Japan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Japan image

Een brief aan Japan

Japan
Azië
MarleenvM

Een brief aan Japan

Kon'nichiwa Nihon,

Nergens heb ik meer buitenlander gevoeld. Nergens viel ik zo buiten de toon. Nergens heb ik met zoveel verbazing door een land gereisd. Maar wat een prachtige ervaring. Deze had ik voor geen goud willen missen.

Je steden zijn bomvol en elk stukje grond wordt benut. Snelwegen, viaducten, wolkenkrabbers, rivieren en schreeuwerige neonreclames hebben allemaal een plekje dat heel zorgvuldig gekozen is lijkt het wel. Wat me de eerste dag al meteen opviel is dat er geen toeterende auto’s zijn. De Japanse chauffeur is geduldig en beleefd. Zelfs in de drukke steden zoals Tokyo en Kyoto. Ook toen we met de fiets door het drukke centrum van Kyoto reden was er geen chauffeur die moeilijk deed als we vergeten waren om links te fietsen. Agressie zit niet in jullie bloed.

Gelukkig is er midden in die drukte ook veel rust te vinden. Zodra je een stadspark of een tempel betreed komt er een golf van rust tegemoet. Het contrast is groot maar wel heel welkom als je in zulke drukke steden verblijft. En ondanks de parken erg druk kunnen zijn, vooral tijdens de kersenbloesemtijd, blijft de sfeer uiterst relaxed.

Ik kan je niets anders dan complimenten geven voor het openbaar vervoer. Hier kan de hele wereld nog wat van leren. De treinen rijden allemaal stipt op tijd en de stations zijn om door een ringetje te halen. Nergens geen vuilnisbak te bekennen en toch zijn de treincoupes brandschoon. Iedereen is beleefd en niemand staat te dringen en iedereen helpt elkaar. Speciaal voor buitenlanders heb je de Japanse Railway Pass in het leven geroepen en wat een geweldige manier om zo door je land te kunnen reizen. Het is wel even wennen om de boel onder de knie te krijgen qua taal. Toch is met trein reizen de beste manier om je land te ontdekken vond ik.

De taal heeft vaak kleine problemen gegeven maar gelukkig is het Engels aardig doorgedrongen in het openbare leven. Eigenlijk sta je er niet een bij stil. Totdat je in een klein dorpje staat waar ineens geen Engels talige borden meer zijn. Gelukkig is je uiterst vriendelijke volkje bereid om te helpen. Vaak niet eens het Engels machtig is maar de gastvrijheid ongekend. Dankzij handige apps op telefoon kwamen we er vaak wel uit. En zo niet dan werd er wel een buurvrouw opgetrommeld die wel een paar woorden Engels sprak.

Jullie weten als geen ander hoe jullie het eten aan de man, of vrouw, moeten brengen. Nog nooit heb ik zoveel kunstige manieren van presenteren gezien. Wat moeten jullie een berg afwas hebben na elke maaltijd met al die schaaltjes en bordjes. De plastic varianten die in de etalages liggen zien er al overheerlijk uit. Niet van echt te onderscheiden. Jullie hebben eten tot een kunst verheven. Enkele gerechten waren mij iets te avontuurlijk maar dan nog zag het er wel heerlijk uit.

Het is heel duidelijk dat jullie van wel hygiëne houden. Handschoentjes, mondkapjes en geen handen schudden is heel normaal. Ook schoenen doe je uit als je ergens naar binnen gaat. Alles is ook brandschoon zelfs de knopjes voor de voetgangersstoplichten en liften plakken niet. De vele automaten die gewoon buiten staat zijn niet gesloopt, niet volgespoten met graffiti en zijn allemaal goed aangevuld. Ook de openbare toiletten zijn stuk voor stuk netjes. Ook de niet westerse variant.

Japanners begrijpen dat de vele gewoontes en gebruiken voor een buitenlander onmogelijk allemaal te begrijpen zijn. Ze vinden het dan ook niet erg als je fouten maakt en helpen je graag. Aan al dat gebuig heb ik wel even moeten wennen hoor. Bij elke ontmoeting en bij het afscheid nemen boog ik maar gewoon mee. Erg leuk vond ik de speciale wc slippertjes die aandoet als je naar de het kleine kamertje binnen stapt. Daar raak je dan weer wel snel aan gewend.

Voor iedere reiziger heb je wel wat te bieden. Zo is er genoeg natuurschoon en is er voor ieder wel wat wils. Makkelijke routes voor de wat minder sportieve toerist tot uitdagende paden die naar de top van een vulkaan leiden. En er zijn er zoveel tempels dat het onmogelijk is om de mooiste te kiezen. En dan heb ik ook niet eens over vele de betoverende kastelen, kleurrijke parken en de rustgevende tuinen.

En dan tenslotte wil ik je nog mededelen dat er maar weinig landen zijn waar ik me zo veilig heb gevoeld. Ondanks dat ik niet kon opgaan in de menigte met mijn duidelijk westers uiterlijk voelde ik me wel heel welkom. Japan is voor mij een bijzonder land, met bijzondere mensen en nog bijzondere gewoontes. Wie weet kom ik ooit nog eens een keertje terug.

Arigatō

Reisreporter
aticketto