Kayin

'546079' door marcvankessel '546079' door marcvankessel

BirmaKayin

BirmaKayin

Kyauk Kalap

marcvankessel

Kyauk Kalap is 'beroemd' vanwege de uit het water oprijzende rots -in de vorm van een wijnglas- met daar bovenop een pagode. Maar het bijbehorende klooster is m.i. net zo bijzonder. Vooral 's-ochtends vroeg, wanneer er mist over het water hangt en de -van achter de bergen- opkomende zon voor een diffuus licht zorgt.

'552734' door marcvankessel '552734' door marcvankessel

BirmaKayin

BirmaKayin

Lake of love

marcvankessel

Het Kan Thar Yar meer in Hpa-An heeft een speciale functie. In het slaperige stadje, gelegen aan de Salween rivier en omklemd door een kartstgebergte is maar weinig te doen voor de Birmese tiener. Ja, de omgeving is werkelijk prachtig. Maar als je hier geboren bent dan zie je daar de schoonheid ook niet meer van. Dus wat moet je dan op een vrijdag- of zaterdagavond? Van een disco of een café is hier al helemaal geen sprake. En tja, als tiener heb je toch last van opspelende hormonen. Dus strijk je neer aan het Kan Thar Yar meer. Toevallig zitten er op het bankje twee meisjes. Maar voor de rest wordt het meer omgeven door (verliefde) stelletjes of groepje tieners die aan het dollen zijn.

'491165' door reysigers '491165' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Prachtige boottochtje

reysigers

Saddan Cave is een bekende tempel ten zuidoosten van Hpa An in Kayin State. Saddan betekent Royal Elephant, er staan 2 stenen olifanten aan de voet van de trappen , de aanloop naar de grot. De eerste kamer heeft een grote liggende Boeddha,andere Boeddha beelden en goud tabletten op de wanden. Er is een indrukwekkende kamer op het einde met een enorme stalagmiet , verlicht door daglicht en een mooi uitzicht. Verder doorlopend kom je uit bij een meer waar je een prachtige bootreis kan maken met een bootsman. Later wandelend over de rijstvelden welke leidt naar Haisin Gu (Tuskless Elephant Cave)en terug naar de ingang. Beide grotten hebben veel fauna - ongewervelde dieren en vleermuizen. H Saddan is 800 meter,is de langste en een bekende grot in de Kayin State en de 5e langste in Myanmar.

'490920' door reysigers '490920' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Vorm van wijnglas

reysigers

In Hpa Ann ligt een wonderlijke rots in een vorm van een wijnglas met daarop de Kyauk Kalat pagode. Zeer indrukwekkend. Op een bruggetje naar de pagode ontmoeten we een monnik. Er komen hier weinig toeristen maar het is zeker een bezoek waard.

'298943' door gorke '298943' door gorke

BirmaKayin

BirmaKayin

Leuk stel

gorke

Een groot deel van Kayin is verboden voor buitenlanders, maar de regio rondom de hoofdstad Loikaw is onlangs geopend. Het blijft echter gevoelig en bij eventuele spanningen tussen de lokale bevolking en de overheid kan het gebied zomaar weer tot gesloten worden verklaard. In de hoofdstad Loikaw hebben we het plaatselijke klooster bezocht we werden hartelijk ontvangen door dit vrolijke stel!

'460704' door reysigers '460704' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Naar het zuiden

reysigers

Meestal bezoeken mensen de highlights in Birma maar zeker ook de moeite waard zijn de nog niet zo toeristische plekken in het zuiden, zoals hier in Pa- An waar je in de Kaw Gun grot verschillende boeddha's uit de 7de eeuw kunt bezichtigen.

'295753' door gorke '295753' door gorke

BirmaKayin

BirmaKayin

Padaung vrouw

gorke

In de omgeving van Loikaw hebben we wat dorpen bezocht van de Padaung stam. De vrouwen van deze stam zijn ook wel bekend als de ‘ longneck’ of ‘giraffenvrouwen’, een benaming die ze danken aan de zware halssieraden die ze van jongs af aan dragen en waarmee de nek steeds verder wordt opgerekt. In deze omgeving leven de Padaung nog traditioneel en je hebt een permit voor deze regio nodig. Ook is het gebied niet echt veilig er liggen veel landmijnen.

'501066' door reysigers '501066' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Gezeten voor een...in

reysigers

Het Boeddhisme kent twee hoofdstromingen, het Mahayana en het Theravada-Boeddhisme. In Birma is ca 89 % van de bevolking aanhanger van het Theravada-Boeddhisme..Het Theravada-Boeddhisme (leer van de ouderen) is de oudste en zuiverste vorm van het oorspronkelijke Boeddhisme. Veel monnikenin dit land, negens ben ik zoveel monniken tegen gekomen dan in Birma.Deze monnik zit bij de ingang van de grootste liggende Boedha ter wereld, Win Sein Tawya.

'501202' door reysigers '501202' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

De grot van de...duiz

reysigers

De highlights in Birma zijn een must om te bezoeken maar zeker ook de moeite waard zijn de nog niet zo toeristische plekken in het zuiden, zoals hier in Pa- An waar je in de Kaw Gun grot verschillende boeddha's kunt bezichtigen. Het wordt ook wel ." De grot van de duizenden Boeddha's " genoemd. Op de foto slechts een klein aantal. Een echte aanrader.

'308019' door gorke '308019' door gorke

BirmaKayin

BirmaKayin

Zwaar werk

gorke

Overal in Birma zie je vrouwen het zware werk doen zo ook deze prachtige dame maar oh wat is het zwaar ik doe het haar niet na!

'495862' door reysigers '495862' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Wandelend langss...ri

reysigers

Saddan Cave is een bekende tempel ten zuidoosten van Hpa An in Kayin State. Saddan betekent Royal Elephant, er staan 2 stenen olifanten aan de voet van de trappen , de aanloop naar de grot. De eerste kamer heeft een grote liggende Boeddha,andere Boeddha beelden en goud tabletten op de wanden. Er is een indrukwekkende kamer op het einde met een enorme stalagmiet , verlicht door daglicht en een mooi uitzicht. Verder doorlopend kom je uit bij een meer waar je een prachtige bootreis kan maken met een bootsman. Later wandelend over de rijstvelden welke leidt naar Haisin Gu (Tuskless Elephant Cave)en terug naar de ingang. Beide grotten hebben veel fauna - ongewervelde dieren en vleermuizen.

'489906' door reysigers '489906' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Uit het leven van de.

reysigers

De 170m lange liggende Boeddha, Win Sein Taw Ya, ligt 24km ten zuiden van Mawlamyine, in de buurt van Mudon en is heel opmerkelijk, zowel voor de omvang en het feit dat je erin kunt ronddwalen. Nog steeds wordt eraan gewerkt en het bevat tientallen kamers met beeldhouwwerken met scènes uit het leven van Boeddha en gruwelijke beelden van boeddhistische hel. Tegenover deze liggende Boeddha wordt alweer een nieuwe liggende Boeddha gebouwd. Deze jonge monnik is ook op bezoek in de liggende Boeddha en het is geheel gratis voor iedereen.

'502029' door reysigers '502029' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Een Schatteke

reysigers

Met in elkaar gevouwde handjes, kijkt ze me aan, dit schattig met thanaka besmeerd meisje. Haar haartjes zijn wat nat van de warmte. Thanaka wordt beschouwde als het geheim van de schoonheid en gezonde huid van de vrouwen en kinderen.. Het wordt ook gebruikt ter bescherming van de zon.

'296955' door Lione Kolsteren '296955' door Lione Kolsteren

BirmaKayin

BirmaKayin

Werken op het land

Lione Kolsteren

Rijdend door Myanmar zie je vaak fantastische taferelen langs de weg. Zoals deze werkende mensen op het land in de heuvels rond Kalaw. En maar zwaaien. We bleven (terug) zwaaien naar de ongelofelijk aardige mensen!

'498439' door reysigers '498439' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

De grot van de...duiz

reysigers

Vaak bezoeken mensen de highlights in Birma maar zeker ook de moeite waard zijn de nog niet zo toeristische plekken in het zuiden, zoals hier in Pa- An waar je in de Kaw Gun grot verschillende boeddha's bezichtigen. Het wordt ook wel ." De grot van de duizenden Boeddha's " genoemd. Een echte aanrader.

'460722' door reysigers '460722' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Nep??

reysigers

Ik had al zo mijn twijfels toen hij vroeg met me op de foto te mogen. Dit is niet gebruikelijk voor een monnik. Ook was hij erg geïnteresseerd in (goedkoop souvenir) mijn armband. Ik stond rustig boven op een tempel te genieten van de zonsondergang in het zuiden van Birma toen hij naar me kwam, heel vriendelijk. Later hoorde ik van een Birmese vriend dat er nep monniken zijn die alleen maar op je geld uit zijn. Foei foei!! Vandaar dat hij in gebrekkig Engels vroeg ,"American??Dollar''?? Ik heb hem niets gegeven. GelukkigI Dus opgelet, een monnik hier houdt afstand van vrouwen.

'502820' door reysigers '502820' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Nagedachtenis .

reysigers

85% van de Birmezen is Theravadaboeddist. De Birmezen zijn er zich in hun normale religieuze belevenis misschien niet bewust van, maar de Boeddha beelden , waarmee het land letterlijk bezaait is, zijn er niet voor een religieuze verering in Europese zin, maar dienen ter nagedachtenis van een buitengewone geestelijke van de mens. Deze Pagode is gelegen in Mawlamyine, het zuiden van Birma.

'303262' door gorke '303262' door gorke

BirmaKayin

BirmaKayin

Ventje

gorke

Dit ventje vond het geweldig dat er een paar vreemde snuiters zijn klooster kwamen bezoeken. Hij ging er eens goed voor staan en vond het super om zich terug te zien op het schermpje van mijn camera.

'492820' door reysigers '492820' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Grot van de duizenden

reysigers

Meestal bezoeken mensen de highlights in Birma maar zeker ook de moeite waard zijn de nog niet zo toeristische plekken in het zuiden, zoals hier in Pa- An waar je in de Kaw Gun grot verschillende boeddha's bezichtigen. Het wordt ook wel ." De grot van de duizenden Boeddha's " genoemd.

'489681' door reysigers '489681' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Belangrijke attractie

reysigers

Op weg naar Hpa-An bezoeken we eerst de Kha-Yon caves, genoemd naar de nabijgelegen Khayon dorp. De grot is donker en vochtig. De entree van de grot is een grote kamer met aan alle kanten, rijen boeddha's en muur beschilderingen , welke een belangrijke attractie is voor de lokale pelgrims. Vergeet niet een zaklantaarn mee te nemen. Verderop in de grot is het donker en vol met stalactieten en stalagmieten. Toeristen komen er nauwelijks, maar toch, zeer de moeite waard om er een bezoek te brengen. De grot is gratis te bezoeken, zoals alle andere grotten in deze regio.

'499929' door reysigers '499929' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Het nog onbekende...z

reysigers

Een bezoek aan het tropische en onbekende zuiden van Birma is een aanrader. Daar ook komen we tijdens een wandeling deze moeder met haar kinderen tegen. Bezoek de Mon en Karen staten in het zuidoosten van Birma. Slenter door de oude Britse havenstad Moulmein, kijk bij het einde van de Birma spoorlijn, zie 's werelds grootste liggende boeddha en kijk uw ogen uit in het schitterende landschap met z'n karstbergen rondom Hpa'an.

'494846' door reysigers '494846' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Hoopt op een donatie

reysigers

Ze zit bij de uitgang met een zilveren potje voor haar en hoopt op een donaties voor de 170m lange liggende Boeddha, Win Sein Taw Ya. De Boeddha ligt 24km ten zuiden van Mawlamyine in de buurt van Mudon en is zeer opmerkelijk, zowel de omvang als het feit dat je er in rond kunt ronddwalen. Ook nog steeds wordt hier aan aan gewerkt. Binnenin de Boeddha liggen tientallen kamers met beeldhouwwerken en met scènes uit het leven van Boeddha en gruwelijke beelden van de boeddhistische hel.

'463029' door reysigers '463029' door reysigers

BirmaKayin

BirmaKayin

Zijn woonruimte.

reysigers

Mawlamyine, ligt in het zuiden van Birma. Bij een bezoek aan een oude tempel komt een monnik naar me toe en laat me het een en ander zien en vertelt over het verleden van de tempel. Hij woont zelf in dit gedeelte van de tempel. Zijn bedje is daar gespreid.

'366155' door ejfovermaat '366155' door ejfovermaat

BirmaKayin

BirmaKayin

Red Karen

ejfovermaat

De Red Karen vormen een minderheidsgroepering binnen de bevolkingsgroep van Birma. De populatie bestaat uit plm 1 % van de totale bevolking. Typerend voor de Red Karen zijn hun rode mutsen en omslagdoeken bij de vrouwen. Zij dragen tevens rubberen banden om hun benen / knieën welke nog wat extra versiering hebben van enkele kralen. Op deze foto laat deze vrouw dit mooi zien. De bevolkingsgroep is met de komst van katholieke en baptistische missionarissen bekkerd tot het Christendom.