Rass al Jinz

Rass al Jinz is de broedplek voor groene schildpadden. Meer dan 20.000 vrouwtjes schildpadden keren jaarlijks terug naar het strand om eieren te leggen. De hele gebied is bijzonder magisch bij dageraad, als de zon opkomt, als prachtige strand bezaaid is met de grote contouren van  schildpadden.

Informatie over Rass al Jinz

Beste foto's & tips van Rass al Jinz

'543437' door BenRTravellers '543437' door BenRTravellers

OmanRass al Jinz

OmanRass al Jinz

In trance

BenRTravellers

September, oktober en november zijn perfecte maanden om in Rass Al Jinz met eigen ogen het nestelen van de groene zeeschildpad te zien. Niet alleen zie je hier grote volwassenen vrouwtjes zich het strand ophijsen om eieren te leggen (ze doen dit op het strand waar ze zelf ook geboren zijn), ook ben je getuige van tientallen kleine schildpadjes die moederziel alleen uit hun ei komen gekropen en de helse tocht richting de zee wagen. Door de volop aanwezige vogels, krabben en vossen overleven weinigen dit en slechts één op 100 bereikt uiteindelijk de volwassenheid. Het nestelproces is fascinerend om te zien. Het vrouwtje graaft met haar achterpoten een nest en legt daar ca. 100 kogelronde eieren in. Tijdens het afzetten van de eieren verkeert ze in trance, waardoor je dit proces van zeer dichtbij kun zien. Daarna schuift ze naar voren en begraaft ze de eieren met haar voor- en achterpoten. Dit hele proces neemt ca. 2 uur in beslag en is voor de schildpadden een zeer inspannende gebeurtenis. Met haar laatste krachten slepen ze zich uiteindelijk weer terug naar zee. Dit exemplaar deed dit bij de eerste zonnestralen in de vroege morgen. Op haar rug zie je nog zandresten van het dichtgooien van het nest.

'504723' door saskiahamminga '504723' door saskiahamminga

OmanRass al Jinz

OmanRass al Jinz

Rotsformaties op het.

saskiahamminga

In Oman kun je in Raz-al-Jinz op het strand zeeschildpadden eieren zien leggen. Een fascinerend gezicht, en een geweldige belevenis om mee te maken, voor jong en oud. De gereguleerde excursies hier naartoe vinden 's avonds of 's nachts (richting zonsopgang) plaats. Wij gaan mee met de avondtocht en genieten van deze bijzondere belevenis. 's avonds en 's nachts mag je hier alleen onder begeleiding komen, maar overdag is het strand vrij toegankelijk, en zijn er geen schildpadden die je zou kunnen storen bij het leggen van de eieren. De volgende ochtend wandelen we naar het strand, om het strand ook nog bij daglicht te aanschouwen. En dat blijkt een gouden greep: wat is het hier mooi! We zien hier bizarre rotsformaties, uitgesleten door de zee en de wind, met de prachtige kleuren fel afstekend tegen de strakblauwe lucht. Je ziet de sporen van de schildpadden nog lopen door het strand, en ook vinden we diverse eierschillen, waar vannacht de jonkies uitgekropen zijn. Hier blijf je foto's maken, wat een mooie en bijzondere plek! Een echte aanrader, mocht je Oman bezoeken. (zie ook mijn blog 'zeeschildpadden op het strand van Oman' voor meer informatie, ook dat het erg geschikt is voor reizen met kinderen)

'454812' door nita92 '454812' door nita92

OmanRass al Jinz

OmanRass al Jinz

Perfect day

nita92

Its just a perfect day…. We hebben net nieuw leven de zee in zien krabbelen. Gehaast, oppassend voor alle gevaren die ze op hun prille leven kunnen tegenkomen. Tientallen jonge schildpadjes zijn uit hun eieren gekomen en kruipen in het pikkedonker de grote zee in. Om 3.00 uur in de nacht opgestaan, een tikkie vroeg. We blijven op het strand, de zon is nog niet boven de horizon, de dag kan niet beter beginnen. Just a perfect day!!

Laat kaart zien