Kyaiktiyo

'490918' door chateau '490918' door chateau

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Sunset bij de Golden.

chateau

Na onze aankomst per truck boven op de heuvel van de Golden Rock zijn we meteen doorgelopen om deze rots met pagode te bewonderen. Je zou denken dat hij er gemakkelijk vanaf zou kunnen vallen. Ware het niet dat een haar van Boeddha die onder de rots ligt dit verhindert. In het warme licht van de ondergaande zon zagen we talloze mensen hun goldleafs plakken op de rots. Tegelijkertijd moesten we denken aan de erbarmelijke omstandigheden waaronder deze goldleafs geslagen zijn.

'483808' door Esthers '483808' door Esthers

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Gouden rots

Esthers

De gouden rots van Kyaiktiyo is tegenwoordig makkelijk bereikbaar. Waar je tot voor kort de laatste 4 km. te voet moest afleggen en dat was een flinke tocht omhoog gaat nu de vrachtwagen waarbij je achter in de truck zit helemaal omhoog tot bijna aan het Moutain Top Hotel. Dat is helemaal super, want het bespaart je een flinke klim. De tocht met de truck vanaf onder aan de berg duurt een klein half uur. Wij zaten op de heenweg er met zo'n 35 mensenachter in de bak en op de terugweg was de truck afgeladen vol met zo'n 65 mensen achterin. Er was bovenop de berg dat weekend namelijk een hindu festival met zo'n 15.000 mensen, die de hele nacht op de berg bleven zitten, slapen, eten, bidden, zingen en iedereen moest de volgende ochtend na de zonsopgang weer naar beneden met de trucks en het was bijna vechten om een plekje in een van de laadbakken van de vrachtwagens te bemachtigen. De gouden rots met daarop gebouwd de pagode ligt bovenop de 1100 meter hoge Kyaiktoberg op zo'n 5 uur rijden vanaf Yangon.

'488427' door chateau '488427' door chateau

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

De maan in top in...K

chateau

Tijdens ons bezoek aan de Gouden rots van Kyaiktiyo stond de maan aan de blauwe hemel. Met wat heen en weer lopen lukte het me om de maan precies boven de stoepa te "plaatsen". De Gouden Rots bevindt zich in Kyaikto in de staat Mon, op 210 kilometer van de voormalige hoofdstad Rangoon. De gouden rots is een metershoog granieten rotsblok, dat door gelovigen is volgeplakt met bladgoud. De rots balanceert op de rand van de top van de 1100 meter hoge Kyaiktoberg. Boven op de rots is een 7,3 meter hoge, gouden pagode gebouwd. Volgens de overlevering blijft het geheel in evenwicht door een haar van Boeddha. De Gouden Rots is een van de drie belangrijkste Boeddhistisch bedevaartsoorden van Myanmar. Vrouwen mogen de rots niet aanraken. (aldus Wikipedia).

'552508' door marcvankessel '552508' door marcvankessel

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Iemand ?

marcvankessel

Daar staat ie dan. Het is absoluut niet disrespectvol bedoeld, maar hij deed me denken aan Sinterklaas of aan de Grand Wizzard. Uiteraard komt dat door aan het hoofddeksel wat ie op heeft. Bij de de gouden rots liep deze man 's-morgens vroeg rond op het plein. Hij deed niet meer dan en met een belletje rinkelen. Ongetwijfeld heeft het een betekenis in de boeddhistische wereld, maar google bood geen uitsluitsel. Ik ben er niet achter gekomen wat het betekent, en of hij -met zijn aparte hoofddeksel- een bepaalde functie bekleedt. Wellicht kunnen andere RR's licht schijnen in deze duisternis.

'490716' door chateau '490716' door chateau

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Even lachen.

chateau

Nadat we per vrachtwagen de berg naar de Golden Rock opgereden zijn gaan we meteen op weg naar de rots zelf. Overal zitten mensen op de glanzende tegelvloer. Ook staan er twee jonge nonnen die elkaar aan het fotograferen zijn in het licht van de laagstaande zon.

'517269' door chateau '517269' door chateau

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Sjouwer bij de Golden

chateau

Als we na zonsopkomst weer terug naar beneden gaan bij de Golden Rock in Kyaiktiyo is het een drukte van jewelste. Zojuist zijn er weer een paar volle trucks boven aangekomen. De bagage van veel mensen wordt door dragers naar boven gedragen. Een zwaar werk om die vrachten weer boven te krijgen.

'491948' door chateau '491948' door chateau

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Goudblaadjes plakken.

chateau

Onderaan de rots van Kyaiktiyo worden er druk goudblaadjes geplakt. Zo moet die rots in de loop der jaren toch langzaamaan steeds groter worden. Ook wordt er druk gepreveld bij brandende kaarsen en wierookstokjes.

'509938' door Graaf '509938' door Graaf

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Gouden rots

Graaf

De Gouden Rots is een echt pelgrimsoord, de meest heilige plaats voor alle Boeddhisten. Een enorme ronde rots balanceert op het randje van de berg Khaikhtiyo. Zelfs na een grote aardbeving bleef hij liggen, ze zeggen door strategisch geplaatste haren van boeddha. De hele rots is goudgeverfd en het onderste gedeelte voorzien van een laag bladgoud. Waarvan er steeds meer opgeplakt wordt door alle pelgrims (alleen mannen mogen bij de rots komen) die blaadjes bladgoud kopen en op de rots plakken voor hun zieleheil en gezondheid. Bovenop de rots staat een ongeveer 6 meter hoge pagode, met de heilige relikwieën. De rots is alleen te bereiken via een 16 kilometer tocht per jeep of truck, waarbij alle toeristen de laatste 3 kilometer moeten lopen, of via een ca 4 uur durend pelgrimspad. Dit pad staat vol met stalletjes met veel souvenirs en bidprentjes, geneeskrachtige planten, zaden, kruiden en drankjes, en natuurlijk gewone drankjes die op dit traject erg duur zijn. Ook wordt je de hele weg lastig gevallen door dragers die je in een soort ligstoel tussen balken omhoog willen dragen, de prijs zakt naarmate je hoger komt, en tegen het einde geven ze wel op. De Gouden Rots zelf is niet zo’n prachtig monument om te bekijken, maar meer de hele kermis eromheen. Hier komen duizenden pelgrims per dag, ze willen allemaal op de foto met de rots erachter (een mooi schouwspel om gade te slaan), wierookstokjes branden, of andere offerandes brengen. De velen die het niet lukt om een slaapplaats te bemachtigen zullen gewoon op het plein hun dekentjes neerleggen om te blijven slapen, hele gezinnen met kleine kinderen zie je hier bivakkeren. Kortom een uitstapje dat je niet mag missen.

'513853' door chateau '513853' door chateau

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Reflectie bij de...Go

chateau

Deze keer eens geen reflectie in water, maar reflectie in de pas gepoetste tegels op het plein van de Golden Rock in Kyaiktyo. Regelmatig kwam er een veegploeg voorbij om de tegels een flinke poetsbeurt te geven. De Golden Rock pagode is één van de meest en drukst bezochte pagodes in Birma.

'508443' door reysigers '508443' door reysigers

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Zelfgemaakte hapjes

reysigers

Vanuit Kinpun kunnen pelgrims en toeristen op twee manieren naar de top van de heuvel, naar de Golden Rock. Een 13 km lange voettocht of met de trucs naar een parkeerplaats dicht bij de top. De rit duurt een half uur. Maar... volgens de bedegangers levert de inspanning naar de top veel relugieus krediet op. Wie de tocht drie keer met succes volbrengt, zal rijkdom ten deel vallen. Langs het pad staan stalletjes met drankjes en andere lekkernijen. Zo bieden deze dames zelfgemaakte hapjes aan. Mocht je het laatste stukje te zwaar vinden, kun je je per draagstoel naar boven laten vervoeren.

'496876' door reysigers '496876' door reysigers

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Veel traptredens

reysigers

Op weg naar gouden-rotspagode van Kyaiktiyo, een van de hoogtepunten in Birma. Het is zware last voor deze man. Hij klauwert de lange traptredens op om uiteindelijk bij de pagode te komen. In de Gouden Rotspagode worden alleen mannen toegelaten. Vrouwen kunnen het op een afstandje bekijken.

'500700' door travelbag '500700' door travelbag

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Bidden in de regen

travelbag

De golden rock in Kyaiktiyo altijd mooi in de zon op alle plaatjes. Wij hadden mist en regen. Geen gouden gloed in de zon en een groep boeddhisten die mistroostig in hun regencapejes aan het bidden zijn, boven bij de rock.

'493507' door reysigers '493507' door reysigers

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Voor het instappen

reysigers

Een bezoek aan de Rotspagode is een van de hoogtepunten van Birma. Gelegen op de berg Kyaikto. Op weg naar de toekunnen pelgrims en toeristen op twee manieren naar de top. Een voettocht van 13 km naar de 1200 mtr hoge top of met een truck naar boven. Er rijden naar een parkeerplaats dicht bij de top. De rit duurt een half uur. Maar voordat wij op de truck stappen en een wandelingetje maken kom ik dit tafereeltje tegen.

'497913' door reysigers '497913' door reysigers

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Een andere route

reysigers

Dit decor passeerde we toen we van de Golden Rock naar beneden wandelde. We namen eens een voor een deel een andere route . Slenterde langs kleine huisjes, buiten het toeristische pad en genoten, totdat we weer op de normale weg naar beneden kwamen. Daar stond een grote vrachtbus klaar om ons verder naar beneden te brengen.

'552229' door Mathilde '552229' door Mathilde

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Zonsopkomst bij de...

Mathilde

Een bezoek aan de rotspagode van Kyaiktiyo is een van de hoogtepunten van een reis door Birma/ Myanmar. Je kan er komen met een volgepropte truck die met een enorme vaart naar boven rijdt. Op het terrein rond de pagode is het ontzettend druk met voornamelijk Birmezen die daar dagen- of wekenlang bivakkeren. De pagode ligt op de berg Kyaikto en is een van de heiligste plaatsen van het land. De 7 meter hoge stupa staat op een met bladgoud versierd rotsblok dat ieder moment naar beneden lijkt te kunnen storten. De rots is door een kloof van de berg gescheiden. De rots is via een bruggetje te bereiken maar alleen voor mannen toegankelijk. Gelovigen brengen op het rotsblok bladgoud aan. Wij sliepen een nacht in een hotel vlak bij de rots en konden 's morgens vroeg de zon zien opkomen, een prachtig gezicht.

'517375' door chateau '517375' door chateau

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Schepje er boven op.

chateau

Gisteren plaatste ik een foto van een drager bij de Golden Rock in Kyaiktiyo. Vandaag een draagster die er, vergeleken met de man, nog een schepje bovenop doet (letterlijk en figuurlijk). Veel van die dragers zie je sjouwen met bagage van reizigers. Soms zie je in zo'n hoge mand ook nog een kind tussen de bagage zitten.

'525158' door marjolijn '525158' door marjolijn

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Wankel evenwicht

marjolijn

Een must-see in Birma is de Gouden Rots bij Kyaikto. Een haarrelikwie van Boeddha in de pagode op de rots houdt de rots in evenwicht, zo wil de overlevering. De rots ligt op 1100 meter hoogte, er rijden pick-up trucks naar boven, waarna je nog een uurtje te voet verder moet klimmen. Ik vond het een heel pittige klim, je kunt je ook laten vervoeren in een draagstoel, maar dat ging me toch te ver. Op de berg zijn hotels, maar wij verbleven aan de voet van de berg, in het Mountain View hotel, huisjes op een oude rubberplantage.

'548238' door marcvankessel '548238' door marcvankessel

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Breakfast with a view

marcvankessel

Het is 05:45 AM en we staan klaar om te gaan ontbijten. We zijn vroeg uit de veren, want we willen de zon zien opkomen bij de Golden Rock. Die ligt hier maar zo'n 400 meter vandaan, dus hebben we tijd om snel nog even wat te eten. "Neem jij nou je camera al mee naar het ontbijt?" vraagt mijn vrouw terwijl ik met mijn camera in mijn hand de hoteldeur dicht trek. "Ja" zeg ik, "want misschien hebben we wel een mooi uitzicht vanaf onze ontbijttafel." "Misschien."

'433692' door jaapburgers '433692' door jaapburgers

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Kwelling

jaapburgers

De Birmezen hebben erg hun best gedaan om stupa's en andere bezienswaardigheden te bouwen op plaatsen die niet zo gemakkelijk toegankelijk zijn. Dan moet je er tenminste iets voor doen en loop je er niet achteloos langs. Alleen zijn onze voeten (althans die van mij) niet berekend op wandelingen over paden en trappen vol met steentjes. Alle tempels, pagodes en stupa's mogen uitsluitend blootsvoets worden betreden. Een pagode als de Shwedagon Pagode is dan geen probleem: glad en redelijk schoon. Maar hier, bij deze stupa, was het andere koek. De KyauktalonTaung is een hoge zwarte rots van ongeveer 100 meter hoog. En die kun je via een trap vol met steentjes en andere ongemakken beklimmen om de stupa, die gebouwd is op de top, te zien. Hier hebben we al bijna de top bereikt. Qua conditie ging het wel, maar mijn arme voeten waren niet blij. Het uitzicht maakte wel wat goed, maar of ik het nog eens zou doen….?

'569417' door jaapburgers '569417' door jaapburgers

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Golden Rock bij...zon

jaapburgers

De Gouden Rots bevindt zich in Kyaikto. De rots is een metershoog granieten rotsblok, dat door gelovigen is volgeplakt met bladgoud. De rots balanceert op de rand van de top van de 1100 meter hoge Kyaiktoberg. Boven op de rots is een 7,3 meter hoge, gouden pagode gebouwd. Volgens de overlevering blijft het geheel in evenwicht door een haar van Boeddha. De Gouden Rots is een van de drie belangrijkste Boeddhistische bedevaartsoorden van Myanmar. Vrouwen mogen de rots niet aanraken. Met dank aan wiki

'544507' door marcvankessel '544507' door marcvankessel

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Als je haar maar goed

marcvankessel

De Gouden rots is een 10 meter hoge granieten rotsblok,balancerend op de rand van de 1100 meter hoge Kyaikto berg, dat door gelovigen is volgeplakt met bladgoud. Het is een van de drie belangrijkste Boeddhistische bedevaartsoorden van Myanmar (de andere twee zijn de Shwedagon Pagoda en de Mahamuni tempel. Als je eenmaal vanuit Yangon met een lijnbus (5 uur) aan de voet van de berg bent gearriveerd volgt het tweede, avontuurlijke, gedeelte. In een vrachtauto met bankjes wordt je in 40 minuten naar de top gereden. Op de auto passen 45 mensen en hij vertrekt pas wanneer hij vol is. Gelukkig was dat bij ons binnen een kwartier. Alhoewel de rots een toeristisch attractie is, is het merendeel van de bezoekers pelgrim. Op de top van de berg staan 3 hotels. De prijzen zijn absurd hoog, in verhouding tot de faciliteiten van de kamer, maar het uitzicht is fenomenaal. Bovenstaande foto is genomen vanaf het balkon van ons hotel. En wil je bovendien de rots tijdens sunset of sunrise fotograferen, dan is overnachten op de berg sowieso de enige optie. Volgens de overlevering blijft de rots in evenwicht door een haar van Boeddha. Aangezien er in Birma nogal wat plekken zijn die claimen een haar van Boeddha in hun bezit te hebben, moet de beste man haast wel geleden hebben aan een extreme vorm van haaruitval. Ik vraag me af of zijn haar ooit goed gezeten heeft.

'499911' door LRison '499911' door LRison

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Gouden Rots.

LRison

Één van de belangrijkste heiligdommen voor de Birmese Boeddhisten is de Gouden Rots bij de Kyaikhliyo Pagoda bovenop een berg, het is een hele klim om er te komen zeker als de temperatuur boven de 40 gr is.

'493708' door dorie '493708' door dorie

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

In de mand

dorie

De Gouden Rots bevindt zich in Kyaikto in de Myanmarese staat Mon, op 210 kilometer van Rangoon. De gouden rots is een metershoog granieten rotsblok, dat door gelovigen is volgeplakt met bladgoud. De rots balanceert op de rand van de top van de 1100 meter hoge Kyaiktoberg. Boven op de rots is een 7,3 meter hoge, gouden pagode gebouwd. Volgens de overlevering blijft het geheel in evenwicht door een haar van Boeddha. De Gouden Rots is een van de drie belangrijkste Boeddhistisch bedevaartsoorden van Myanmar. Mensen die niet in staat zijn om lopend de rots te bezoeken, maken gebruik van een drager, deze mevrouw werd zittend in een mand naar boven gedragen,

'460155' door Leonard '460155' door Leonard

BirmaKyaiktiyo

BirmaKyaiktiyo

Biddende monnik bij..

Leonard

Biddende monnik bij Golden Rock in Kyaktyio in Myanmar. De Golden Rock is een groot granietblok beplakt met bladgoud, waar bovenop een pagode is gebouwd. Het vormt een van de drie belangrijkste Boeddhistisch bedevaartsoorden van Myanmar. Volgens de legende wordt deze in evenwicht gehouden door een haar van Buddha.