Ein Gedi

Ein Gedi is gelegen in het midden van de woestijn, aan de bergen en de oevers van de Dode Zee. Het is een unieke locatie, waar je een combinatie van natuur, geschiedenis, archeologie, kuuroorden en toeristische attracties vindt. Je kunt er ook verschillende excursies doen, bijvoorbeeld de Qumran grotten bezoeken of het fort van Massada.

Informatie over Ein Gedi

Beste foto's & tips van Ein Gedi

'521623' door blauwvinger '521623' door blauwvinger

IsraëlEin Gedi

IsraëlEin Gedi

Waterval van Ein Gedi

blauwvinger

Ein Gedi (ook En Gedi, Hebreeuws ??? ??? - bron van het geitje) is een oase in het Israëlische gedeelte van de Judeawoestijn, aan de westkust van de Dode Zee. Het natuurpark heeft een rijke flora en fauna, rotsen en watervallen. In het gebied komen geiten en klipdassen voor. Liefhebbers van vogels kunnen er vele vogelsoorten bezichtigen. In het gebied leeft ook het laatste wilde luipaard van Israël, overigens wel voorzien van een zendertje om zijn nek zodat na te gaan is waar het dier zich ophoudt. Twee riviertjes, de Nahal David en Nahal Aroegot, lopen door groene valleien die een sterk contrast leveren met het dorre woestijnlandschap in de omgeving. In het ravijn bevinden zich een aantal bronnen, waaronder de bron van David, en enkele watervallen met daarbij kleine meertjes die verkoeling bieden op een hete dag in de woestijn. De rivierbeddingen lopen uit in de Dode Zee, maar het water wordt afgetapt alvorens het de Dode Zee bereikt voor gebruik door de kibboets, het toerisme en de dadelbomenplanterij in de vallei. Alleen bij zeldzame regenbuien stromen de riviertjes tot aan de binnenzee. (Bron: Wikipedia)

'506012' door JannavEek '506012' door JannavEek

IsraëlEin Gedi

IsraëlEin Gedi

Chillende klipdassen

JannavEek

Klipdassen komen veel voor in het Midden-Oosten. Ze zien er uit als een soort grote marmotten maar zijn toch echt het nauwst verwant aan olifanten en zeekoeien. De klipdassen in het natuurreservaat Ein Gedi zijn minder schuw dan die op andere plaatsen in Israël waar ik ze zag, ze gaan er niet direct vandoor als ze mensen zien. Ze leven in groepen, houden van planten, insecten, vruchten, zon, rotsen, en chillen.

'459396' door abytravel '459396' door abytravel

IsraëlEin Gedi

IsraëlEin Gedi

Woestijnroos

abytravel

De Woestijnroos, Desert Rose(Adenium obesum) is een succulente plant die in zeer droge gebieden kan overleven door vocht op te slaan in z'n stam. De vlezige bladeren verdragen goed hitte en droogte. De wortels van de plant scheiden bij beschadiging een bijzonder giftig sap af, dat in Afrika wel wordt gebruikt als pijlgif en bij het vissen. Dit exemplaar stond nabij Eïn Gedi Beach, vlakbij de Dode Zee. Onder de titel Desert Flower kwam in 2009 de verfilming van het autobiografische boek "Mijn Woestijn" van Waris Diri op het scherm. Het vertelt het levensverhaal van deSomalische Waris die als 5-jarig meisje wordt besneden, wat zij in tegenstelling tot een zusje en een nichtje overleeft. Als ze op 13-jarige leeftijd wordt uitgehuwelijkt aan een 61-jarige man vlucht ze naar familie in de grote stad (Mogadishu). Later wordt ze model,voorvechtster tegen vrouwenbesnijdenis en VN-ambassadrice. Net als de Woestijnroos overleeft ze dus alle barre omstandigheden en komt uiteindelijk tot een prachtige bloei.

Laat kaart zien