Japan image

Japan


Beste reistijd

Japan
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Wanneer kan ik het beste reizen naar Japan

De ideale tijd om naar Japan te reizen is april, mei, september en oktober. Buiten de grote steden heeft Japan een indrukwekkende natuur met meren, moerassen, bergen, vulkanen, groene wouden en watervallen. De bouwers van duizenden schitterende tempels en heiligdommen hebben zich de afgelopen 1200 jaar laten inspireren door dit landschap. In Japan gaat ‘de wereld van morgen’ samen met eeuwenoude tradities en gebruiken. Met extremen van een subarctisch klimaat op Hokkaido en een subtropisch klimaat op Okinawa verveelt het Japanse weer nooit. In het najaar (september en oktober) en voorjaar (maart tot juni) komen de twee uitersten samen in aangename, milde en droge dagen. 

De ideale tijd om naar Japan te reizen is april, mei, september en oktober
Je kunt het beste in het voor- en najaar naar Japan reizen. Foto: Auke Hulst

Beste reistijd Japan: het weer per regio

In de weertabellen hieronder vind je de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand voor de belangrijkste regio’s van Japan. De beste maanden om te reizen zijn groen gemarkeerd.

Klimaat Noord-Japan

Hokkaido is het meest noordelijke van de vier Japanse hoofdeilanden (de andere zijn Kyushu, Honsu en Shikoku) en in veel opzichten het minst Japanse stuk Japan. Het is een land van bergen, wouden en lange wegen die ideaal zijn voor roadtrips. Ook laat Hokkaido zich voorstaan op de beste vis en zeevruchten van een land dat culinair toch al op dat vlak uitblinkt. De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt. Hokkaido kent zeer koude winters met veel sneeuwval, wat goede mogelijkheden schept voor wintersport (en een fameus sneeuwfestival). Maar wie een roadtrip wil maken doet er goed aan de vroege herfst te kiezen, wanneer prachtige herfstkleuren de wegen omzomen. De zomers zijn over het algemeen te warm om prettig te zijn. 

Klimaat Noord-Japan

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
0
0
4
11
17
22
25
26
22
16
8
2
108
94
82
62
55
66
69
142
138
116
99
100

 

De beste reistijd naar Noord-Japan is de herfst
De beste tijd om een roadtrip te maken door Hokkaido is de vroege herfst. Foto: Michael Dehaspe

Klimaat Centraal- en Oost Japan

De beste reistijd voor Tokio is april en mei. De temperaturen zijn dan zacht en de complete stad wordt dan opgefleurd door de bloesem. De zomermaanden kunnen vrij heet en smoggy zijn. Het najaar is dan weer een betere reistijd door zijn mildere temperaturen en de mooie herfstkleuren. Kioto is de ideale plek om je simultaan in de historie en de overweldigende moderniteit van Japan te storten. In de winter kan Kioto behoorlijk koud zijn. De zomers zijn er drukkend. De ideale reistijd is het voorjaar. Je kunt tussen eind maart en eind mei Japanners naar het park en de oevers van rivieren vergezellen voor hanami, de traditie kersenbloemen te bewonderen en te picknicken. Een oudere vorm van hanami is ume, dat zich richt op pruimenbloesems. Ume valt in de laatste week van februari. Ook het najaar – wanneer de stad zich hult in weemoedige tinten – is een goede reistijd. 

Klimaat Centraal- en Oost Japan

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
 
 
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
10
10
13
18
23
25
29
31
27
21
17
12
45
60
100
125
138
185
126
148
180
164
89
46

De beste reistijd voor Tokio is april en mei
De beste reistijd voor Tokio is april en mei. Foto: Michael Dehaspe

Klimaat Zuid-Japan

De beste reistijd voor de regio Fukuoka is het voorjaar of het najaar, het is er dan aangenaam warm en er valt weinig neerslag. Dat is niet zo gek want het zuiden van Japan kent een warm zeeklimaat. De meest zuidelijke eilanden, de Okinawa-eilanden, hebben zelfs een subtropisch klimaat. In de winter liggen daar de temperaturen zelfs nog rond de twintig graden. 

Klimaat Zuid-Japan

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
 
 
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
9
9
12
17
22
25
29
30
27
22
17
11
74
77
109
158
161
279
264
127
180
95
79
58

Feestdagen Japan: wanneer heeft Japan vrij? 

3 mei Dag van de Grondwet, 18 september Dag van Respect voor Ouderen, 3 november Cultuurdag.

Reisadvies Japan: is Japan veilig?

Check de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een actueel reisadvies en specifieke veiligheidsrisico’s.

Alle beste reistijden in handige pocket

Wil je te allen tijde op de hoogte zijn van de beste reistijden van alle landen wereldwijd? Dan kun je niet zonder de supercompacte Columbus Reisplannerpocket. Hierin vind je de beste reistijd per land, de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, wanneer het regenseizoen valt, wanneer het warm en koud is en wanneer de feestdagen vallen. Zo heb je de wereldwijde weersverwachting in je broekzak! Je koopt de Columbus Reisplanner t.w.v. € 12,00 hier

Maak een culinaire wereldreis

Columbus Travel neemt je mee

Maak een culinaire wereldreis

€ 6,25

We nemen je mee op een culinaire roadtrip door het Zuid-Italiaanse Calabrië, langs de Schotse ‘whiskykust’, de favoriete barretjes en restaurants van Sevilla en ontdek waarom de Japanse keuken de beste van de wereld is.

Bestel