Ryukyu eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Iriomote Island

Ryukyu eilanden,
Japan


Iriomote is een eiland in de Ryukyu archipel. Vanuit Ishigaki (het hoofdeiland) ben je in een uurtje met de boot op Iriomote. Iriomote heeft door zijn zuidelijke ligging een tropisch klimaat. Hierdoor leven er veel diersoorten die je in de rest van Japan niet tegenkomt, onder andere de bedreigde "Iriomote Wild Cat".

Het eiland bestaat grotendeels uit Nationaal Park en is heel divers. Je treft er regenwoud met watervallen, Mangrove en zandstranden en koraalrif.

Een van de bekendste stranden is Hoshino Hoshi Beach. Het strand lijkt een gewoon zandstrand, maar als je goed kijkt zie je dat het zand bestaat uit mini fossielen die door de stroming van de zee geslepen zijn tot sterretjes. Je kunt hier ook de zee in lopen en direct tussen het koraal zwemmen. Het koraal is helaas afgestorven, maar het water voor het strand vormt een natuurlijk aquarium met veel kleurrijke visjes. Let wel even op het seizoen, want ook hier komt heel af en toe de dodelijk box jellyfish voor. Lokaal de 'Habu (giftig) Jellyfish' genoemd. Geen zorgen, je wordt overal gewaarschuwd en er zijn ook op meerdere plekken beschermende pakken te krijgen. Mocht je toch gestoken worden, dan is er op elk strand een fles azijn te vinden.

Het regenwoud is veelzijdig, maar overzichtelijk. Perfect voor hikes. Doordat het massatoerisme hier niet komt zijn de paden nog echt wild. Het is daarom aan te raden om altijd met een gids op pad te gaan.

Een mooie plek om te verblijven is Guesthouse Mariudo: http://www2.ocn.ne.jp/~mariud/
De website is volledig Japans, maar je kunt ze gewoon mailen. Bel even als je met de boot richting het eiland gaat en ze halen je op in de haven. Het is een traditioneel guesthouse, verwacht niet al teveel luxe, maar simpele kamertjes met futons en gedeelde badkamers / toiletten. Het eten wordt volledig gemaakt met lokale producten. Iedere dag gaan de medewerkers het water op en de tuin in om het eten te regelen voor de dag.

Ook aan te raden is om dagje naar Taketomi Island te gaan. Je kunt hier een fiets huren en een mooi rondje om het eiland maken.