Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

I love Nuwakot

Kathmandu,
Nepal


Januari is laagseizoen in Nepal, een prima periode om er te zijn. Goedkope aanbiedingen, rustig, koude nachten en overdag zonnig, 21 graden en een strakblauwe lucht.
Als je nu echt weg wilt van de gebaande paden, ga naar Nuwakot. Ik vond er niets over in mijn reisgids, maar nam de gok. We namen de lokale bus vanaf Bandipur. Zo’n busrit vind ik op zich al een feestje. Ik geef graag de aanzet tot een levendige ruilhandel in pepermuntjes, koekjes, kleurpotloden en ballonnen. Ik kreeg een soort popcorn en een lekkere mandarijn van de vrouw naast me en al snel zweefden er verschillende kleurrijke ballonnen door de bus. Drie kinderen zongen -zonder besef van de betekenis- uit volle borst het Hare Krishna lied. Kortom, het was weer een busreis naar mijn hart. Na een paar uur stapten we over in een Jeep en reden we de beboste bergen in met magnifieke uitzichten.
Ik werd steeds enthousiaster en eenmaal aangekomen bij de farm werd ik heel blij. De Famous Farm is een mooi guesthouse met prachtig houtwerk in Nepalese stijl. Er lopen kippen, honden, ganzen en een zielige ezel die nu goed verzorgd wordt. Er is een in terrassen aangelegde tuin met groenten, fruit en bloemen.
Vanuit je luie stoel heb je een adembenemend uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya en het is een goed vertrekpunt voor wandelingen. Een bezoek aan het 18e eeuwse Nuwakot paleis mag zeker niet ontbreken. Het is een tempelcomplex uit de Mallastijl dat inmiddels op de Unesco Werelderfgoed lijst staat.
Tegen de zonsondergang dronken we een kop thee voor 20 eurocent op het pleintje in het dorp en sloegen we het dagelijkse leven gaande. Dat is voor mij genieten: een stokoude man die het leven paffend en zittend op z’n hurken gadeslaat, kinderen die leren fietsen op een veel te grote fiets en vrouwen die even babbelen tijdens het water halen.
’s- Avonds nog een lekker diner rondom een vuurkorf met een goed glas wijn. De warme kruik die werd uitgedeeld zorgde voor een fijne nachtrust en na een uitgebreid ontbijt werden we de volgende dag uitgezwaaid door het vriendelijke personeel.
Ik heb deze twee dagen alles gekregen wat ik maar wens tijdens een reis: contact met de bevolking, prachtige dorpjes en landschappen en een kleinschalige en sfeervolle accommodatie.
The Famous Farm
Nuwakot Bazaar
+ 977 9841098464