West Tarai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geboorteplaats Boeddha: Lumbini

West Tarai,
Nepal


Lumbini, de geboorteplaats van Siddharta Gautama (bekend als 'Boeddha'), is de laatste jaren flink veranderd. Voorheen alleen een bedevaartsoord, tegenwoordig is het ook voor niet-religieuze bezoekers een interessante stop in Nepal. Lumbini staat sinds 1997 op de Werelderfgoed lijst.

-BEZIENSWAARDIGHEDEN-
De plaats zelf is redelijk klein, met een hoofdstraat waaraan kleine hotels en winkeltjes zitten. Je kunt goed eten bij het 'The 3 Fox' restaurant.

Maak je eigen lunch en huur een fiets (kijk even goed rond en kies de fiets met het beste zadel en banden, de weg is onverhard!). Steek de autoweg over en koop daar een entreekaartje. Door de poort is het alsmaar rechtdoor tot je bij de geboortegrond komt. Je kunt daar je fiets voor 5 rupees parkeren. (Alle overige tempels kun je verder gratis per fiets bezoeken)

Op de geboortegrond vind je in de 'Mayadevi' tempel een markering die de exacte geboorteplek aangeeft. Buiten staat de 'Ashokan' pilaar, met daarop de oudste inscriptie van Nepal. Verder zijn er overblijfselen van oude kloosters te vinden, een heilige 'Bodhi' boom en de 'Pushkarini' (Heilige Vijver', waar Boedhha zijn eerste bad had). Bij de uitgang vind je religieuze souvenirs, die variëren van gebedsvlaggen en -rollen tot snowglobes met Boeddha erin.

Buiten het heilige gebied kun verschillende kloosters uit de hele wereld te bezoeken, ingedeeld in een oosterse (met 'Theravadin' kloosters) en westerse ('Mahayana' en 'Vajrayana' kloosters) zone. Verschillende kloosters zijn nog in aanbouw en winkels, hotels of restaurants mogen in dit gebied niet worden gebouwd.
Aan het eind van de tempelgronden ligt het 'Lumbini Museum', waar je artefacten uit de 'Mauryan' en 'Kushana' periodes, religieuze manuscripten en andere items die gevonden zijn in dit gebied kunt vinden. Het gebouw is futuristisch, de inrichting helaas alleen wat minder.
Nog noordelijker (steek de grote weg over) ligt de Japanse 'Peace Pagoda', een 41m hoge stupa die ontworpen is om mensen van alle rassen en geloofsovertuigingen bij elkaar te brengen en te helpen verenigen in hun zoektocht naar wereldvrede.

-TIP-
Het is bij stupa's en andere heilige objecten de bedoeling dat je altijd met de klok mee er omheen loopt.

-VERVOER-
Vanuit India (laatste treinstop Gorakphur) kom je over grensplaats Sunauli het makkelijkst met een taxibusje in Lumbini. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Vanaf Kathmandu is het 10 uur rijden. 'Siddharthanagar' is het meest dichtstbijzijnde vliegveld (22km).

-WEBSITES-
Leuk om te bezoeken zijn: [url="http://nepal.tv/watch/lumbini" target="_blank"]nepal.tv/watch/lumbini[/url] (filmpje) en
[url="http://www.world-heritage-tour.org/asia/south-asia/nepal/lumbini/ashokan-s-pillar/sphere-flash.html" target="_blank"]www.world-heritage-tour.org/.../sphere-flash.html[/url] (verschillende 360 graden foto's)