Honshu centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Studeren in Takayama

Honshu centraal,
Japan


Deze middelbare scholieren, Miya en Kenryo, ontmoet ik bij een traditioneel huis in Takayama, een stad in het hart van de Japanese Alpen. De stad staat bekend om zijn timmerkunst en dat is hier goed te zien.
De jongelui komen net uit school, de lagere middelbare school in dit geval. Deze Chûgakkô duurt drie jaar. Hier dragen de kinderen nog een schooluniform: Miya een matrozenjurkje en Kenryo een zwart, militairachtig uniform.
Het Japanse schoolsysteem kent voor het basis- en middelbaar onderwijs geen rapporten of testen om te kijken of een leerling door mag gaan naar het volgend schooljaar. In principe gaat iedereen automatisch door naar het volgend schooljaar. Ook de chûgakkô kent dus geen rapporten of testen.
Leerlingen kunnen met het lagere diploma in feite al werk zoeken, maar een zeer hoog percentage (90%) gaat door naar de vervolgopleiding, de hogere middelbare school.
Daar begint het echte werk: keihard studeren om tot een universiteit toegelaten te worden.
Gelukkig is het nu nog niet zover: de kinderen genieten van elkaar en vinden het heel leuk om te poseren. Natuurlijk maken ze ook een foto van mij met hun (roze) mobieltje.
Grappig detail: de schooltassen van het merk playboy zijn in 2016 heel gewild..