Pyongyang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vermaak?

Pyongyang,
Noord Korea


Over Noord-Korea bestaan negatieve beelden van onderdrukking, honger en ander leed. Dat betekent niet dat er in het land geen ruimte is voor leuke dingen. Vooral in Pyongyang zijn er veel gelegenheden waar de bevolking zeer goedkoop wordt vermaakt na gedane arbeid. Verschillende kermissen, bowlingbanen, bioscopen en …. twee circussen!

Dit is het Staatscircus van Pyongyang. Eerst kijken we met afgrijzen naar een schaatsende beer en twee aapjes. Het publiek, dat voor meerdere tribunes is gevuld met militairen, klapt zijn handen stuk. In de volgende act worden we vermaakt door twee clowneske acrobaten. En, net als bij ons, moeten ook drie vrijwilligers eraan geloven. Hilariteit alom! De man links in het lichte pak (=groen) heeft in het leger gezeten. Het is dan gebruikelijk dat je de rest van je leven kleding in de kleur groen draagt. De andere twee vrijwilligers dragen volkskleding. Beide kledingstukken zie je dan ook volop in het dagelijkse straatbeeld.

Iedere Noord-Koreaan draagt ook zichtbaar op de kleding een pin met de afbeelding van Kim Il Sung en /of Kim Jong Il. Op het niet-dragen ervan staan hoge straffen. Ik heb geprobeerd er één te bemachtigen, maar dit was voor niet-Noord-Koreanen helaas onmogelijk.