Petra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Cordo Maximus in Petra

Petra,
Jordanië


De Cordo Maximus, ook wel de Zuilenweg genoemd, was in de oudheid de hoofdweg van de stad Petra. Langs de weg staan overblijfselen van gebouwen die dateren uit de Romeinse tijd. Belangrijke openbare gebouwen van de stad zoals tempels, paleizen en badhuizen waren aan deze geplaveide straat gelegen. Wat er exact allemaal gestaan heeft, is nog niet duidelijk omdat een deel zich nog onder het zand bevindt. Uiteraard doen wetenschappers hier nog elke dag onderzoek om nog meer te weten te komen over de antieke stad Petra.

De Cordo Maximus is nog altijd een boeiende straat om te bewandelen. Met een beetje verbeelding waan je je hier in een levendig stadshart. Het is slechts één van de vele bezienswaardigheden in de stad die zoveel meer is dan de beroemde bouwwerken Al-Khazneh en het klooster El Deir. Trek op zijn minst een volledige dag uit voor een bezoek aan Petra. En dan nog moet je je erbij neer leggen dat je niet alles gezien kunt hebben. Maar alles wat je wél ziet, maakt ongetwijfeld indruk.

Deze foto maakte ik op de Cordo Maximus in 2013, toen het zoals je ziet al aardig rustig was qua toeristen ten gevolge van de situatie in Syrië. Helaas zal dat tegenwoordig nog méér het geval zijn. En dat terwijl je als reiziger niets of nauwelijks iets van het conflict meekrijgt. Het land heeft de inkomsten zo nodig, dus hopelijk durven avonturiers het aan om dit prachtige land te gaan ontdekken.