Almaty

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tips mbt vervoer

Almaty,
Kazachstan


Vervoer

Onderhandelen over taxi prijzen
Kazakken zijn vrij stugge, maar bovenal eerlijke mensen. Hoewel ze natuurlijk het altijd zullen proberen om geld aan je te verdienen, noemen ze je bijna altijd wel de goede prijs. Dat wil zeggen, veel lager kan je het ergens anders waarschijnlijk niet krijgen, dan bij je onderhandelingspartner. Echte onderhandelaren zijn het in die zin niet. Wat wel kan schelen is de vorm van vervoer. ‘Geregistreerde’ taxi’s zijn doorgaans duurder dan particulieren die je van a naar b brengen. Voordeel is wel dat er bijna geen geregistreerde taxi’s te vinden zijn, waarmee de goedkopere optie zich veel eerder zal aandienen. Vaak kan je gewoon een willekeurig iemand aanhouden en vragen of hij/zij je ergens naartoe kan brengen. Wat natuurlijk ook kan is iemand van het hotel of restaurant laten bellen. Spreek altijd de prijs van tevoren af!!! Kazakken houden zich hier namelijk netjes aan.

Bus
De bus is een fijn vervoersmiddel in de stad. Houd er wel rekening mee dat bussen echt vol kunnen raken, zeker als je bijvoorbeeld besluit een bus vanuit de stad naar een van de buitenwijken te nemen in verband met (bijvoorbeeld) een hotel.

Vervoer van- en naar het vliegveld
Het vervoer vanaf het vliegveld richting de stad kan op twee manieren. De dure manier ( = taxi die voor de deur staat), of op de goedkope manier (= de veel leukere en betere optie). Wat moet je doen? Eerst voorbij de slagbomen lopen (noordoostelijke richting). Vanaf daar is een grote parkeerplaats alwaar vele chauffeurs je opwachten om je naar de stad te brengen. Meerijden met hen is echt veel goedkoper dan met een van de vele taxi chauffeurs op het vliegveld. Mochten ze er niet zijn dan kan je altijd nog teruglopen naar het vliegveld, een wandeling van hooguit 2 minuten. Een andere optie is de bus; deze vertrekken op 20 meter afstand van de parkeerplaatsen en kosten je max 1 euro. Het is handig om hier muntgeld bij de hand te hebben (probeer dat al te regelen op het vliegveld). Overigens zijn er vele buslijnen die richting de stad vertrekken (bijvoorbeeld lijn 17) die er ongeveer even lang over doen om daar te komen. Wellicht komt je Lonely Planet hier erg van pas.