Voorvertoning Één van de dhow werfen in Sur

Één van de dhow werfen in Sur

Voorvertoning De lagune in Sur, waaraan de dhow werfen gelegen zijn

De lagune in Sur, waaraan de dhow werfen gelegen zijn

Voorvertoning Schildpad in Sur

Schildpad in Sur

Voorvertoning Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid

Voorvertoning Modderhuisjes in Ibra

Modderhuisjes in Ibra

Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid

Één van de dhow werfen in Sur

Één van de dhow werfen in Sur

De lagune in Sur, waaraan de dhow werfen gelegen zijn

De lagune in Sur, waaraan de dhow werfen gelegen zijn

Schildpad in Sur

Schildpad in Sur

Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid

Modderhuisjes in Ibra

Modderhuisjes in Ibra

Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!
Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.