Jeruzalem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Winter in Jeruzalem.

Jeruzalem,
Israël


Deze foto heb ik gemaakt op een regenachtige winterdag bij de Tempelberg in Jeruzalem. Op de voorgrond is de Klaagmuur te zien en daarachter de Rotskoepel. Deze koepel is tussen 688 en 692 gebouwd.
Op de Tempelberg stonden eeuwen vóór de bouw van de Rotskoepel de Eerste en daarna de Tweede Tempel. Dat waren voor de Joden de belangrijkste religieuze bouwsels ter wereld, omdat men dacht dat Gods geest daarin aanwezig zou zijn.
De Rotskoepel is gebouwd op de plek waar volgens de Bijbelse overlevering Abraham zijn zoon moest offeren van God. Veel moslims geloven dat deze zoon Ismaïl was. Ismaïl is de stamvader van de Arabieren. Het Oude Testament zegt echter dat Abraham zijn andere zoon Izaäk, een stamvader van de Israëlieten, moest offeren. Door deze verschillende interpretaties blijft de Tempelberg dus religieus en daardoor ook politiek een zeer beladen plek.
De hele Tempelberg is voor vrome joden verboden terrein zodat zij geen kans lopen om per ongeluk op hun “Heilige der Heiligen” te komen. Zij mogen wel bij de Klaagmuur komen. (Met dank aan Wikipedia.) Dit is een gescande dia.