Malakka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nederlands Erfgoed en Discofietsen in Malakka

Malakka,
Maleisië


West-Maleisië is eenvoudig te bereizen, mede doordat de route langs de diverse hoogtepunten vrij logisch en gemakkelijk te plannen valt. Veel reizigers bezoeken Kuala Lumpur, de Cameron Higlands, regenwoud Taman Negara en de stranden van Langkawi. Cultureel stadje Malakka werd voorheen vaak over het hoofd gezien, maar doordat het sinds enkele jaren (samen met de binnenstad van Georgetown) op de beroemde werelderfgoedlijst van UNESCO staat, weten steeds meer reizigers de weg te vinden. En wat mij betreft terecht!

Malakka is een stad met een geheel eigen karakter. Het unieke is de aanwezigheid van veel koloniale invloeden. Naast een Portugees fort en de Chinese wijk vind je er ook Nederlandse invloeden, en wel op het belangrijkste centrale plein van de stad. Het Stadthuys en de omliggende gebouwen waaronder de kerk zijn duidelijk geïnspireerd op de Nederlandse bouwstijl, en je vindt hier zelfs een molentje. Erg populair onder de Japanners.

Malakka is geen stad met spectaculaire hoogtepunten. Je moet geïnteresseerd zijn in cultuur om hier geboeid te zijn. Er zijn tientallen musea die voor een zacht prijsje te bezoeken zijn, en de stad barst van de straatkunst. Hele straten zijn versierd met de mooiste kleurrijke schilderingen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is de avondmarkt een heerlijke gezellige bedoeling, compleet met karaoke-zang. Het is wat mij betreft echt een dwaalstadje. Om een paar dagen zonder gericht doel doorheen te slenteren, rond te kijken en te genieten van het heerlijke eten. Opvallend zijn ook de tricycles die enigszins uit de hand zijn gelopen. Helemaal gehuld in Hello Kitty of Pikachu knuffels en versieringen en LED-verplichten rijden ze met pompende beats door de straten. Een ontzettende mismatch met het culturele karakter van de stad en juist daarom eigenlijk zo geestig. Malakka is echt een aanvulling op je reis door West-Maleisië!