Kyaiktiyo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gouden rots bij Khaikhtiyo

Kyaiktiyo,
Birma


De Gouden Rots is een echt pelgrimsoord, de meest heilige plaats voor alle Boeddhisten. Een enorme ronde rots balanceert op het randje van de berg Khaikhtiyo. Zelfs na een grote aardbeving bleef hij liggen, ze zeggen door strategisch geplaatste haren van boeddha. De hele rots is goudgeverfd en het onderste gedeelte voorzien van een laag bladgoud. Waarvan er steeds meer opgeplakt wordt door alle pelgrims (alleen mannen mogen bij de rots komen) die blaadjes bladgoud kopen en op de rots plakken voor hun zieleheil en gezondheid. Bovenop de rots staat een ongeveer 6 meter hoge pagode, met de heilige relikwieën.
De rots is alleen te bereiken via een 16 kilometer tocht per jeep of truck, waarbij alle toeristen de laatste 3 kilometer moeten lopen, of via een ca 4 uur durend pelgrimspad. Dit pad staat vol met stalletjes met veel souvenirs en bidprentjes, geneeskrachtige planten, zaden, kruiden en drankjes, en natuurlijk gewone drankjes die op dit traject erg duur zijn. Ook wordt je de hele weg lastig gevallen door dragers die je in een soort ligstoel tussen balken omhoog willen dragen, de prijs zakt naarmate je hoger komt, en tegen het einde geven ze wel op.
De Gouden Rots zelf is niet zo’n prachtig monument om te bekijken, maar meer de hele kermis eromheen. Hier komen duizenden pelgrims per dag, ze willen allemaal op de foto met de rots erachter (een mooi schouwspel om gade te slaan), wierookstokjes branden, of andere offerandes brengen. De velen die het niet lukt om een slaapplaats te bemachtigen zullen gewoon op het plein hun dekentjes neerleggen om te blijven slapen, hele gezinnen met kleine kinderen zie je hier bivakkeren. Kortom een uitstapje dat je niet mag missen.