Japan beste reistijd

De ideale tijd om naar Japan te reizen is april, mei, september en oktober. Buiten de grote steden heeft Japan een indrukwekkende natuur met meren, moerassen, bergen, vulkanen, groene wouden en watervallen. De bouwers van duizenden schitterende tempels en heiligdommen hebben zich de afgelopen 1200 jaar laten inspireren door dit landschap. In Japan gaat ‘de wereld van morgen’ samen met eeuwenoude tradities en gebruiken. Met extremen van een subarctisch klimaat op Hokkaido en een subtropisch klimaat op Okinawa verveelt het Japanse weer nooit. In het najaar (september en oktober) en voorjaar (maart tot juni) komen de twee uitersten samen in aangename, milde en droge dagen. 

De ideale tijd om naar Japan te reizen is april, mei, september en oktober
Je kunt het beste in het voor- en najaar naar Japan reizen. Foto: Auke Hulst

Beste reistijd Japan: het weer per regio

In de weertabellen hieronder vind je de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand voor de belangrijkste regio’s van Japan. De beste maanden om te reizen zijn groen gemarkeerd.

Klimaat Noord-Japan

Hokkaido is het meest noordelijke van de vier Japanse hoofdeilanden (de andere zijn Kyushu, Honsu en Shikoku) en in veel opzichten het minst Japanse stuk Japan. Het is een land van bergen, wouden en lange wegen die ideaal zijn voor roadtrips. Ook laat Hokkaido zich voorstaan op de beste vis en zeevruchten van een land dat culinair toch al op dat vlak uitblinkt. De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt. Hokkaido kent zeer koude winters met veel sneeuwval, wat goede mogelijkheden schept voor wintersport (en een fameus sneeuwfestival). Maar wie een roadtrip wil maken doet er goed aan de vroege herfst te kiezen, wanneer prachtige herfstkleuren de wegen omzomen. De zomers zijn over het algemeen te warm om prettig te zijn. 

Klimaat Noord-Japan

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
0
0
4
11
17
22
25
26
22
16
8
2
108
94
82
62
55
66
69
142
138
116
99
100

 

De beste reistijd naar Noord-Japan is de herfst
De beste tijd om een roadtrip te maken door Hokkaido is de vroege herfst. Foto: Michael Dehaspe

Klimaat Centraal- en Oost Japan

De beste reistijd voor Tokio is april en mei. De temperaturen zijn dan zacht en de complete stad wordt dan opgefleurd door de bloesem. De zomermaanden kunnen vrij heet en smoggy zijn. Het najaar is dan weer een betere reistijd door zijn mildere temperaturen en de mooie herfstkleuren. Kioto is de ideale plek om je simultaan in de historie en de overweldigende moderniteit van Japan te storten. In de winter kan Kioto behoorlijk koud zijn. De zomers zijn er drukkend. De ideale reistijd is het voorjaar. Je kunt tussen eind maart en eind mei Japanners naar het park en de oevers van rivieren vergezellen voor hanami, de traditie kersenbloemen te bewonderen en te picknicken. Een oudere vorm van hanami is ume, dat zich richt op pruimenbloesems. Ume valt in de laatste week van februari. Ook het najaar – wanneer de stad zich hult in weemoedige tinten – is een goede reistijd. 

Klimaat Centraal- en Oost Japan

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
 
 
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
10
10
13
18
23
25
29
31
27
21
17
12
45
60
100
125
138
185
126
148
180
164
89
46

De beste reistijd voor Tokio is april en mei
De beste reistijd voor Tokio is april en mei. Foto: Michael Dehaspe

Klimaat Zuid-Japan

De beste reistijd voor de regio Fukuoka is het voorjaar of het najaar, het is er dan aangenaam warm en er valt weinig neerslag. Dat is niet zo gek want het zuiden van Japan kent een warm zeeklimaat. De meest zuidelijke eilanden, de Okinawa-eilanden, hebben zelfs een subtropisch klimaat. In de winter liggen daar de temperaturen zelfs nog rond de twintig graden. 

Klimaat Zuid-Japan

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
 
 
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
9
9
12
17
22
25
29
30
27
22
17
11
74
77
109
158
161
279
264
127
180
95
79
58

Feestdagen Japan: wanneer heeft Japan vrij? 

3 mei Dag van de Grondwet, 18 september Dag van Respect voor Ouderen, 3 november Cultuurdag.

Reisadvies Japan: is Japan veilig?

Check de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een actueel reisadvies en specifieke veiligheidsrisico’s.

Alle beste reistijden in handige pocket

Wil je te allen tijde op de hoogte zijn van de beste reistijden van alle landen wereldwijd? Dan kun je niet zonder de supercompacte Columbus Reisplannerpocket. Hierin vind je de beste reistijd per land, de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, wanneer het regenseizoen valt, wanneer het warm en koud is en wanneer de feestdagen vallen. Zo heb je de wereldwijde weersverwachting in je broekzak! Je koopt de Columbus Reisplanner t.w.v. € 12,00 hier

Informatie over Japan

Meer Japan inspiratie

'526808' door Bowral '526808' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Japanse kraanvogel in

Een absoluut hoogtepunt van mijn trip door Japan afgelopen februari was ‘een bezoek’ aan de ‘Red-crowned Cranes’ (Japanse kraanvogels) op het noordelijke eiland Hokkaido. Het is een lust voor het oog tientallen van deze gracieuze vogels te observeren in een winters sprookjesachtig landschap. Er lag al een dik pak sneeuw en het sneeuwde nog steeds bij temperaturen ver onder nul. De Japanse kraanvogel is niet zomaar een vogel. De ‘Tancho’, zoals hij in Japan wordt genoemd, is al eeuwen lang een heilige vogel die geluk en een lang leven brengt. Je ziet hem op veel oude prenten afgebeeld. De traditie zegt dat als iemand 1.000 origami-kraanvogels vouwt, zijn wens tot gezondheid in vervulling zal gaan. Toch is er een tijd geweest dat men dacht dat de tancho was uitgestorven. In de achttiende eeuw was het jagen op de kraanvogel voorbehouden aan de keizers van Japan. De illegale jacht op deze ‘kostbare’ vogel leidde ertoe dat de populatie in een snel tempo afnam. Dit werd nog eens versterkt door de intensivering van de landbouw, waardoor er voedselschaarste voor de vogels ontstond. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er geen kraanvogel meer gesignaleerd. Hij leek hetzelfde lot als de dodo te hebben ondergaan … Totdat in 1924 enkele boeren een kolonie van nog geen twintig kraanvogels ‘ontdekten’ in de niet bevolkte Kushiro gras- en moeraslanden. Vanaf dat moment werd alles in het werk gesteld om het voortbestaan van de uitgestorven gewaande kraanvogel veilig te stellen. Dat is Japan goed gelukt! Momenteel zijn er ongeveer 1.300 exemplaren. Je vindt ze in de omgeving van het plaatsje Tsurui. Het is een fantastisch gezicht deze sierlijke vogels te zien ‘landen en opstijgen’. Nog mooier wordt het als ze in de winter op een synchronische wijze paringsdansen uitvoeren. De foto hierboven mag je wel een gelukstreffer noemen. Het is me maar een keer gelukt een kraanvogel geheel ‘vrijstaand’ in de sneeuw vast te leggen. In alle andere situaties zie je een vaak storende achtergrond (bomen, struiken, hekken). Dat de tancho nog een lang en gelukkig leven beschoren mag zijn!

'459070' door RobHoekstra '459070' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Fushimi-Inari

De Fushimi-Inari-taisha is een jinja-schrijn (heiligdom) in de wijk Fushimi-ku van de japanse stad Kyoto. Het heiligdom behoort tot de oudste en bekendste shintoistische heilidommen in de stad. De duizenden torii (poorten) zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven. Deze galerijen voeren helemaal naar boven over een heuvel. Dankjewel Wiki. Hoe verder de heuvel op hoe minder “storende elementen” op je foto’s ;-)

'459192' door RobHoekstra '459192' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Japanse tuinen

Om Japan te bezoeken kan ik iedereen hier aanraden, heb het volgens mij ook al eerder gezegd ;-) Een land dat me meer dan positief heeft verrast. Ik bezocht het medio November. Een prima tijd. Droog, niet te koud en herfstkleuren overal. De esdoorns kleuren groen, geel, oranje en rood. De Japanners zelf trekken er rond deze tijd zelf ook massaal op uit met hun portable fotostudios. Dit is een stukje van de tuin bij het Ginkaku-Ji paviljoen. De tuinen rondom tempels en heiligdommen vond ik vaak nog boeiender dan de tempels zelf.

Laat kaart zien

Laatste Japan artikelen

Met onze reisgids Japan ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Waarom jij naar het natste stukje van Japan moet afreizen

Het kleine, afgelegen eilandje Yakushima staat bekend als het regenachtigste plekje van Japan. En als een van de mooiste. Columbus-fotograaf Tim Bilman reisde ernaartoe voor een reportage in onze nieuwe editie. Een kijkje achter de schermen.

Het kleine, afgelegen eilandje Yakushima staat bekend als het regenachtigste plekje van Japan. En als een van de mooiste. Columbus-fotograaf Tim Bilma...

Deze airline gaat schandalig om met gehandicapten

Ooit gehoord van de Japanse low-budget luchtvaartmaatschappij Vanilla Air? Waarschijnlijk niet. Gelukkig maar, want de crew gaat barbaars om met fysiek beperkte passagiers …

Ooit gehoord van de Japanse low-budget luchtvaartmaatschappij Vanilla Air? Waarschijnlijk niet. Gelukkig maar, want de crew gaat barbaars om met fysie...