Jordanië foto's & tips

'396121' door REvanSlooten '396121' door REvanSlooten

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Laagste punt op aarde

REvanSlooten

De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken. Vanuit Aqaba reden wij langs de Dode Zee naar de hotels in het noorden. Vanaf die weg heb je op diverse plekken een schitterend uitzicht over de toch best blauwe "zee". Naar beneden kijkend waren de zoutafzettingen goed te zien.

'509644' door MiekeDeHaas '509644' door MiekeDeHaas

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Een karavaan in de...

MiekeDeHaas

Misschien is dit wel het mooiste beeld van mijn rondreis door Jordanië. We besloten om vanuit ons tentenkamp de Wadi Rum in te lopen. Een zware tocht door het losse zand. We wilde perse de zonsondergang zien met zijn fantastische kleuren. Al hangend op een rots zagen we in de verte deze karavaan aankomen. De zon ging langzaam onder, de lucht kleurde zacht geel en de karavaan kwam echt onze kant op. Het opstuivend zand werd gevangen door de de laatste zonnestralen. We voelden ons zo 'n mazzelkonten. Dus loop s'avonds gerust de Wadi Rum in, Verdwalen doe je niet zomaar en geniet. Graag openen ivm het licht

'265170' door Dapau '265170' door Dapau

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Obelisk Tomb

Dapau

De Obelisk Tomb in Petra is een stukje Egyptisch, Grieks, Nabatean stijl architectuur van de eerste eeuw voor Christus. Tijdens een nachtelijke wandeling door de kloof naar de Treasury kom je dit mooie bouwwerk tegen. Onder een sterrenhemel wordt het vanzelf een van de zeven wereldwonderen.

'427848' door nita92 '427848' door nita92

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Sterren boven de...wo

nita92

Zoveel sterren en sterrenklusters zijn er te zien boven de woestijn van Wadi Rum. Je wilt je matje buiten leggen en geen oog dichtdoen in de nacht. Maar van tevoren nog eerst wat foto's maken. Onze gastheer wilde graag model staan en met wat kunst en vliegwerk deze foto kunnen maken. Daar kwam wel een zaklamp bij aan te pas om hem voor even te belichten. Het licht dat je achter de woestijnbergen ziet is het strooilicht van de stad Aqaba.

'265494' door Dapau '265494' door Dapau

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Treasury

Dapau

Het misschien wel meest gefotografeerde bouwwerk op aarde ligt aan het einde van een 1,2 km lange kloof in de oude stad Petra; The Treasury. Als je er nog niet geweest bent zet 'm dan maar snel op je to-do lijst, want in het echt is ie nog veeel mooier! Met recht 1 van de 7 wereldwonderen.

'460040' door nita92 '460040' door nita92

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Al Deir

nita92

Het klooster oftewel Al Deir een van de bekende bouwwerken in de oude stad Petra. Of je er nu te voet op per ezel naar toe trekt, een absolute must do. Mijn voorkeur te voet, ook al omdat je dan in leuk contact komt met de bedoeienen die in hun stalletjes hun koopwaar aanbieden. Vanuit de hoek waar de foto genomen is kun je nog verder naar boven klimmen waar je weer een heel ander zicht hebt op dit indrukwekkende gebouw dat uitgehakt is in de rotsen. Het klooster diende mogelijk als tempel voor de koning van de Nabateeers Obodas 1

'519431' door MiekeDeHaas '519431' door MiekeDeHaas

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Dromedarissen in de..

MiekeDeHaas

Met wat geluk kwamen we deze karavaan tegen in de Wadi Rum. In de verte zag ik deze karavaan aankomen met de hoop dat ze mijn kant opkwamen. Yes, ze kwamen echt mijn kant op. Hun tegemoet lopen is ondoenlijk door het losse woestijnzand. De zon was langzaam aan het zakken waardoor je deze zachte kleuren kreeg. Het was voor mij een top-view en een beetje mazzel moet je soms hebben. Wil je de zonsondergang beleven raad ik je aan om een Bedoeïen-kamp te boeken die zover als mogelijk in de Wadi Rum ligt, zodat je makkelijk te voet de woestijn in kunt lopen. Er zijn namelijk veel Bedoeïen-kampen die maar een klein stukje van de weg af liggen. Dat heeft niet zoveel charme en veel lichtvervuiling.

'483401' door enroute2 '483401' door enroute2

JordaniëPetra

JordaniëPetra

De Hoge Offerplaats

enroute2

In de oude stad Petra raak je niet snel uitgekeken en mocht ik nog eens in Jordanië komen, dan ga ik dit wereldwonder zeker een tweede keer bezoeken. Over de heilige weg wandel je eerst tussen de steile rotswanden van de kloof door en kom je vervolgens langs veel imposante ruïnes van gebouwen en grafmonumenten. Er zijn ook bezienswaardigheden hogerop gelegen, zoals de Hoge Offerplaats, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Het is flinke klim naar boven en wie vermoeide voeten heeft kan een ezeltje huren, je wordt hoe dan ook beloond.

'489720' door MiekeDeHaas '489720' door MiekeDeHaas

JordaniëAmman

JordaniëAmman

De stad Amman

MiekeDeHaas

De stad Amman aandoen voor een stedentrip ligt misschien niet meteen voor de hand. Toch kan ik dit iedereen aanraden. Binnen 5 uur ben je vanuit Amsterdam in de stad Amman. Het is een geweldige stad waarvan de helft van de Jordaanse bevolking woont. Van een kleine onbeduidende plaats groeide Amman in nog geen 50 jaar uit tot een hectische en multiculturele stad. Oost Amman of te wel downtown, was lange tijd synoniem voor low class, arm en volks. Maar deze tegenstelling is aardig aan het afbrokkelen. Helemaal terecht, want het oude gedeelte in Oost-Amman herbergen mooie oude wijken en veel bezienswaardigheden. De Soek is ook in deze oude wijk waar je veel ambacht ziet zoals naaiateliers. Ik vind dat je de stad onrecht aandoet door deze als een uitvalbasis te zien om Jordanië verder te verkennen. Dit stadsgezicht zie je vanaf de hoog gelegen Citadel die prachtig is om te bezoeken. Bezoek ook zeker de Tempel van Hercules die daar prachtig ligt, het Romeins theater en de Al-Husseini-moskee.

'461462' door Cobinho '461462' door Cobinho

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Indiana Jones and the

Cobinho

Eén van de gaafste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt was de eerst blik op Al Khazneh ("De Schatkamer"). Een blik van een heel klein stukje Schatkamer in de achtergrond, langs de kloofwanden… een echt kippenvelmoment. Het is een ervaring die eigenlijk goed wordt opgebouwd. Om De Schatkamer te bereiken dien je eerst door de Siq (een kloof van 1200 meter) te wandelen. Op een gegeven moment weet je dat je er bijna bent en verwacht je achter elke nieuwe bocht De Schatkamer. Tot het moment dat je in de achtergrond De Schatkamer zie en in mijn achterhoofd hoorde ik: Dun-da-dun-tah, dun-da-ta, dun-da-dun-ta, dun-da-ta-ta-ta Dun-da-dun-tah, dun-da-taaah Dun-da-ta-ta, da-ta-ta, da-ta-ta, da-ta-ta-ta-taaah. Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=a6JB2suJYHM

'488744' door MiekeDeHaas '488744' door MiekeDeHaas

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Zonsondergang Wadi Ru

MiekeDeHaas

Wanneer je in Wadi Rum bent moet je toch op zijn minst de zonsondergang beleven. Eerst vanuit ons tentenkamp een stuk lopen om een mooie plek uit te zoeken. Daarvoor slof je een tijd door het losse zand. En ...dan leunend tegen een rots komt dit schouwspel voorbij. De lucht vervult zich met zachtgele kleuren. De bergen steken prachtig af tegen deze lucht. De lucht kleurt maar kort geel...maar wat is dit genieten. Het voordeel van een tentenkamp ... je loopt zo de woestijn in.

'265653' door Car '265653' door Car

JordaniëAkaba

JordaniëAkaba

Lachen en zwemmen met

Car

Van top tot teen gekleed en arm in arm waren deze twee meiden aan het zwemmen maar eigenlijk vooral aan het lachen. Ik kreeg contact met ze en na enige twijfel heb ik gevraagd of ik ze op de foto mocht zetten. Neeeee dat vonden ze beiden niet goed. Maar 5 minuten later hadden ze zich bedacht, zonder enig aandringen van mijn kant touwens. Nog steeds ben ik super blij dat ik toevallig daar op die steiger liep in Aquaba. Een pracht foto en een hele mooie herinnering van dat gezellige moment.

'443517' door nita92 '443517' door nita92

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Sterrenpracht boven..

nita92

Als grote lichtgevende zandkorrels flonkeren ze aan de nachtelijke hemel in de indrukwekkende woestijn van Wadi rum. Daar kun je geen genoeg van krijgen. Naar de prachtige sterrenlucht kijken in al zijn glorie, shooting stars, dichte clusters van sterren en onze melkweg, daar slaap je graag een paar uurtjes minder om. Je kijkt letterlijk terug in de tijd.

'457270' door Jelle51 '457270' door Jelle51

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Petra vroeg in de...o

Jelle51

Een voordeel van vroeg Petra binnen te gaan, is dat er bijna nog geen toeristen zijn. Als je via de kloof binnenkomt heb je prachtig licht op de schatkamer en vooral mooi als een man met zijn kamelen tot stilstand komt voor dit schitterend gebouw!

'459034' door Daisy11 '459034' door Daisy11

JordaniëPetra

JordaniëPetra

De Siq

Daisy11

Het voelt echt onbeschrijflijk gaaf om via deze kloof de stad Petra binnen te lopen. We stonden al om 07.00u voor de Siq, in de hoop dat we het 'rijk' voor ons alleen hadden... en jawel, we bleven een groot deel van de dag alle toeristen voor!

'374095' door nita92 '374095' door nita92

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Bedoeïene politie

nita92

Deze bedoeine woestijnpolitie ook wel bekend als Royal Bedouin Police stond wacht bij Petra. De Royal Royal Bedouin Police is een divisie van de nationale politie, een belangrijke taak voor hen is onder meer het tegengaan van drugs- en wapensmokkel Hij heeft een prachtig traditioneel politie-uniform aan. Een lang kakikleurig gewaad met rode banden eromheen. Daarnaast gekruiste leren banden met kogels, een draagriem voor nog meer kogels en een vuurwapen + een sierlijke dolk op zijn buik. Op zijn hoofd een traditioneel rood/witte sjaal oftewel de keffiyeh. Er is veel te zien op het uniform dat hij met grote trots draagt. Een van de mooiere politie-uniformen die ik ooit gezien heb.

'522555' door MiekeDeHaas '522555' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Zoutafzettingen aan d

MiekeDeHaas

De weg nr. 65 gaat loopt geheel langs de Dode Zee. Deze hebben we helemaal gevolgd tot het noordelijke stuk van de Dode Zee. Het zuidelijke stuk van de Dode Zee is zeer verrassend. Doordat het water steeds meer verdampt, ontstaan er grote zoutblokken. Zo ontstaat er dus een heel ruw landschap waarin je brokken zout ziet liggen. De kust krijgt een grote witte rand hetgeen zoutafzetting is. Dit zie je alleen maar in het zuidelijke deel. Dit deel van de Dode Zee is niet echt geschikt voor een strandvakantie. We hebben het bij toeval ontdekt door regelmatig uit te stappen en echt over de rand te kijken. Vanuit je auto zie je hier niets van. We zijn ook helemaal naar beneden gelopen. Je waant je dan op een soort maanlandschap.

'390053' door nita92 '390053' door nita92

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Middle East Eyes

nita92

Deze jongedame kwamen we tegen op haar ezeltje onderweg naar haar standje in Petra. We zouden haar later die dag nog vaker ontmoeten, maar dan zonder gezichtsbedekking. De meesten bedoeïenen die in dit gebied leven , wonen nu in een moderne nederzetting vlakbij Petra en komen dagelijks naar de oude stad om hun koopwaar aan te bieden.

'487308' door deerik '487308' door deerik

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Geheime route Treasur

deerik

Tijdens de avondwandeling, ontmoeten we Mamoud, hij heeft nog in Petra gewoond. Al pratend kom ik erachter dat er een manier is om reeds voor opening naar de Treasury te lopen via een onbekend pad door de bergen. Zeer vroeg gaat dan ook de volgende dag onze wekker, bij de receptie staan ons ontbijtpakket en de taxi al te wachten. Bij het visitorcenter, waar Mahmoud op ons zit te wachten beginnen we aan onze wandeling. Om dat de naam Lisette lastig is, wordt ze al snel tot queen gedoopt. Na een paar honderd meter verlaten we het normale pad, en beginnen we aan onze klim. Het belooft een onvergetelijke dag te worden, naar wat later zal blijken om meerdere redenen. Onze route gaat dus niet via de Siq maar via El Madras. Een pad kan je dit noemen, het is je weg zoeken tussen de rotsen en af en toe de stuiken. Mahmoud laat ons plekjes zien waar je dus normaal niet komt. O.a. grotten waar de Nabateërs woonden en de plaats waar de olijfolie geproduceerd werd. We spelen zelfs een oud strategisch spel dat hier in de zandstenen rotsen is ingekerfd. Na een spannend stukje klauteren moeten van Mahmoud na 1,5 uur lopen onze ogen sluiten, pakt hij onze handen om nog 5 meter vooruit te lopen. Als we dan weer onze ogen mogen openen kijken we neer op de schitterende Treasury. Het is beneden nog rustig, geen mens te zien. We eten en drinken nog wat op ons ‘balkon’ voordat we weer verder gaan. Via o.a. de grote offerplaats vervolgen we onze weg. Op sommige plaatsen is het uitzicht adembenemend. Pas als we onze afdaling beginnen, komen we voor het eerst andere bezoekers tegen.

'45642' door bgavandenheuvel83 '45642' door bgavandenheuvel83

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Petra (Klooster)

bgavandenheuvel83

Na 800 traptreden beklimming bereik je uiteindelijk het klooster in Petra.

'487720' door MiekeDeHaas '487720' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

De Dode zee

MiekeDeHaas

De dode zee heeft me compleet verrast. Wat een mooie kustlijn heeft deze zee. Hiervoor dien je wel in het zuiden te zijn. Daar zie je de witte randen van het zout wat zich heeft afgezet tegen de wanden. Het neemt prachtige vormen aan. Het is steeds ergens parkeren en over de rand heen kijken. Voorzichtig want niets is afgezet. De Dead Sea Highway loopt vlak en hoog langs deze kustlijn.

'462938' door carolienduistermaat '462938' door carolienduistermaat

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Kasteel Kerak

carolienduistermaat

In Al-Karak of Kerak staat een 12e eeuwse kruisvaardersburcht, die is gebouwd op de ruïnes van een vroegere citadel uit de tijd van de Nabateeërs. De burcht telt zeven niveaus, waarvan het ondergrondse deel het best bewaard is gebleven. Ik las net dat de piloot, waarvan vorige week bekend werd dat hij door IS levend is verbrand, afkomstig is uit Kerak. De piloot Muath al-Kasasbeth is in Kerak groots herdacht met militair vertoon.

'497252' door MiekeDeHaas '497252' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Uitzicht over Dana...

MiekeDeHaas

Dit zicht hadden we vanuit ons guesthouse in Dana tijdens de zonsondergang. We verbleven daar twee nachten en hadden een klein balkonnetje vanwaar we op dit uitzicht werden getrakteerd. De zonsondergangen vond ik spectaculair. Helaas geen wijntje erbij, daar was moeilijk aan te komen. Dana is het dorp dat midden in Wildlife Reserve ligt. Dit natuurgebied moet je zeker inplannen in je reis door Jordanië. Je kunt er geweldige wandeltochten maken. Je hoeft niet perse in het dorp Dana zelf te slapen. Er is ook het Rummana Camp en Feinan. Met een gids kun je een tocht maken naar een van deze twee kampen. Voor je bagage wordt gezorgd. Zeker de moeite waard, hebben we vernomen van anderen. Zelf hebben we de tocht niet gemaakt.

'457957' door carolienduistermaat '457957' door carolienduistermaat

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Het Klooster

carolienduistermaat

Op de tocht naar boven naar "Het Klooster" passeer je, behalve allerlei fraaie uitzichtspunten, ook legio stalletjes met koopwaar. De kreet die me het meest is bijgebleven is "goedkoper dan de HEMA". Eenmaal boven zie je dan dit imposante bouwwerk. Ik heb even moeten wachten om hem er zonder toeristen op te krijgen, maar het feit dat dit mogelijk is betekent waarschijnlijk toch dat niet iedereen de tocht naar boven maakt.