Addu Atoll

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De oorspronkelijke Malediven

Addu Atoll,
Malediven


In 2016 ging ik voor een fotoshoot opnieuw naar de Malediven, naar Mark Kouwenberg, een oud collega duikinstructeur van mij die enkele jaren geleden is verhuisd naar Maradhoo. Dit eiland ligt in het Seenu Atoll, het meest zuidelijke atol van de Malediven! Op dit eiland leeft de lokale bevolking en er zijn géén resorts. Toeristen zie je er mondjesmaat. Het is ook groot (1500 meter lang en 500 meter breed) Het verkeer(!) bestaat voornamelijk uit brommertjes en af en toe een auto.

Mark heeft er een pension voor zijn gasten, Aquaventure Manta Lodge geheten. Voor het eten heeft hij een deal gemaakt met lokaal restaurant Palm Village, het beste restaurant op het eiland. Hij ontvangt iedere week een tiental duikers die niet voor de luxe resorts komen maar voor de mooiste duikstek van de Malediven: Manta Point! Deze duikstek staat bekend
om de vele mantaroggen. Maar ook diverse soorten haaien, waaronder de tijgerhaai(!) worden regelmatig gezien.

Toen ik het eiland ging verkennen op zoek naar fotolocaties kwam ik op een strand dat letterlijk vol lag met afval en grote hoeveelheden plastic. Dit was zo’n trieste aanblik! Ik had natuurlijk ook al eerder gehoord over de problematiek rondom de plastic soep in de oceanen maar nu zag ik met eigen ogen wat voor een schade dit aanricht. Wat een ontgoocheling!
Mark vertelde me dat hij met grote regelmaat schoonmaak acties organiseert onder de lokale bevolking en ze helpt in het bewustwordings proces dat je niet alles zomaar in de zee kan dumpen. Maar hier kon ik natuurlijk niet de gewenste foto’s maken die ik voor ogen had.

De volgende dag zijn we naar 2 aangrenzende eilandjes gevaren. Eerst naar een Canareef, een luxe resort en daarna naar een onbewoond eilandje. Enkele weken geleden was daar tijdens een flinke storm, zijn Dhoni boot gestrand. Mark wilde een plan de campagne maken om het schip terug naar Maradhoo te krijgen. Tijdens deze trip werden we vergezeld door tientallen dolfijnen en eenmaal aangekomen ontwaarde zich een paradijslijk plaatje voor me. Hier heb ik spontaan een prachtige fotoshoot kunnen doen en de resultaten sieren nu de wanden van zwembad Merwestein in Nieuwegein.

Maar telkens als ik de foto’s zie, moet ik denken aan de vuilnisbelt op de Malediven. De regering heeft helaas meer oog voor het grote geld die de resorts met zich meebrengen dan voor de lokale problematiek van de bewoners.

Wat zal er over 10 jaar nog over zijn van de oorspronkelijke Malediven?!