Japan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Japan image

De jacht op de Fuji-san

Japan
Azië
Elleke

De jacht op de Fuji-san

HAKONE (GORA) 

Go traditional!

In Hakone verblijven we in een traditionele ryokan. Dat wil zeggen: alles laag bij de grond en op tatami (= Japanse matten). Zelfs stoelpoten zijn ze hier vergeten. :-)
Slapen doen we op futons; matrassen die je op de tatami uitrolt.

Nog voor je het hotel betreedt, moet je je schoenen uitdoen. Schoenen zijn verboden in het ganse gebouw. De schoenen van alle gasten worden netjes in kastjes in de inkomhal geplaatst. Het kan niet anders dan dat ze dat gebruik in twijfel trekken wanneer de geur van Bart z’n wandelschoenen hun neusgaten bereikt. Die schoenen hebben we zelfs al een paar keer in de diepvriezer gestopt om 'de geur te neutraliseren', maar het effect daarvan is redelijk twijfelachtig.

We krijgen er een yukata (soort kamerjas) in bruikleen, om aan de dresscode van het hotel te voldoen. Hakone is immers bekend als een voortreffelijk ‘Onsen-oord’. Onsen zijn helende baden met water van de talrijke omliggende warmwaterbronnen. Ons hotel heeft ook een onsen en na het baden, trek je dus zo’n yukata aan.
Om te douchen moet je in Japan op een klein zitje / krukje plaatsnemen, want rechtstaand douchen getuigt van ‘slechte manieren’. Er is een gemeenschappelijke onsen in ons hotel, maar we beschikken tevens over een privé heet-waterbad en douche op ons terras. Dus kan er niemand aanstoot nemen aan hoe we ons douchen. Goed voor 200% ontspanning! Heerlijk!

Fan van de Japanse keuken?

Voor één keer hebben we ook ontbijt bij ons verblijf en daar heb ik al snel spijt van… Bart verobert met veel smaak de verse vis; sowieso al niks voor mij (vegetariër). Na een paar happen moet ik toch ook passen voor de witte rijst met een rauw (!) ei erover. En die miso-soep die ze serveren bij het ontbijt, lunch en diner, mogen ze voor mijn part ondertussen ook achterwege laten.  
In een omelet doen ze hier suiker in plaats van zout. Dat was ook een verassing bij de eerste hap, maar bij gebrek aan een lekkerder alternatief heb ik die dan maar opgegeten.
Hoewel ik vele mensen ken die grote fan zijn van de Japanse keuken, moet ik toch vaststellen dat mijn verlangen naar een goed pak friet met mayonaise (van’t frietkot uiteraard) tijdens onze reis nog nooit zo groot geweest is. Degenen die mij een beetje kennen, weten natuurlijk dat ik geen grote culinaire avonturier ben…

Ship ahoy!

Hoewel we heerlijk van ons buitenbad genieten, kunnen we het natuurlijk niet maken om daar twee dagen in te blijven zitten! Er is heel wat te verkennen in de omgeving van Hakone. Een grote gondel brengt ons naar de andere kant van de berg waar je een boot – een piratenboot nog wel – kan nemen om over het Ashino-ko meer te varen. We zijn weer in volle verwachting, want de gondel en de boot beloven uitzicht op de Mount Fuji.
We doen erg ons best, maar hij is nergens te bespeuren. We beginnen te denken dat het om een symbolische imaginaire berg gaat, haha. Desalniettemin is het rondje Hakone zeer de moeite, want de omgeving is echt mooi.
We zijn wel wat underdressed, want op de boot ben ik aan het bibberen van de kou. Lucky me, ik heb Bart bij en die heeft voor alles een pragmatische oplossing: “Het koud hebben, is louter een emotie. En emoties kan je uitschakelen.” Voila. Problem solved. Terwijl hij zelf kiekenvel heeft…

Voor de kunstliefhebber

De regio staat eveneens bekend voor zijn excellente en gerenommeerde musea. Wij bezoeken enkel het Hakone Open Air Museum. Zoals in de meeste musea zijn er enkele afschuwelijke gedrochten te aanschouwen die ze om een onduidelijke reden ‘kunst’ noemen, maar evenzeer enkele pareltjes. Sommige werken maken ook gewoon indruk, ook al zijn ze niet per se mooi te noemen. Helaas ben ik niet zo bekend met de Japanse kunstenaars, daar is duidelijk nog ruimte voor verbetering, maar er zijn ook hele bekende werken te bewonderen van onder ander Miró, Picasso en Rodin.

Tadaa!

Na een nacht op onze futon vertrekken we ‘s morgens naar de andere kant van de bergen. Nog eens op jacht naar de Fuji-san. De Mishima Skywalk, een voetgangersbrug van 400 m lang, doet het hem. Daar is hij dan eindelijk in vol ornaat: De Mount Fuji. Wij kunnen weer gerust slapen. 
Is hij niet prachtig?

Foto's

In de ryokan op de tatami
In de ryokan op de tatami
Elleke
Varen op het Ashino-ko meer
Varen op het Ashino-ko meer
Elleke
Hakone Open Air Museum
Hakone Open Air Museum
Elleke

Laat een reactie achter

8 reactie(s) bij "De jacht op de Fuji-san"

 • profile image comment
  Door CDahlkamp• geplaatst op 14 Dec 2019 | 13:18:41

  Hij is schitterend en wat een leuk blog heb je geschreven. "kou is een emotie" is een bekende uitspraak die ook mijn echtgenoot gebruikt. Haha leuk! Gefeliciteerd met je eretitel topblog van de week!

 • profile image comment
  Door Karinm• geplaatst op 12 Dec 2019 | 20:07:59

  Gefeliciteerd met je topblog, Elleke!

 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 11 Dec 2019 | 15:10:11

  Van harte gefeliciteerd met je topper van de week, heel herkenbaar!

 • profile image comment
  Door Herman m• geplaatst op 10 Dec 2019 | 20:59:22

  Hoi Elleke, gefeliciteerd met je top-blog van de week. M.v.g. Herman.

 • profile image comment
  Door Dianadm• geplaatst op 10 Dec 2019 | 17:44:56

  Gefeliciteerd met je topblog. Echt heerlijk om te lezen.

 • profile image comment
  Door MarleenvM• geplaatst op 10 Dec 2019 | 14:18:07

  Heerlijk herkenbaar weer deze blog. Vooral het stukje over de Japanse keuken... ik heb er zelf ook eens een blog over geschreven hier. https://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/japan/reisreporter/blogs/8574

 • profile image comment
  Door REDACTIE• geplaatst op 10 Dec 2019 | 09:57:58

  Hi Elleke, dank voor je geweldige blog. De redactie heeft deze verkozen tot de topper van de week! Leuk beschreven en overzichtelijk, waarin de gewoontes duidelijk naar voren komen. Leuk dat je je ervaringen met ons hebt gedeeld. Gefeliciteerd! Groeten de redactie.

 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 06 Dec 2019 | 07:29:45

  Leuke lekker leesbare blog met toepasselijke foto's. Ik kan soms ook echt verlangen naar een zak echte friet, hoor