Honshu west

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Slapen met de goden

Honshu west,
Japan


Eerst een korte anekdote: Ondanks dat hij leraar Engels is, verloopt het gesprek met onze Japanse tafelgenoot met horten en stoten. Maar net als veel landgenoten die we onderweg al tegenkwamen gaat ie er voor. Het gesprek komt op de toekomst van Japan vanuit het oogpunt van vergrijzing. “Een van de oplossingen waar jullie aan werken zijn toch robots?” Tafelgenoot kijkt mij vragend aan. ‘Robots?’ ‘Yes, (zeg ik) you know, robots. Like R2D2, Star Wars?’ De vragende blik blijft en zoals alleen een Japanner dat kan herhaalt tafelgenoot in toenemend volume het woord dat hij niet begrijpt. Robots, ROBots, ROBOTS!!!! Vriendin E. en ik kijken elkaar niet aan uit angst voor de lach. ‘Robocop?’ probeer ik voorzichtig. Tafelgenoot schiet uit zijn trance en kijkt mij met grote ogen vol begrip aan: AH! LOBOTS! Yes! We lachen alledrie heel hard om verschillende redenen en slurpen nog wat van onze sukiyaki.

Deze ontmoeting vond plaats in Jofuku-ji, een tempel aan de kust van West-Honshu. De priester en zijn vrouw hebben ons voorzien van sukiyaki om van te smullen. En dat doen we samen met tafelgenoot ‘English teacher’. Later schuift er nog een motorrijdende Japanse aan die het land van Noord naar Zuid aan het doorkruisen is.

Wie nog eens tussen de goden wil slapen is in Jofuku-ji aan het goede adres. Mannen en vrouwen slapen apart in twee slaapkamers die niets meer zijn dan een tatami mat van 10 bij 10 meter. De tempel ligt in een interessant gebied tussen oude zilvermijnen, world heritage sites, kastelen, samurai dorpen en een van Japans meest belangrijke (en grote) Shinto shrines: Izumo Taisha. Voor Japanse begrippen is het er uitgestorven.

Tot rust komen kan in de tuin van de tempel met uitzicht op rijstvelden en zee. De priester en zijn vrouw zijn ontzettend aardig. Al schakel je een tandje terug en zie, voel, hoor en proef je alles net een beetje beter. Goddelijk!

Jofuku-ji
Tel: 0854 88 22 33
1114 Nima-cho Nima