Cameron Highlands

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Orang Asli jungle woman

Cameron Highlands,
Maleisië




De naam Orang Asli betekent eigenlijk: oorspronkelijke bewoners. Er zijn nog ongeveer 60.000 Orang Asli, waarvan ongeveer 60% nog in de jungle leeft en 40% langs de kust.
Ze verschillen onderling veel. Zoals de naam Negrito doet vermoeden, hebben deze mensen een donkerdere huid en kroeshaar. Ze doen een beetjes denken aan de mensen uit Papoea Nieuw Guinea of uit Afrika. Andere groepen hebben een lichtere huid en steil haar.
De Negrito's leven nog in het Noorden en Noordoosten van Maleisië en leven nog het meest in de jungle. Men vermoedt, dat deze groep ongeveer 8000 jaar geleden in Maleisië zijn komen wonen. Hun voorvaders waren jagers en leefden in grotten. Ze wisten hoe ze gereedschappen van steen en vuur moesten maken. Ze verzamelden bosproducten voor medicinaal gebruik, groenten en fruit.
De Senoi leven voor het merendeel in de Cameron Highlands. Zij zien eruit als Maleisiërs. Je zou ze niet herkennen in een stad als Kuala Lumpur, hoewel sommigen ook op Negrito's kunnen lijken. De Senoi werken voornamelijk als dagloners op de theeplantages. Ze komen oorspronkelijk uit Cambodja, Vietnam en Noord Thailand. Waarschijnlijk was dat zo'n 6000 - 8000 jaar geleden.