Muscat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sultan Qaboos Grand Mosque

Muscat,
Oman


Tijdens een excursie door Oman heb ik de Sultan Qaboos Grand Mosque bezocht. Ze hadden er het grootste (aan een stuk) tapijt. Dit record hadden ze totdat men in Abu Dhabi het grootste tapijt aan een stuk maakte voor de Sjeik Zayed Moskee.

Een weerspiegeling van hoe het momenteel in de UAE gaat. Alles moet maar beter, duurder en groter. Zo is dit goed te zien in Abu Dhabi en Dubai. In Oman is dit echter anders. Hier heeft men geen hoge gebouwen uit de grond gestampt. Er wordt kundig gebouwd aan een basis voor het leven. Zo zijn er goede wegen aangelegd, scholen en ziekenhuizen. De mensen in Oman betalen verder geen belasting, scholen zijn gratis en voor omgerekend 3 euro per jaar hebben ze recht op zorg.

De vraag is echter hoe ziet de toekomst van Oman er uit. De sultan komt binnen niet al te lange tijd te overlijden. Er dient dan binnen een aantal dagen door de familie een opvolger te worden aangewezen. Er zijn echter ongeveer 135 gegadigden uit de familie. Gaan ze dit één iemand gunnen of komen ze hier niet uit. Indien ze geen nieuwe opvolger kunnen aanwijzen wordt de beslissing door het leger genomen.

De toekomst zal het uitwijzen wie de opvolger gaat zijn en in hoeverre het land verder wordt opgebouwd.