Yazd

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hemelse perfectie in Yazd

Yazd,
Iran


Yazd ligt in het centrum van Iran en is in veel opzichten uniek. De stad is het centrum van het Zoroastrisme, een zeer oude religie met een bijzondere begrafeniscultuur. Waarschijnlijk is Yazd de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. De woestijnstad is vanwege haar unieke ligging nooit verwoest door aardbevingen, oorlogen en invasies.
Zonder dat je het weet, kan je de vrijdagmoskee van Yazd al gezien hebben. Hij staat namelijk op een bankbiljet van 200 Rial, een heel klein bedrag, nog minder dan 1 eurocent waard. Deze briefjes worden nauwelijks nog gebruikt. Het kleinste dat ik kreeg was een muntje van 1000 rial.
Hier zie je een gedeelte van de façade, een overzichtsfoto heb ik al eerder geplaatst. De tegelmozaïeken in 7 verschillende kleuren zijn schitterend; je komt ogen tekort om de details in je op te nemen. Als je de foto vergroot zie je bloemmotieven, sterren en religieuze teksten.
Ook de iwan is prachtig ingelegd en bewerkt. Het 'plafond' van de iwan is opgebouwd uit muqarnas. Deze cellen (een soort honingraten) sluiten volgens een wiskundig patroon perfect aan bij de hoekige constructie van de rest van het gebouw.
Als je naar boven kijkt, waan je je in de hemel en dat is juist de bedoeling.