Persepolis

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

The greatest party on earth in Persepolis

Persepolis,
Iran


Gisteravond zag ik de documentaire over The greatest party on earth, het feest ter gelegenheid van het 2500-jarig bestaan van het Perzische Rijk in 1971. Mohammed Reza Pahlavi, de sjah van Iran die zichzelf in 1967 tot ‘Koning der Koningen’ had gekroond wilde daarmee het nieuwe Iran laten zien.
Tegen het decor van de oude hoofdstad Persepolis verrees een tentendorp waar vele gekroonde staatshoofden en regeringsleiders onder extreem comfortabele omstandigheden werden onthaald en vermaakt. De sjah betuigde hiermee eer aan Cyrus de Grote de stichter van het Rijk waaraan de sjah zich graag spiegelde. Het liep slecht af voor hem. Het gewone Iraanse volk leefde namelijk in armoede en bovendien was het duivelse feest een doorn in het oog van de islamitische leiders. Het volk kwam in opstand en hoewel de sjah hervormingen beloofde was de Islamitische revolutie in 1979 niet meer te stuiten. De sjah ging in ballingschap en stierf een jaar later in Egypte.

Persepolis werd in de 6e eeuw voor Christus door Darius de Grote gesticht. De paleisstad ligt tegen de hellingen van Mount Rahmat, op een soort terras van 450 x 300 m,aan drie zijden 15 m hoog. Hoewel de naam ‘stad der Perzen’ betekent zijn er geen woningen gevonden. Persepolis werd namelijk maar een paar keer per jaar gebruikt. Met Nieuwjaar (Noruz) op 21 maart was het erg druk: afgezanten van verschillende volkeren kwamen dan hun geschenken (lees belasting) aanbieden aan de koning. Je ziet deze volkeren met hun geschenken afgebeeld op prachtige reliëfs.

Hier zie je Persepolis in 2015. Het complex wordt druk bezocht. Links loop je de brede trappen op waarna de delegaties boven door de poort der naties de echte stad binnen gingen. Voor meer detail: zie mijn andere foto’s van deze stad.

De parades tijdens het feest in 1971 werden op het plein voor de stad gehouden.